Koha Ditore Prema UNHCR u sa Kosova raseljeno oko 72.000 Srba

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Oštra polemika: Koliko je Srba raseljeno s Kosova?

Izvor Beta
Izvor Beta

Razlikuju se, i to veoma mnogo, podaci Vlade Srbije, Srpske liste iz tzv. Vlade Kosova i Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), o broju Srba koji su prinudno raseljeni s Kosova i Metohije. UNHCR falsifikuje podatke, kaže Beograd.

velika hoča, kosovo, izbeglice, prognani, raseljena, raseljeni, enklava Izvor: MONDO/Goran Sivački

Prema podacima UNHCR, sa Kosova je raseljeno oko 72.000 Srba, a ne 200.000 kako tvrde zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u tzv. kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić (Srpska lista)i kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, piše "Koha ditore".

Jeftić je novinarima juče kazao da oko 200.000 raseljenih Srba ne mogu da se vrate na Kosovo, a Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da oko 220.000 Srba ne može da se vratiti na Kosovo i Metohiju.

Oni nisu samo broj, oni su NAŠI ljudi (FOTO,VIDEO)

Kancelariji UNHCR-a na Kosovu odbacila je te podatke kao netačne, a prema podacima kancelarije, sa Kosova je raseljeno tačno 89.480 osoba.

Od tog broja, prema podacima UNHCR-a 72.000 su raseljene u Srbiji, 729 osoba u Crnoj Gori, 391 u Makedoniji, dok je unutar Kosova raseljeno 16.357 osoba.

Registracija raseljenih sa Kosova do 18.maja

Takođe, prema podacima kancelarije UNHCR-a na Kosovu, u Srbiji je raseljeno 72.000 osoba koji se nisu mogli vratiti na Kosovu, dok je od 2000. do 2018. godine na Kosovo vraćeno 11.841 osoba.

Kancelarija UNHCR-a ocenjuje da "broj dobrovoljnih povrataka ostaje nedovoljan i da ima trend smanjenja od godine do godine".

Prema poslednjem popisu stanovništva koji je održan 1991. godine i koji su vodile srpske vlasti, na Kosovu je pre rata bilo 198.000 Srba i pripadnika ostalih manjina, dok je 2017. godine na biračkim spiskovima na Kosovu bilo 105.292 osoba koje su glasale za izbore u Srbiji.

Po podacima kancelarije za zajednice pri kabinetu premijera Kosova broj Srba na Kosovu iznosi šest odsto ukupnog broja stanovnika Kosova, odnosno 114.000.

KANCELARIJA ZA KOSMET: FALSIFIKAT IZ UN

"Međunarodne organizacije čiji je posao da olakšaju povratak interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije na njihova predratna ognjišta zakazale su u svakom smislu, i nema te falsifikovane statistike i metodologije kojom se ta činjenica može prikriti", saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, povodom statistike raseljenih prezetnovane iz Prištine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da, kada upozorava na nerešeno pitanje interno raseljenih lica iz naše južne pokrajine, služi se jedinim relevantnim, zvaničnim podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Komesarijat je marta 2000. godine, u saradnji sa Visokim komesarijatom Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), organizovao popis interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, kada je registrovano 187.129 lica, a u periodu od 2000. do 2005. godine sa Kosova i Metohije došlo je još više od 20.000 lica.

Broj interno raseljenih sa Kosova i Metohije u centralnoj Srbiji je krajem 2005. godine dakle bio 209.021, što nas, kada uračunamo interno raseljene privremeno smeštene na samom Kosovu i Metohiji u sredinama sa srpskom većinom, dovodi do broja koji premašuje 220.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije koje je Republika Srbija zbrinula.

Trenutan broj interno raseljenih sa Kosova i Metohije na teritoriji centralne Srbije je, prema evidenciji Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, 201.047 lica.

Komentari 65

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sonja

Skoro da nikoga nije ostalo.

Skrivena istorija

Ako gledamo od 1913. na ovamo,sigurno oko milion.

dada

lepo lepo jos malo pa ce biti da nas nikad nije ni bilo tamo

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader