Brnabić i Merkel razgovarale su o evrointegracijama Srbije, koracima koje preduzima na putu ka članstvu u EU i rezultatima ekonomskih reformi i fiskalnoj konsolidaciji u prethodnom periodu.

Tema sastanka bila je i regionalna saradnja država zapadnog Balkana i uloga Srbije u tom procesu.
Brnabić i Merkel saglasile su se da su digitalizacija, pokretanje inovacija i startap firme mogu biti nova perpskeitva zemalja zapadnog Balkana.

Vučić: EU da nam kaže precizan rok za članstvo

Nemačka kancelarka izjavila je ranije danas na samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu da je dužnost Evropske unije da približi region "sporo, ali sigurno" u pravcu članstva u EU.

"Politička stabilnost u regionu znači političku stabilnost i za nas", rekla je ona na početku samita u Trstu.

Mi to, kako je dodala, znamo iz iskustva.

U Trstu se danas održava Samit o Zapadnom Balkanu, u okviru Berlinskog procesa, a delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je ranije danas u Trstu poručila da svi moramo razmišljati pobednički i da ćemo samo na taj način svi da dobijamo.

"Svi moramo da razmišaljmo pobednički. To je win-win situacija. Moramo da prevaziđemo situaciju da jedan dobija, a drugi gubi. Moramo da razmišljamo da svi dobijamo", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i da će, nakon teških ekonomskih mera, nastaviti sa fiskalnom konsolidacijom i jačanjem svog ekonomskog rasta.