• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dozivanje struci: Nova ekipa za Ustav Srbije

Visoki savet sudstva saopštio je danas, posle analiziranja mišljenja Venecijanske komisije o nacrtu amandmana na Ustav Srbije, da je neophodno da se formira nova radna grupa za izradu konačnog teksta nacrta amandmana na Ustav.

 Izvor: Mondo/Mario Milojević
sretenje, sretenjski ustav, karađorđe Izvor: Mondo/Mario Milojević

U toj grupi bi bili i predstavnici pravne nauke, pravosuđa i strukovnih udruženja.

Venecijanska komisija je imama veliki broj primedbi na amandmane koje joj je poslala Vlada Srbjie, odnosno nadležno ministarstvo, i sada se mora uložiti veliki trud da se bruka ne ponovi.

Savet je predlažio da se ustavnim amandmanima uredi pitanje odnosa tri grane vlasti, tako da sistem kontrole i ravnoteže važećeg Ustava postoji između zakonodavne i izvršne vlasti.

Potrebno je da se odredi sadržina sudske vlasti koja pripada sudovima kao nosiocima sudske vlasti, odnosno da se izostavi ustavna formulacija u amandmanu da u suđenju mogu da učestvuju i sudijski pomoćnici, u skladu sa zakonom.

Visoki savet smatra da je potrebno izbrisati amandman kojim je propisano da se zakonom uređuje način na koji se obezbeđuje jedinstvena primena zakona od sudova i da se treći stav amandmana dopuni tako da glasi: "Vrhovni sud Srbije obezbeđuje jedinstvenu primenu zakona od strane sudova".

Kako će nam izgledati Ustav?

Potrebno je garantovati materijalnu nezavisnost sudova i sudija, slobodu izražavanja i udruživanja sudija.

Potrebno je da se institucija za obuku u pravosuđu sistemski i detaljno uredi zakonom, kao nezavisna državna institucija dostupna, pod zakonom određenim uslovima, svima bez diskriminacije, uz tranzicione odredbe koje se tiču sadašnjih sudijskih pomoćnika, propišu razlozi za razrešenje sudija koji će isključiti svaki neodređeni pojam i(li) neodgovarajući automatizam i zadrži garancija nepremestivosti sudija iz člana 150. važećeg Ustava.

Potrebno je zadržati i definiciju Visokog saveta sudstva iz člana 153. stav 1. važećeg Ustava po kojoj je Visoki savet sudstva nezavisan i samostalan organ koji obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija.

Visoki savet sudstva ukazuje da je potrebno zadržati neparan broj od 11 članova Visokog saveta sudstva i sastav u kome su sudije većina, predsednik Vrhovnog suda Srbije ex officio član, i u kome bi predsednik Visokog saveta sudstva bio biran iz reda sudija.

Potrebno je da se propišu odgovarajući kriterijumi za člana Visokog saveta sudstva i način izbora onih članova koje ne biraju sudije, tako da bude izbegnuta mogućnost da ti članovi budu povezana grupa istomišljenika pod uticajem vladajuće većine, kao i da se odustane od rešenja o "raspuštanju" Visokog saveta sudstva u slučaju da VŠ ne odluči u zakonom određenim pitanjima iz svoje nadležnosti, u roku od 30 dana od dana kada je o tome prvi put odlučivao.

Ustavni amandmani bi trebalo da nadležnosti Visokog saveta sudstva regulišu na način da zakonodavc može da ih proširi i po vrsti i po broju zaduženja/ovlašćenja, kako to omogućuje važeći Ustav i uređuje Zakon o Visokom savetu sudstva, navodi se u mišljenju VSS.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Владимир

САНУ нека ради на уставу.

Sta je to sanu

@Владимир Neka rok grupa?

Cvorak

Aha bas strucnjaci,da,da...a strucni biraci ce ih biraju pa ce onda potpis

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU