• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiji od Amera još devet miliona dolara

Srbija će dobiti još 9,1 miliona dolara dodatne razvojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država. Novac je namenjen za razvoj konkurentnije privrede, jačanje vladavine prava, efikasniju državnu upravu i unapređenje borbe protiv korupcije.

Bespovratnu pomoć Srbija će dobiti na osnovu amandmana na Sporazum za bolje funkcionisanje državne uprave i Sporazum za konkurentniju tržišnu ekonomiju, koje su u Vladi Srbije potpisali ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i direktorka Američke agencije za međunarodni ravzoj (USAID) Aza El-Abd.

Ministarka Joksimović izjavila je da su potpisani amandmani usmereni na bolje funkcionisanje uprave i stvaranje boljih tržišnih uslova.

"Dobili smo 9,1 miliona dolara bespovratne pomoći od USAID-a i to je zaista važan trenutak da kažemo građanima da su SAD, pored političkih i ekonosmkim odnosa koje imamo sa tom zemljim, jedan od najvećih bilateralnih donatora u procesu podrške reformama", rekla je Joksmović.

Ona je dodala da su politički odnosi promenljivi, s obzirom na međunarodne okolnosti, ali bi finansijsku podršku SAD trebalo uvek da imamo u vidu.

"Nisu sve države pomagale Srbiju u razvojnom procesu, a od 2001. godine SAD su sa oko 750 miliona dolara bespovratne pomoći, kako bi podržali proces transformacije naše zemlje u izgradnji evropskih standarada", dodala je ministarka.

Joksimović je naznačila da je pomoć do sada odlazila na vrlo konkretne i opipljive projekte, koji su se odnosili na jačanje lokalnih samouprava i stvaranje uslova za lokalni ekonomski razvoj. Prema njenim rečima, posebno je uspešan bio projekat pružanja podrške razvoju malih i srednjih preduzeća u jugozapadnoj i juznoj Srbiji, gde su neke od najnerazvijenijih opština.

"To su i građani mogli da vide i iskoriste za razvoj, za jačanje institucionalih kapaciteta i razvoj malih i srednjih preduzeća koja bi treblo da budu kičma zdrave ekonomije", podvukla je Joksimović.

Takođe, posebno je istakla da su sva sredstva do sada korišćena na transparentan, jasan i efikasan način. Joksimović je naglasila i da evropske integracije jesu najbolji mehanizam i instrument našeg razvoja.

"Nama u porocesu evropskih integracija cilj treba da bude da pokušamo da smanjimo razlike između različitih delova Srbije, i da svaki deo zemlje oseti korist. Da li će to biti jačanje kapaciteta samouprave, različite obuke, to su stvari o kojima treba da pričamo", rekla je Joksimović.

SAD srpskoj vojsci dale opremu vrednu pola miliona

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot rekao je da će SAD sa još devet miliona dolara pomoći da bi Srbija i njena privreda bila konkurentnija, kako bi jačala vladavina prava, državna uprava bila efikasnija i kako bi se unapredila borba protiv korupcije.

On je naveo nekoliko primera u kojima je SAD pomogla Srbiji, među kojima i pomoć koja je omogućila lakše dobijanje građevinskih dozvola, što je, kako je rekao, dovelo do veće aktivnosti u građevinarstvu i otvaranja više radnih mesta u toj oblasti.

Naveo je i pomoć u oblasti lakšeg usaglašavanja sa zahtevima inspekcija, što je dovelo do toga da su mnogi koji su poslovali u sivoj zoni, prešli u legalne tokove i plaćaju porez.

"Zbog toga je Srbija jedna od deset zemalja koje su najviše napredovale na Duing biznis listi Svetske banke", podvukao je Skot.

Takođe, zahvaljujući podršci USAID-a obnoviljeni su prekršajni sudovi u Srbiji, pa je u nekima od njih smanjen broj starih nerešenih predmeta za 80 odsto.

"Uvedena je e-uprava u 83 opštine u Srbiji, pomogli smo da se izradi nacrt i sprovede prvi Zakon o zaštiti uzbunjivača, kao i u ekonosmkom sektoru, pogotovo malim preduzetnicima i privrednicima", rekao je Skot.

--------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 17

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vatro Marx

Amérikanac, dadne ti saku dólara da zamaze oci onda udariti samarcinu da te clava zaboli. Tako su dosad radili i nastavice, a Srbin suti i nesnije da se ljuti.

Pero Peric

A ratna odsteta ? Sta je sa tim? Pa i ubijali ste i civile i bolesnike sta sa tim ? Stampate dolare kao salvete !

Čiča

Dugujete vi nama mnogo, mnogo vise bagro fasisticka i zlocinacka!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU