"Želim da svaki segment sistema ima kapacitet da zadatke realizuje potpuno i pravovremeno. Ipak, ljudi će biti prioritet, i to u svim kategorijama - od oficira, preko podoficira, do vojnika", rekao je Mojsilović za časopis "Odbrana", u prvom intervjuu od postavljenja na mesto načelnika Generalštaba.

Kako kaže, želi modernizovanu i profesionalnu vojsku, i to "profesionalnu u odnosu, a možda kombinovanu u popuni".

"Vojsku koja obezbeđuje da ova država može da se posveti ekonomiji, ali i svim onim socijalnim i društvenim pitanjima koja nas čine boljim i jačim", dodao je.

Kada je reč o eventualnom vraćanju redovnog služenja vojnog roka, kaže da se zna ko donosi odluku o tome, a da je lično podržava.

Dodaje da su odluke o suspenziji vojnog roka bile direktno vezane za vremenski period kada su okolnosti i opredeljenje Srbije bili potpuno drugačiji, a da današnje okolnosti zahtevaju promene.

"Nije reč o tome da li Vojska Srbije treba da obrazuje i vaspitava omladinu. To nije primarno. Važna je sposobnost građana Srbije da brane svoju otadžbinu. Zna se ko može da donese odluku o tome. Moj lični stav je - za. Generalštab detaljno analizira sve aspekte tog pitanja i državno rukovodstvo će imati potrebne parametre za donošenje odluke - koliko to košta, šta bi obuhvatilo, koliko bi trajalo", navodi načelnik Generalštaba.

Ohrabruje ga, kaže, posvećenost državnog vrha da se opremljenost Vojske dovede na određen nivo, jer neutralnost Srbije zahteva upravo takav odnos.

Kako kaže, pozicija Srbije je takva da neutralnost može da se održi, ali da na njoj treba raditi, i to jačanjem kapaciteta države, čiji je jedan od elemenata, i Vojska Srbije, kao njena oružana sila.

Primećuje da podizanje sposobnosti lovačke avijacije ide dobrom dinamikom, što se odražava i na jedinice Kopnene vojske, kao i da u modernizaciji helikopterskih snaga imamo i istočnu i zapadnu komponentu - Erbasove "h-145", odnosno ruske "mi-17" i "mi-35".

Navodi da se očekuje isporuka 30 ruskih tenkova modernizovane verzije "t-72" i 30 modernizovanih "brdm-2".

"Tu je i naša odbrambena industrija - u završnim smo fazama određenih ispitivanja, pa mislim da ćemo se u skorije vreme i otuda ojačati novim sredstvima cevne artiljerije, oklopnih, ali i neborbenih vozila, a sve zarad pokretljivosti i podizanja sposobnosti armije za kopneni manevar", rekao je Mojsilović.

Podseća da je prethodnih godina Vojska Srbije intenzivno radila na osposobljavanju komandi i jedinica za hitno reagovanje u sve tri dodeljene misije i da je težište u obuci bilo na osposobljavanju komandi i jedinica koje ulaze u sastav Snaga za reagovanje.

Ko je Milan Mojsilović, novi načelnik Generalštaba

U narednom periodu, težište će, najavljuje, biti na unapređenju obučenosti profesionalnog i dela rezervnog sastava Glavnih odbrambenih snaga, a planirana je i izgradnja poligona za borbu u urbanoj sredini u Kovinu, koji će biti namenjen za obuku svih jedinica Vojske.

"Predviđena je izgradnja novih i dogradnja postojećih taktičkih staza za individualnu obuku vojnika i kolektivnu obuku jedinica do nivoa voda, od 2018. do 2021. godine. Strelišta ćemo opremiti novim kompletima opreme sa radio-upravljanjem za gađanje iz streljačkog naoružanja, za vuču meta, kao i za podizanje teških meta", naveo je Mojsilović.