Usvojen novi Statut Beograda.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Usvojen novi Statut Beograda

Skupština grada usvojila je u petak uveče Statut grada Beograda kojim se ukida podela na gradske i prigradske opštine i ustanovljava jednak položaj svih gradskih opština. Skupština je imenovala direktore 18 javnih preduzeća i službi čiji je osnivač grad.

Skupština grada Beograda usvojila je u petak uveče Statut grada Beograda kojim se ukida podela na gradske i prigradske opštine i ustanovljava jednak položaj svih gradskih opština.

Za statut je glasalo 57 od 110 odbornika, a 42 su bila uzdržana.

Tim dokumentom predviđeno je stvaranje uslova za sprovođenje jedinstvene urbanističke politike i raspoređivanje sredstava za uređivanje zemljišta i izgradnju infrastrukturnih objekata na celoj teritoriji grada, navodi se u tekstu Statuta.

Novim statutom predviđena je decentralizacija poslova za koje je, na osnovu dosadašnjeg iskustva, ocenjeno da bi ih gradske opštine radile efikasnije i ekonomičnije.

To su poslovi održavanja komunalnog reda, zaštita životne sredine, održavanje dečjih vrtića i škola, kao i osnivanje ustanova u pojedinim oblastima radi zadovoljavanja potreba lokalnog stanovništva.

U obrazloženju Statuta navodi se da "važnu razliku u odnosu na dosadašnje rešenje predstavlja utvrđivanje nadležnosti grada za izdavanje odobrenja za izgradnju svih objekata bruto površine preko 800 metara kvadratnih, bez obzira na područje na kojem se objekat nalazi".

Usvajanju je prethodila višesatna rasprava o predlogu Statuta i izveštaju sa javne rasprave o tom aktu.

Odbornici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke naveli su u raspravi da predlogom statuta ipak nije predviđena suštinska decentralizacija, kao i da se gradonačelniku daju prevelika ovlašćenja.

Odbornici Skupštine grada Beograda nisu prihvatili nijedan od tridesetak uloženih amandmana na predlog Statuta Beograda, a između ostalih, nije prihvaćen ni amandman Liberalno demokratske partije kojim je ta stranka tražila da se iz Statuta briše član kojim se definiše gradska slava.

Nije usvojen, takođe, ni amandman Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije kojim je traženo da se iz Statuta briše član koji predviđa da je grad osnivač televizijskih i radio stanica, novina i drugih sredstava javnog obaveštavanja.

Odbornici SRS isticali su i da je akt koji se tiče grada donet u suviše kratkom roku, kao i da javna rasprava, između ostalog, nije održana u opštinama Novi Beograd i Barajevo.

Odbornik DSS Andreja Mladenović kazao je da odbornička grupa DSS-NS neće glasati za predlog statuta.

On je kritikovao gradonačelnika Beograda i zamenika gradonačelnika jer tokom popodneva nisu prisustvovali sednici na kojoj se raspravljalo o statutu.

Odbornik SPS kazao je da ovaj statut "nije najbolji statut", ali da su bolja rešenja bila onemogućena lošim Zakonom o lokalnoj samoupravi, kao i Zakonom o glavnom gradu.

Skupština je imenovala, po skraćenom postupku bez rasprave, direktore 18 javnih preduzeća i službi čiji je osnivač grad.

Za generalnog direktora Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" imenovan je dosadašnji generalni direktor tog preduzeća Vladimir Taušanović, a za generalnog direktora "Zelenilo Beograda" ponovo je imenovan Radovan Draškić.

Dosadašnji vršioci dužnosti direktora "Beogradskih elektrana", "Beogradaputa" i "Gradskog saobraæajnog preduzeća", Zoran Predić, Milutin Štrbić i Radoslav Nikolić imenovani su za direktore tih preduzeća.

Umesto Gordane Matijević za generalnog direktora "Gradskih pijaca" imenovan je Dragan Pušara, a umesto Miodrag Miloševića za direktora "Info stana" imenovan je Darko Biberović.

Nebojša Peruničić razrešen je dužnosti direktora "Pogrebnih ustanova" i na njegovo mesto imenovan Dragan Balatovski.

Za direktora "Gradske čistoće" imenovan je Aleksandar Stamenković, a dosadašnji vršilac dužnosti direktora Zorica Petrović-Gajić razrešena je dužnosti.

Na čelo "Parking servisa" imenovan je Boban Kovačević, a "Gradskog stambenog" Slobodan Miljković.

Za direktora "Ade ciganlije" imenovan je Zoran Gajić, Sava centra Dragan Vučićević, "Beogradska tvrđava" Ivana Lučić-Todosić, "Hipodroma" Boris Ivković.

Na čelo "Beograd vode" imenovan je Miloš Milovanović, a Urbanističkog zavoda Beograda Žaklina Gligorijević.

Za direktora Turističke organizacije Beograd imenovana je Jasna Dimitrijević.

Predstavnici vladajuće većine u Skupštini grada Beograda ocenili su da je prilikom imenovanja direktora javnih preduzeća na prvom mestu bila stručnost, dok je opozicija izrazila sumnju u transparentnost postupka izbora.

Šef poslaničke grupe SPS Aleksandar Antić rekao je novinarima u Skupštini grada da je SPS prihvatio proceduru javnog poziva za izbor direktora javnih preduzeća uvažavajući koalicione partnere.

"Učešćem u ovoj proceduri učinili smo sve da kvalitet kandidata ima dominantnu ulogu pri izboru", rekao je on.

Antić je ocenio da je kadrovska komisija u prvi plan stavila stručnost predloženih kandidata i naveo da je komisija uvažila predlog SPS po pitanju dva kandidata za direktora Beogradske elektrane i GSP.

Šef odborničke grupe Liberalno demokratske partije Dejan Ranđić rekao je da LDP nije predložio kandidate za direktore javnih preduzeća ali da je na jednoj od prvih sednica Skupštine grada predložio vršioca dužnosti direktora Beograd - puta, čije je imenovanje potvrđeno na ovom konkursu.

On je kazao da LDP može da stane iza tog kandidata.

Ranđić je ponovio da je cilj javnog poziva bio depolitizacija i departizacija gradske uprave "ali ne u smislu da ljudi ne smeju biti članovi stranaka već da do izbora dođe kroz konkurenciju kandidata".

Odbornik DSS Andreja Mladenović rekao je da su kriterijumi za izbor direktora bili nejasni.

"Imali smo najavu da se direktori imenuju na osnovu konkursa i da to bude po principu depolitizacije i departizacije ali sada vidimo da od toga nema ništa", istakao je Mladenović.

Skupština grada Beograda je počela oko 11 sati, ali je prekinuta zbog protivljenja opozicije da se po skraćenom postupku razmatraju predlozi za razrešenja i imenovanja direktora javnih preduzeća.

Sednica je bila prekinuta na pola sata kako bi se održale konsultacije šefova odborničkih grupa o nastavku rada, nakon što su odbornici SRS optužili gradonačlenika Dragana Ðilasa da je uvredio radikala Zorana Ognjanovića.

Sednica je nastavljena tako što se Ðilas za govornicom izvinio odbornicima SRS zbog "neprimerenog ponašanja i načina na koji je reagovao".

"Ja sam se izvinio odborniku SRS Zoranu Ognjanoviću i svim odbornicima SRS zbog neprimerenog načina na koji sam reagovao na nešto što sam shvatio kao ličnu uvredu. Svi smo pod prevelikim pritiskom pa ponekad reagujemo na način koji nije primeren", rekao je Ðilas novinarima u Skupštini grada.

Šef odborničke grupe SRS Nemanja Šarović rekao je da je Ðilas izvređao Ognjanovića na najgori mogući način.

Sednica je nastavljena, ali po izmenjenom dnevnom redu, po dogovoru predsednika skupštine Branislava Belića i šefova poslaničkih grupa.

Prva tačka dnevog reda bila je izveštaj administrativno-mandatne komisije o potvrđivanju mandata za osam odbornika SRS koji su došli na mesto bivših članova te partije kojima je SRS aktivirao blanko ostavke, kao i jednom odborniku sa liste Za evropski Beograd.

Druga tačka je bila predlog statuta Beograda sa izveštajem o sprovedenoj javnoj raspravi, a po skraćenom postupku odbornici su odlučivali o imenovanju generalnih direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad Beograd.

Ostale tačke, kao što su predlozi regulacionih planova, postavljanje tezgi na području opštine Zvezdara, detaljni program uređivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta su povučene sa dnevnog reda.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

loader