PRVI sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu", ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kako sada stvari stoje, mogao bi da bude potpredsednik nove vlade - nezvanično saznaju "Novosti".

Ovo je još jedna u nizu kockica, koje se sklapaju pred formiranje kabineta u Nemanjinoj 11, što se očekuje u danima posle povratka državne delegacije sa razgovora sa Prištinom u Vašingtonu 4, odnosno Briselu 7. septembra.

Nedimović je dugo vremena slovio za ozbiljnog kandidata za fotelju premijera, a ta verzija je osnažena upravo odlukom da on bude na čelu spiska kandidata za poslanike sa kojim su naprednjaci izašli pred birače.

Ipak, pošto je gotovo izvesno da će najjaču poziciju u izvršnoj vlasti zauzeti Ana Brnabić, Nedimoviću se smeši potpredsedničko mesto, s tim što se još ne zna da li bi sa tog položaja nastavio da vodi portfelj poljoprivrede gde je imao zapažene rezultate.

Nezvanično, u Vladi ostaje i Zorana Mihajlović, ministarka infrastrukture, saobraćaja i građevine. Ona bi u novoj podeli karata mogla ponovo da dobije resor energetike.

Njeno sadašnje ministarstvo, s obzirom na to da pokriva veliku oblast, moglo bi biti podeljeno na dva.

U tom slučaju, najbliži rukovodećem mestu za građevinu je Marko Blagojević, sadašnji direktor Kancelarije za javna ulaganja.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković mogla bi se preseliti u Vladu na mesto ministra kulture.

Ona je za ovaj resor bila viđena i u podeli posle prošlih izbora 2016. godine, a sada bi mogla i postati ministarka.

Iako nikada nije želela da potvdri da joj je to i želja, više puta je isticala da je ovaj resor zanima, pa je i pokrenula akciju "Umetnost koja čeka pravdu", kako bi se pronašlo još neko od nestalih dela iz parlamenta, u noći petooktobarskog prevrata.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", blizu je mesta ministra pravde.

"Ne znam gde me sve nisu selili prethodnih dana. Ja sam, izgleda, kao "ol araund" igrač. Niko sa mnom nije pričao ni o jednom mestu na bilo kom nivou, a nadam se da ću biti kandidat za gradonačelnika Novog Sada ", rekao je Vučević o "javnom kadriranju".

Iako karte još nisu podeljene u Vladi će verovatno biti i ministri odbrane Aleksandar Vulin, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i zdravlja Zlatibor Lončar, a ministarski staž završavaju Jadranka Joksimović (bez portfelja za EU) Vanja Udovičić (sport), Zoran Đorđević (rad i socijalna politika), Vladan Vukosavljević (kultura), Slavica Đukić Dejanović (populaciona politika), Branko Ružić (državna uprava), Goran Trivan (ekologija)...

Ukoliko SPS i SNS nastave saradnju, najviše šanse za ostanak imaju šef diplomatije Ivica Dačić i ministar energetike Aleksandar Antić.

Prethodnih dana se spekulisalo da je među modelima za novu vladu i koncentraciona, gde bi iz koalicije oko SNS, bili i SVM, SPS i SPAS.

Kako sada stvari stoje, predsednik Aleksandar Vučić je bliži odluci da novi tim ipak bude koalicioni i da u njemu budu socijalisti ili Šapićeva stranka.

Prošle nedelje formirana je vlast u brojnim opštinama na lokalu i gotovo svuda su SNS i SPS formirale vladajuću koaliciju.

Taj trend je naročito uočljiv u Vojvodini.

Za naslednike Gojkovićeve na mestu predsednice Narodne skupštine najviše šanse ima troje poslanika.

Među njima su šef kluba SNS Aleksandar Martinović, njegov zamenik Vladimir Orlić, ali i Marija Obradović.

Plan je da na istoj sednici bude izabrano rukovodstvo parlamenta i Vlada. Rok za izbor ministara i predsednika Vlade ističe 2. novembra.

(Mondo/Novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.