Jedna inficirana osoba je iz Kosovske Mitrovice, a druga iz Leposavića, 1976. i 1977. godišta, i oni su smešteni u KBC u Kosovskoj Mitrovici, preneo je Marko Đurić.

"Kada je reč o srpskim sredinama na KiM, sada se nalazimo na prekretnici, ili će gvozdena disciplina početi da se primenjuje ili ćemo postati novo žarište stravične epidemije", rekao je Đurić i dodao da će to biti u uslovima koji su za Srbe na KiM znatno teži nego za bilo koji drugi deo Srbije, zbog blokade normalnog kretanja i taksi koje je nametnula Priština.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naveo da je Srbija preduzela opsežne mere da obezbedi sigurno snabdevanje ljudi na severu KiM, da hrane i svega što je neophodno bude dovoljno.

On je dodao da se u ovoj situaciji probudila solidarnost, i da više od 2.000 volontera svakodnevno dostavlja pmoć.

Djurić je dodao da je dvoje novoobolelih smešteno u KBC u Kosovskoj Mitrovici, i verovatno će biti prebačeni u Niš i druge nadležne ustanove.

"Zaista preklinjem naše ljude na KiM da poštuju mere i preporuke Vlade Srbije da ostanu kod kuće i da samo kada je nužno, neophodno i onako kako je propisano merama, izlaze, samo do prodavnice, po najnužnije, i to samo oni koji ne spadaju u najugroženije kategorije", rekao je Djurić.

Djurić je naglasio da na KiM postoji drugi problem - što su privremene insitucije u Prištini u drugi plan bacile pripremu za pandemiju i sada se bave borbom za to ko će da bude biti premijer.

On je dodao da je Beograd uspostavio "crvene telefone", odnosno direktne linije komunikacije sa međunarodnim misijama i institucijama u Prištini, kako bi bar saniteti mogli normalno da prolaze, kao i tarnsportni kamioni sa hranom i živnotim namirnica.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da mu je na neki način drago što smo su Srbi pokazali da su najbolji kada je nateže i kada se okupimo, te da iako ima i ovde onih koji bi želeli da šalju poruke podele, sada nije vreme za to, već je, kaže, vreme da se okupimo potiv zla koje nas je snašlo.

Djurić je istakao da među Albancima traje politički haos, sukobi i potpuno odstusvo fokusa na pandemiju.

"Za sada izgleda da će Aljbin Kurti ostati v.d. pokrajinskog premijera, do izbora nove vlade, a kada bi to moglo da se dogodi, niko ne zna. Čak ne postoji saglasnost oko toga da li treba da se uvede vanredno stanje", ukazao je Djurić.