Gojković je istakla da su 5. oktobra prilikom paljenja Narodne skupštine, iz tog zdanja ukradena mnogobrojna umetnička dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija i dodala da je time državi naneta nesaglediva štata, jer su ukradeni značajni predmeti iz kulturnog nasleđa Srbije.

"Tu se nalazi 55 umetnickih slika Petra Lubarde, Milana Konjevića, Zore Petrović, Milana Keča, Milića od Mačve i mnoge druge, kao i četiri dela, među njima i poznati "Salon", Kneza Pavla od čiste slonovače koji je stajao u diplmatatskom salonu", rekla je Gojković.

Ona je dodala da je jedna fotelja pronađena u beogradskom naselju Kaluđerica prilikom racije MUP-a.

Petooktobarska krađa i dalje nerasvetljena

Tada je, kaže, pronađena određena količina narkotika i oružja, kao i fotelja na kojoj su inventarske tablice, što dokazuje da je ona vlasništvo Narodne skupštine.

"Posle 18 godina uspeli smo da vratimo jedan od desetine i desetine nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, namestaj sa početka 20. veka, sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenjive vrednosti", istakla je ona.

undefined maja gojković

Druga fotelja je, prema Gojkovićevim rečima, pronađena u petak 15. juna preko sajta "Kupujem-prodajem".

Fotelju na tom sajtu primetio je skupštinski službenik koji nije hteo pred medije, ali je poručio da neće odustati od vraćanja svih ukradenih predmeta.

"Sa gospođom koja je kupila fotelju razgovala sam lično istog dana i zamolila je da donese fotelju što je ona i učinila", rekla je Gojković i apelovala na građane da paze šta kupuju i da ukoliko primete inventarsku oznaku kontaktiraju skupštinu.

Gojković veruje da će pronalazak umetničkih slika ići teže, jer se njihova prodaja uglavnom ne oglašava putem sajtova i poručila da se građani zaintresuju kod svojih poznanika ukoliko primete da imaju sliku Konjevica, Lubarde, Zore Petrović...

"A možda proradi građanska svest nekog ko je učestvovao u nemilim događajima 5.oktobra", rekla je ona i dodala da su ljudi koji su krali znali vrednost tih umetnina i da nije reč o amaterima.

Gojković je dodala da će se potruditi da nađu sredstva da se u Narodnoj skupštini napravi izložba onoga što je oduzeto, te da će se nastojati da u saradnji sa medijima fotografije i spiskovi budu dostupni svim građanima u cilju vraćanja našeg kulturnog nasleđa.