• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD daju 70 miliona dolara SCG u 2007.

Sjedinjene Američke Države (SAD) planirale su da za pomoć zemljama jugoistočne Evrope u budžetskoj 2007. izdvoje oko 274 miliona dolara, a gotovo dve trećine te sume, oko 150 miliona dolara, namenjeno je za Kosovo, Srbiju i Crnu Goru.

Sjedinjene Američke Države (SAD) planirale su da za pomoć zemljama jugoistočne Evrope u 2007. izdvoje oko 274 miliona dolara, a gotovo dve trećine te sume, oko 150 miliona dolara, namenjeno je za Kosovo, Srbiju i Crnu Goru.

U predlogu koji je predsednik Džordž Buš dostavio Kongresu, za SCG je u fiskalnoj 2007. planirana ukupna suma od 70,5 miliona dolara, oko pet miliona manje nego 2006, dok je Kosovu u 2007.
namenjeno 79 miliona, sedam miliona više u odnosu na prethodnu godinu, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta.

Kada je o Srbiji reč, korišćenje pomoći iz američkog budžeta vezano je, posebnim zakonom, za ispunjavanje odredjenih uslova, od kojih je najvažniji saradnja sa Haškim tribunalom.

Programom podrške istočnoevropskim demokratijama za 2007. predvidjeno je ukupno 273,9 miliona dolara za projekte na Kosovu, u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Albaniji, kao i za regionalne projekte.

Najveći pojedinačni iznos planiran je za Kosovo, 79 miliona dolara, a taj novac, kako se navodi, trebalo bi da bude utrošen pre svega za pomoć na izgradnji institucija, pravosudja, reforme ekonomskog sistema, podršci lokalnim vlastima, podsticanju medjuetničke tolerancije, razvoju civilnog društva.

U obrazloženju se navodi da će 2007. godina biti od ključnog značaja za Kosovo, zbog procesa utvrdjivanja budućeg statusa i da je bez obzira na ishod pregovora o statusu potrebno da SAD nastave program pomoći.

Za SCG predvidjeno je ukupno 70,5 miliona dolara, od čega je 62 miliona namenjeno Srbiji, a 8,5 miliona Crnoj Gori.

U obrazloženju se navodi da je SCG "stožer na Balkanu" i da je nastavak robusnog programa pomoći toj zemlji od ključnog značaja za uspeh američke spoljne politike u regionu.

Podrška SCG usmerena je pre svega na ubrzavanje napretka ka evroatlantskim integracijama i iz fondova SEED pomoći će se krhkom reformskom vodjstvu SCG da održi političke i ekonomske reforme.

Najviše posla, kako se navodi, ostalo je u oblasti vladavine prava, privatizacije, ekonomskog rasta, sprovodjenja zakona i izgradnji demokratije - oblastima od ključnog načaja za stabilzovanje SCG i pretvaranje te zemlje u pozitivnog igrača u regionu.

Programi SEED fokusiraće se pre svega na mlade, kao i na razvoj malog i srednjeg preduzetništva kako bi se osiguralo da što širi krug gradjana oseti direktnu korist od pomoći SAD. Ti programi su od ključnog značaja kao pomoć da se olakša promena koja će se dogoditi kao rezultat konačnog utvrdjivanja statusa Kosova, navodi se u obrazloženju.

Za pomoć BiH u 2007, kroz programe SEED, predvidja se 31 milion dolara. Toj zemlji, kako se navodi i dalje je potrebna značajna pomoć jer se nalazi u procesu preuzimanja veće autonomije od medjunarodne zajednice.

Za Makedoniju je previdjeno 27 miliona dolara, a sredstva su namenjena mahom za projekte borbe protiv prekograničnog kriminala, jačanja vladavine zakona i podsticasnje makroekonmskih reformi kako bi se obezbedila budućnost Makedonije na daljem putu evroatlantske integracije.

Albanija u 2007. može da računa na 20 miliona dolara, namenjenih pre svega za izgradnju demokratskih inistitucija, podršku privatnom sektoru, legalizaciju poslovanja, reformu zdravstva, borbu protiv trgovine ljudima, organizovanog kriminala i korupcije.

Predlogom budžeta za 2007. predvidjeno je i 17,9 miliona za regionalne fondove koji treba da potpomognu obnavljanje ratom pokidanih veza medju zemljama jugoistočne Evrope. Projekti su usmereni na uklanjanje prereka u trgovini, harmonizaciju finansijskih zakona i prakse, povezivanje industrija i biznisa, razvoj zajedničkog tržišta električne energije i prirodnog gasa.

Dodatnih 28,5 miliona dolara iz ukupne sume predvidjene za programe SEED planirano je za pomoć misijama OEBS u jugoistočnoj Evropi.

Predlogom budžeta za 2007. sredstva za pomoć zemljama jugoistočne Evrope, u okviru programa SEED, smanjena su za 108 miliona dolara u odnosu na prethodnu budžetsku godinu.

Iz pomoći su za 2007. izostavljene Hrvatska, Rumunija i Bugarska kao zemlje za koje je procenjeno da su ostvarile dovoljan napredak u političkim i ekonomskim reformama.

(Beta)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

IGALO

KRALJ!!!!!!!!

special image