• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki Živojin Mišić: Njegova taktika se i danas izučava u udžbenicima

Izvor mondo.rs

"Doš`o Švaba sve do Ljiga, a kod Ljiga - zaglibi ga", pevali su tih dana srpski vojnici. Bitka na Kolubari spasila je Srbiju 1914. godine. Ujedno bila je to velika bitka Živojina Mišića. Okončana je na današnji dan.

Kolubarska ili Suvoborska bitka, pocela je 16. novembra 1914. godine i najznacajniji je okršaj izmedu vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Okoncana je nakon mesec dana uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišica, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je citav svet ocekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

Možda ce vas zanimati

Pre Kolubarske bitke iskusni strateg i ratnik Radomir Putnik je sumnjao da srpska vojska može izaci na kraj sa nadirucim austrougarskim trupama. Na to su uticali i porazni izveštaji sa fronta. Komandanti divizija su javljali da citave jedinice odstupaju u neredu i panici. Haos je zahvatio srpsku vojsku u tolikoj meri da ni streljanje vojnika zbog samovoljnog napuštanja jedinica nije imalo nikakvog efekta. Kod vecine vojnika se videla premorenost i želja da se sve jednom završi, porucivali su "da dodu da se biju Kralj Petar i Nikola Pašic, ako im treba". Uz vojsku su odstupali seljani, babe sa unucima, tu su bili i ranjenici i teški bolesnici...

Suocen sa ovako teškom situacijom vojvoda Putnik je predložio da se sa Austrougarskom zakljuci primirje i to saopštio vrhovnom komandantu regentu Aleksandru I Karadordevicu u Valjevu pred tadašnjim pomocnikom nacelnika štaba vrhovne komande Živojinom Mišicem.

Taktika završila u udžbenicima

Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviden potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, prede u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlucujuci poraz. Taktika pregrupisavanja samo I armije i koncentrisanog udara na VI armiju (koja je bila razvucena na širokom frontu) koju je izveo Živojin Mišic se izucava na vojnim školama širom sveta. Kolubarska bitka je znacajna i po tome što obe vojske u operacijama nisu imale strategijske rezerve.

"Srbija nema više vojske, vojnicki rat je završen", rekao je Putnik.

Sa Mišicem je regent obišao front da bi se uverio u stanje stvari. Oni su mu rekli da kod njih postoji volja, ali da su im potrebni hrana i municija. Dva dana uoci Kolubarske bitke, u noci 14. novembra, komandant Prve armije general Petar Bojovic je ranjen i zbog toga povucen sa dužnosti. Putnik je odlucio da za komandanta postavi Živojina Mišica.

Ispostavilo se to kao prava odluka jer je bio pravi covek za komandovanje Prvom armijom. Odlucan i energican Mišic je preduzeo mere da se smanji bujica neredovnog odstupanja. Suocen sa probojem fronta i sopstvenom procenom da bi povlacenje po naredbi srpske vrhovne komande od 26. novembra dovelo do potpunog kraha Prve armije, Živojin Mišic samoinicijativno donosi odluku o povlacenju na položaje zapadno od Gornjeg Milanovca i izdaje naredbu da se sa izvršenjem otpocne rano izjutra 29. novembra.

Mišic predocava svoju odluku srpskoj vrhovnoj komandi i ostaje pri njoj iako mu je predoceno da ce zbog njegove odluke dodatno biti pogoršan, ionako težak, položaj ostalih srpskih trupa, a da ce Beograd, kao prestonica, biti prakticno predat bez borbe.

"Necu u ovom casu nikoga da slušam kada radim posao za koji snosim odgovornost. Naredio sam povlacenje i ostajem pri tome. Dajte komandu kome hocete, ali dok ja ostajem, ima da bude kako ja mislim da je najbolje za ovu zemlju", zabeleženo je da je Živojin Mišic tada rekao.

Na kraju srpska vrhovna komanda usvaja njegov predlog i izdaje direktivu ostalim snagama da izvrše povlacenje po planu od 26. novembra. Uprkos pretnjama vrhovne komande, Mišic je izveo svoj plan do kraja. Posle odmora od nekoliko dana i kada je stigla pušcana i artiljerijska municija, naredio je da pešadija dobro nišani, a da sve druge baterije otvore vatru kada primete neprijatelja. Kada komandanti osete pometnju kod neprijatelja treba krenuti u energican napad.

Vojvoda Živojin Mišic - Završio je gimnaziju 1875. godine.
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Naredio je opšti napad na neprijatelja 2. decembra:

"S punom voljom i verom u Boga, napred junaci!"

Hronicari su zabeležili da je pocela faza rata u kojoj su austrougarsku kaznenu ekspediciju pretvorili u - kažnjenu. Neposredno pre toga srpski vojnici su napuštali bojno polje u neredu, a sada su jurišali na neprijatelja kao da svaki ima tri života. Kada su im se potom pridružile i armije pod komandom Stepe Stepanovica i Pavla Jurišica Šturma - katastrofa austrougarske vojske bila je potpuna. Srpska vrhovna komanda mogla je da objavi da nema više austrougarskih vojnika, samo zarobljenika!

Pevali su tih dana srpski vojnici:

"Doš`o Švaba sve do Ljiga, a kod Ljiga - zaglibi ga".

Bitka na Kolubari spasila je Srbiju 1914. godine. Ujedno bila je to velika Mišiceva bitka. Vodio ju je u svom rodnom kraju, u svojoj postojbini, i bio unapreden u cin bojnog vojvode (maršala). Za mnoge je to bilo iznenadenje jer je regent Aleksandar tražio da bude suspendovan zato što je dve godine pre toga ocitao lekciju licno njemu i Bojovicu.

Bio je zbunjen i nacelnik štaba vrhovne komande Radomir Putnik. Pozvao je regenta telefonom i pitao ga šta mu je to trebalo.

"Trebalo mi je da odam najvece priznanje coveku koji nije izgubio glavu u vreme kada je drugi vec nisu imali", uzvratio je Aleksandar I Karadordevic.

Procitajte i ovo

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gde

Prvo, postovanje za sve oficire i vojnike koji su se istinski borili te 1914. Drugo, kada ponovite neko od tih opstih mesta u srpskoj stampi, kao npr. 'i danas se izucava na akademijama sirom sveta'... bilo bi lepo da navedete makar jedno mesto gde se izucava. Ako je tacno da se negde izucava, bilo bi lepo to cuti. Ako nije tacno, glupo je to stalno ponavljati.

Laki

@Gde Vest point na primer Dovoljno..

Gari

@Gde Pa na prestiznim kao što su francuski San Sir, ruska Frunze ili američki Vest Point. Jel' dosta za primer..

 Kolubarska bitka završena na današnji dan