"POLICIJA JE UŠLA U ŠEMU ŠTA JE BILO"! Dačić o ubistvu srpskog policajca: Nemačka nam još nije odgovorila

Dačić je gostujući na Kurir TV govorio o ubistvu policajaca u Loznici.

RTS / Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić gostovao je na Kurir televiziji, gde je govorio o tragičnom događaju u Loznici u kojem je ubijen policajac Nikola Krsmanović, a njegov kolega Vjekoslav Ilić ranjen.

"Stalno govorim da MUP ima toliko široke nadležnosti i polje odgovornosti je toliko veliko da morate da napravite i selekciju određenih događaja da imate prioritete. Svakako da jedno je pitanje borba protiv kriminala, drugo bezbednost i sigurnost, treće saobraćaj, pa granični prelazi, dokumenta. Zaista apelujem na građane da izbegnu opasnosti koje život nosi", poručio je ministar.

"Vlasti privremenih prištinskih institucija pokušavaju da izbegnu odgovornost u vezi sa ubistvom policajca Nikole Krsmanovića u Loznici jer za ubicom Fatonom Hajrizijem nije raspisana poternica posle njegovog bekstva iz zatvora na Kosovu i Metohiji", rekao je juče Dačić.

Zašto nije raspisana poternica za Fatonom posle bekstva iz zatvora?

"Trudim se da se ne mešam u operativni rad policije ali sam kao ministar odgovoran za sva ova pitanja i moram da odgovaram. Sve ono što imam kao informacije su informacije iz policije. Mi ne sarađujemo sa kosovskom policijom jer ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu. Policijsku saradnju ostvarujemo preko Euleksa i druge policijske organizacije imaju svoje kancelarije. Šta se tu desilo, zašto, kada je pobegao? Oni su odgovorili da nije raspisana poternica. Nije raspisana poternica za njim. Videli ste da isto to nailazi na pojedine, neko voli da sedi i kritikuje svaku izgovorenu rečenicu, da osuđuje brata njegovog koji je u Nemačkoj. On je dao dokumenta, kosovski pasoš i ličnu kartu Nemačku. Onda je pucao na policajce i pobegao. Na osnovu toga prvi osumnjičeni je njegov brat. Kada je video šta se desilo brat je u 11.55 otišao u policiju u Hanoveru i prijavio da su mu ukradena dokumenta. Naveo da je dokumenta ukrao brat, koji je kaže, prethodnog dana bio u Hanoveru kod njega. Da postavimo logično pitanje, kako, postavili smo to pitanje Nemačkoj. Ubistvo se desilo u jedan, pola dva posle ponoći, to znači da dan pre toga je on bio u Hanoveru, a iz Preševa je krenuo popodne. Što bi se neko vraćao, ako je hteo da pobegne u Nemačku? To se odmah vidi da je laž"

"Kako su se dokumenta pojavila kod brata? Sumnjamo da je on to namerno njemu dao. Nemačka nam još ništa nije odgovorila, samo nam je poslala izjavu. Na naše pitanje da li je Faton bio tamo, nismo dobili odgovor. Imamo saradnju sa Nemačkom, ali neko treba da se pozabavi time. Kada smo sve tu stvari sklopili, vidite da dolazi iz OVK miljea. Videli ste da na tzv. Kosovu svi govore kao da je on heroj. Čovek koji je ubio više ljudi, bežao iz zatvora. Sada govore, njihova ministarka pravde, govori da mi oragnizujemo bekstvo zatvorenika sa Kosova, to su budalaštine. Mi ne znamo kako je on došao do Preševa, nije legalno. Nema ga u evidenciji, ima ga na snimcima u Preševu i Bujanovcu. Vidi se kako se sprema da uđe u vozilo. Policija je ušla u šemu šta je bilo. Da ga je njegova logistika dovela do Bujanovca i Preševa, tragao kako da se preveze dalje. Nije pošao sa putnom torbom nego je poneo pištolj i dva okvira. Spremao se na vršenje teških dela. Kada se napadnu institucije kao policija, to je teroristički akt. Kakav mu je cilj, on je hteo da ubije još policajaca, možda bi ubio i civile"

"Rekonstrukcija je takva da je došao do Preševa, tražio način kako da dođe do BiH, u tom smislu je ključna osoba, za koju ne znamo kako je došao u kontakt, on je bio organizator a to je jedno lice iz Slovenije. Iz Slovenije je angažovan bračni par da pronađu nekog ko bi ga prevezao i oni su našli ovog iz Tutina. To nije taksi vozilo, on se očigledno bavio prevozom migranta i on ga je prevezao do Loznice. Dalja saznanja su da su imali zadatak da ga prebace preko Drine, čamcem i onda dalje. Mi smo pohvatali i pohapsili sve ljude koji su bili u tom lancu. Jedino još nemamo operativne podatke iz Slovenije. To je bilo nešto što je bila njegova ruta", rekao je on.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"DONALD TRAMP JE DŽON VEJN OVOG DOBA, PREDNOST JE OGROMNA!" Eksperti: Postoji način da se trka izjednači? Mišel Obama je KLJUČNA  Kurir televizija

(Mondo, I.L.)