Skupština o sudijama: Ko je veći poslušnik | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Skupština o sudijama: Ko je veći poslušnik

Izvor MONDO/Agencije
Izvor MONDO/Agencije

Narodni poslanici nastavili su danas rad razmatranjem više kadrovskih odluka, os presddnika sudova i tužilaca, do čelnika u Savetu guvernera.

U Skupštini Srbije danas se govori o izboru predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, ali najvatrenija rasprava je o izboru predsednika sudova i zamenika javnog tužioca.

Predsednik odbora za pravosuđe Petar Petrović rekao je da su za predsednike sudova predloženi najbolji kandidati, a kada je reč o izboru zamenika osnovnih javnih tužilaca, ističe da su predlozi doneti jednoglasno.

On je odbacio kritike da bilo "fingiranja" glasova, navodeći da je reč o ljudima koji imaju dugogodišnje radno iskustvo.

Petrović, koji je i poslanik Jedinstvene Srbije rekao je da će ta stranka podržati predložene kandidate.

Lider SRS Vojislav Šešelj kritikovao je predlog za zamenika tužioca za ratne zločine Svetislava Rabrenovića.

"Rabrenović je preko veze stavljen na listu na osnovu intervencije Tanje Miščević koja mu je dala posebnu preporuku. U kom to zakonu stoji da ona može da daje posebnu preporuku za izbor zamenika javnih tužioca za ratne zločine. Treba da idu u zatvori i Tanja Miščević i Zagorka Dolovac", rekao je Šešelj.

PAvlče Savić na čelo Saveta guverenera

Za predsednika Saveta guvernera NBS predložen je Pavle Savić, a za direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama predložen je dosadašnji član Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita Željko Jović.

Rabrenović je, kaže, Šešelj učestvovao 2010. godine u pokretanju istrage protiv srpskih novinara zbog navodnog podsticanja genocida i ratnih zločina.

Tokom rasprave o kadrovskim rešenjima, poslanica DS Gordana Čomić rekla je da bi ona glasala za predlog da Skupština, kao političko telo, ne učestvuje u izboru sudija i tužilaca, a navela je i da neće da komentariše predložene ličnosti na osnovu "rekla-kazala" priče.

"Dobro je da u kontekstu u kojem imamo konsultacije o radnom tekstu amandmana na Ustav Srbije vidimo na delu šta se menja i zašto. Imamo struku pred sobom koja ima svoje procedure za izbor na neke funkcije i onda dolazimo u skupštinu i imamo da na nadležnom odboru nema osporavanja kandidata, a da na sednici ima osporavanja na osnovu rekla-kazala i uputstava", rekla je Čomić.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić kritikovala je pojedinačna rešenja na šta je reagovao poslanik SPS Neđo Jovanović.

"Imamo situaciju da se na jedan krajnje neargumentovan i besraman način komentarišu ljudi koji su od strane struke zavredeli pažnju. Iznošenjem paušalnih ocena da je neko poslušan dolazimo u situaciju da preispitamo motive - ili je neko dao nalog da se ovako komentariše ili je neko drugi želeo da bude predmet rasprave", rekao je Jovanović.

Skupština ima dnevni red, može da se radi

On je poručio da SPS neće ulaziti u takve motive i da svi moraju doprineti da pravosuđe "ozdravi".

Rašković Ivić je odgovorila da je skupština politička arena i da poslanici imaju pravo da daju sud i kvalifikaciju za one koji se takmiče za bilo koja važna mesta.

Skupština bi trebalo da donese odluka o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog apelacionog suda, Osnovnog suda u Novom Sadu i Novom Pazaru i Privrednog suda u Leskovcu.

Među tačkama je i predlog o izboru predsednika i članova Saveta Agencije za energetiku, kao i odluka o prestanku funkcije člana Komisije za hartije od vrednosti.

Pred poslanicima je predlog da se za predsednika Saveta Agencije za energetiku izabere Dejan Popović, koga je predložila Vlada Srbije.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU