• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez viza u EU od 2010?

Evropski komesar za proširenje Oli Ren posle susreta sa Jeremićem izjavio da očekuje da će Evropska komisija do isteka češkog predsedavanja EU u junu dati preporuku da se Srbija nađe na beloj šengenskoj listi.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavili su u Briselu da očekuju da će Evropska komisija do isteka češkog predsedavanja EU u junu dati preporuku da se Srbija nađe na beloj šengenskoj listi kako bi proces liberalizacije viznog režima do kraja godine bio dovršen.

Ren je na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle susreta sa Jeremićem, rekao da očekuje da će se, ukoliko uslovi budu ispunjeni do kraja juna, preporuka Evropske komisije da se liberalizuje vizni režim za građane Srbije "naći na stolu Saveta EU", jer je cilj Komisije da okonča ovaj proces do kraja 2009.

"Za nas je liberalizacija viznog režima najvažniji kratkoročni prioritet kako bi građani Srbije mogli slobodno da putuju. Optimista sam da ćemo do kraja češkog predsedavanja dobiti pozitivnu ocenu", rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao da je Srbija veoma blizu da na konstuktivan način dovrši proces vizne liberalizacije i obezbedi svojim građanima slobodno putovanje po Evropi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Jeremić je naglasio da je cilj Srbije da do kraja češkog predsedavanja Unijom, u junu, dobije pozitivnu ocenu za okončanje procesa ulaska na belu šengensku listu do kraja godine.

"Želimo da obezbedimo građanima Srbije da do kraja godine dobiju pravo koje imaju i drugi građani Evrope, da slobodno putuju", rekao je Jeremić.

Ren je kazao da Evropska komisija "u potpunosti podržava evropsku budućnost Srbije", naglasivši da Beograd treba da nastavi saradnju sa Haškim tribunalom i izrazio nadu da će srpske vlasti ispuniti sve svoje obaveze potrebne za nastavak procesa evropskih integracija.

Jeremić je naglasio da će, s obzirom na to da je osnovni cilj Srbije članstvo u EU i da su srpske vlasti provele mnogo vremena u ostvarenju tog cilja, Beograd nastaviti da radi ono što je i do sada činio, kako bi omogućio sprovođenje Prelaznog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o čemu u EU još nema konsenzusa.

Ren je rekao i da Evropska komisija želi da pokaže da vodi brigu o Srbiji u teškoj ekonomskoj situaciji i u svetlu svetske ekonomske krize fokusirajući se na makroekonomiju i finansijska pitanja, kao i kroz budžetsku podršku.

Na pitanje da prokomentariše odluku Saudijske Arabije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Jeremić je rekao da je taj čin "za žaljenje", ali da to neće promeniti dosadašnji stav Srbije da i dalje "mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima" brani svoj ustavni poredak.

On je istakao i da će Srbija nastaviti da na ovakav način izražava svoj stav po pitanju Kosova u očekivanju mišljenja Međunarodnog suda pravde i u nadi da do tada više nijedna zemlja neće priznati nezavisnost južne srpske pokrajine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image