Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je na kratko bila prekinuta na zahtev predstavnika Rusije. Naime, ruski predstavnik u Savetu bezbednosti zatražio je od predstavnice Prištine da ukloni kosovsku zastavu.

Dimtrij Poljanski, predstavnik Rusije u Savetu bezbednsoti, istakao je tom prilikom da Kosovo nije opštepriznata država i podsetio da nekoliko članova tog tela UN-a ne priznaje Kosovo.

"To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ne priznaje Kosovo kao državu", rekao je Poljanski.

Ruski predstavnik je zatražio da predstavnica tzv. Kosova odmah "promeni pozadinu ili ukloni zastavu" kako bi se sednica nastavila.

Odmah zatim se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva, a nakon toga je prenos sednice bio prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata.

Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva je prilikom svog obraćanja naveo da ova sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

I nakon nastavka sednice, iza predstavnice privremenih vlasti u Prištini Danike Gervale ostali su isti simboli.

Inače, sastanku prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković. Srpski šef diplomatije je upozorio na zasedanju da je kosovski premijer Aljbin Kurti i njegovi saradnici više puta govorili o ujedinjenju sa Albanijom. On je ocenio da su takve ideje direktna pretnja za mir i stabilnost.

(MONDO/Agencije)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.