• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno smo "prošli" kod Venecijanske komisije

Venecijanska komisija (VK) objavila je danas na svom sajtu da je tekst više amandmana na Ustav Srbije koje je izradilo Ministarstvo pravde usklađeni sa preporukama te komisije datim u mišljenju iz juna ove godine.

 Izvor: Mondo/Mario Milojević
sretenje, karađorđe, sretenjski ustav Izvor: Mondo/Mario Milojević

Nakon detaljne analize preporuka i amandmana, Venecijanska komisija je zaključila da su njene preporuke sprovedene.

U pitanju su preporuke koje se odnose na sastav Visokog saveta sudstva i uloge Narodne skupštine prilikom izbora ne-sudijskih članova saveta (istaknutih pravnika), odnosno većine poslanika čiji su glasovi potrebni za njihov izbor.

Komisija konstatuje da se predlagač amandmana iz Srbije opredelio za četvrtu opciju koju je ponudila u mišljenju iz juna ove godine.

Veliki korak napred

Venecijanska komisija je imala veliki broj primedbi na amandmane koje joj je poslala Vlada Srbije, odnosno nadležno ministarstvo. Napravljen je veliki napor i dati su izmenjeni predlozi amandmana, bruka se nije ponovila, a sa predlozima su zadovoljni u uvek kritični eksperti iz Udruženja sudija i tužilaca (UST). U septembru su ocenili da "nakon prvog uvida u radni tekst" ustavnih amandmana koji su tada objavljeni, da je to "korak u pravom smeru".

Dalje preporuke su se odnosile na sastav Visokog saveta tužilaštva i potrebne većine u Narodnoj skupštini za izbor ne-tužilačkih članova saveta (istaknutih pravnika), raspuštanje Visokog saveta sudstva, razrešenje sudija i tužilaca, metoda za ujednačavanje sudske prakse.

Takođe je usklađen amandman koji se tiče javnih tužilaca, a koje u skladu sa preporukom Komisije, više neće birati Narodna skupština niti će njoj odgovarati za svoj rad, konstatuje se u najnovijem mišljenju.

Usklađen je i amandman koji se tiče ravnoteže i kontrole tri grane vlasti, usvojena je preporuka koja se tiče uslova ko može biti "istaknuti pravnik" u Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaca, preporuke u vezi sa Pravosudnom akademijom, kao i u vezi sa premeštajem sudija.

Venecijanska komisija konstatuje da je ispunjena i njena preporuka koja se tiče političke aktivnosti sudija i podržala najavu predlagača amandmana da ustavnim zakonom uredi pitanja trajanja mandata članova i predsednika saveta, kao i njihove promene (tako da se ne menjaju svi u isto vreme).

POPRAVNI: Ovo su novi ustavni amandmani

Na kraju svog mišljenja broj 921 / 2018, Venecijanska komisija je navela zaključak koji glasi: "preporuke koje je definisala VK u svom mišljenju CDLAD(2018)011 su sprovedene".

Venecijanska komisija je telo Saveta Evrope koje daje mišljenja o usklađenosti ustava i zakona država članica Saveta Evrope, sa evropskim standardima.

Dozivanje struci: Nova ekipa za Ustav Srbije

Nakon ovog mišljenja očekuje se da će u skorijem periodu Vlada Srbije podneti Narodnoj skupštini inicijativu za izmenu Ustava, nakon čega će uslediti procedura u okviru parlamenta.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU