• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ren: Srbija može da bude kandidat za EU 2009.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren potvrdio je u Briselu procenu Evropske komisije da Srbija može da dobije status kandidata za članstvo u EU u 2009. godine ako ispuni preostale uslove - ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom i sprovede neophodne reforme.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren potvrdio je u Briselu procenu Evropske komisije da Srbija može da dobije status kandidata za članstvo u EU u 2009. godine ako ispuni preostale uslove - ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom i sprovede neophodne reforme.

Ukoliko ispuni neophodne uslove, "Srbija još uvek može, u najboljem mogućem scenariju, da dobije status kandidata za članstvo u 2009. godini", naglasio je Ren predstavljajući godišnji izveštaj EK o napretku Srbije u evropskim integracijama, koji je u sredu zvanično objavljen u Briselu.

"Sada Srbija mora da učini sve što je u njenoj moći da uhapsi i izruči preostale haške optuženike, uključujući Ratka Mladića", rekao je Ren na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da je "nova Vlada Srbije za svoje ključne prioritete odredila evropske integracije i reforme vezane za integracije".

Ren je istakao da sada čeka na izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Savetu bezbednosti UN u decembru. Taj izveštaj bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude predstavljen pre sastanaka Saveta EU u decembru, na kojem nije isključio "moguće odluke".

"Puna saradnja znači da jedna zemlja čini sve što može da uhapsi i izruči optuženika, da to čini stalno i da to dovede do konkretnih rezultata", naglasio je Ren.

On je istovremeno podvukao da Srbija ima i veliku ulogu u regionu i da EK zahteva od Srbije "konstruktivan pristup po pitanju razmeštanja Euleksa na Kosovu".

Evropski komesar je istakao da se u 2008. godini nisu obestinile tvrdnje onih koji su očekivali da će doći do nasilja nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Još jedanput je jasna evropska perspektiva uspela da utiče na to da region ostane na stabilnom putu", rekao je Ren.

On je najavio da će na jesen iduće godine EK predstaviti "Studiju izvodljivosti" o napretku Kosova u evropskim integracijama.

Prema njegovim rečima, u tom dokumentu EK će se baviti pitanjem "pronalaženja načina" da se ostvare bliži odnosi između EU i Kosova, pre svega u oblasti ekonomije, trgovine i kontakata među ljudima.

U izveštaju EK, koji su prethodno prenele agencije, ističe se da je Srbija tokom 2008. godine ostvarila "određeni napredak" u ispunjenju političkih kriterijuma neophodnih za nastavak evropskih integracija i da ima dovoljno dobar administrativni kapacitet da pravilno primeni odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

S druge strane, Evropska komisija je ukazala i na brojne probleme s kojima se suočava Srbija. Ona smatra da je korupcija "široko rasprostranjena", da predstavlja "ozbiljan problem" i da je potrebna "jasna antikorupcijska strategija", kao i da je reforma pravosuđa još uvek "u ranoj fazi".

Komisija kritikuje rad parlamenta i ističe da je "samo nekoliko zakona" usvojeno u vezi sa evropskim standardima, da je parlamentarna reforma odložena i da pitanje partijske kontrole nad mandatima skupštinskih poslanika nije rešeno.

Ocenjeno je da je srpska ekonomija nastavila "snažan rast", ali da se suočava s brojnim problemima, poput rasta spoljnog duga i makro-osetljivosti u kontekstu svetske finansijske krize.

U izveštaju se ističe da su "strukturne reforme usporene" i da "visok nivo nezaposlenosti, kao i povećan inflatorni pritisak, ostaju glavni izazovi".

Komisija smatra da Srbija ima "ključnu ulogu u regionu" i poziva je da zauzme "konstruktivan pristup prema učešću Kosova u regionalnim inicijativama i u međunarodnim forumima, kao i prema naporima EU da doprinese miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

U izveštaju posvećenom Kosovu, Evropska komisija će oceniti da je tamošnje pravosuđe i dalje slabo, a da su trgovina drogom i ljudima, organizovani kriminal i korupcija i dalje veliki problemi.

U dokumentu se ističe da Kosovo ima "jasnu perspektivu u EU" i da će Komisija istražiti kako može da mu pomogne "da zauzme svoje mesto u napretku regiona ka integraciji u EU u kontekstu procesa stabilizacije i pridruživanja".

"Komisija će istražiti sve načine da promoviše uključenje Kosova u regionalnu saradnju i poziva sve strane da primene konstruktivan pristup u ovom pogledu", dodaje se u izveštaju i naglašava da će ove analize biti objavljene u Studiji izvodljivosti, koja će biti predstavljena na jesen 2009. godine.

Komisija ističe da je Kosovo usvojilo značajan broj ključnih zakona, ali da oni nisu primenjeni. Pravosudni sistem se ocenjuje kao slab, program zašite svedoka kao neefikasan, a navodi se da je korupcija široko rasprostranjena.

Evropska komisija ukazuje i na velike probleme u borbi protiv pranja novca, finansijskog i ekonomskog kriminala. Naročito se ističe problem trgovine drogom. "Kosovo je jedna od najznačajnijih tačaka na putu droge na južnom Balkanu. Ne postoji akcioni plan ni strategija za borbu protiv trgovine drogom", ističe se u izveštaju.

"Kosovo je takođe i dalje mesto porekla, tranzita i destinacije trgovine ljudima", dodaje se u dokumentu. Komisija je ocenila da je javna administracija na Kosovu "slaba i neefikasna".

Ren će predstaviti i izveštaje o napretku Turske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Nakon predstavljanja izveštaja javnosti, evropski komesar će se obratiti i poslanicima u Evropskom parlamentu.

Izveštaji Komisije će posebno upozoriti BiH na "zapaljivu retoriku političkih lidera", Crna Gora i Albanija će biti kritikovane zbog slabosti pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala, dok Makedoniji, zbog sporosti reformi, neće biti određen datum početka pregovora o članstvu, koji već izvesno vreme iščekuje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image