• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija pozvana na EXPO 2010.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio u Šangaju da će Srbija 2010. godine učestvovati na Svetskoj izložbi EXPO u ovom kineskom gradu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je FoNetu u Šangaju da će Srbija 2010. godine učestvovati na Svetskoj izložbi EXPO u ovom kineskom gradu i najavio da će o tome, kao i o mogućnostima investiranja u Srbiju, razgovarati sa predstavnicima velikih šangajskih kompanija i gradskim rukovodstvom.

Tadića su domaćini informisali o organizaciji izložbe EXPO 2010, na kojoj se predstavljaju ekonomski snažne, ali i perspektivne i zemlje intersantne za strana ulaganja.

Povodom zvaničnog kineskog poziva Srbiji da, kao strateški partner, učestvuje na ovoj izlozbi, Tadić je istakao da će se Srbija, u okviru svojih mogućnosti, predstaviti kao moderna zemlja duge kulture i tradicije, koja se intenzivno izgrađuje i pruža velike mogućnosti za razvoj biznisa i proizvodnje.

Nema dileme da će mnogi kreativni ljudi doprineti originalnom nastupu Srbije na EXPO 2010, naglasio je Tadić, dodajući da "nećemo moći da se poredimo sa drugim zemljama novcem koji ćemo investirati u taj nastup, ali ćemo svakako idejama moći da se takmičimo na ovoj manifestaciji svih nacija i država sveta".

"Bitno je pokazati naš identitet i domete naše kulture, ono što je u arheološkom smislu bitno za čitav svet, a nalazi se na teritoriji Srbije, kao i njene potencijale razvoja, koji nisu zanemarljivi", rekao je Tadić.

Prema njegovoj oceni, za svaku državu i naciju je bitno da bude na jednoj takvoj manifestaciji, kao što je EXPO 2010, jer je to prilika da se vidi ko je dokle stigao, ko je šta uradio i "zbog čega smo i mi bitni za svet".

"Verujem da će naši građani biti ponosni kada budu videli kako će Srbija nastupiti na izložbi EXPO", istakao je Tadić.

On je najavio da će u Šangaju razgovarati sa još jednim brojem kineskih kompanija, koje će, kroz predstavljanje Srbije, pokušati da privuče da "investiraju u proizvodnju i otvaranje novih radnim mesta u našoj zemlji", ocenjujući da "Srbija pruža mnoštvo mogućnosti da pokrenemo poslovne aranžmane na obostranu korist".

Tadić je u Šangaju, zajedno sa ostalim članovima delegacije Srbije, u kojoj je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, posetio televizijski Toranj orijentalnog bisera, sa 468 metara treću najvišu građevinu tog tipa u svetu.

Sa vidikovca na visini od 263 metra Tadiću je predstavljena topografija ovog ultramodernog kineskog megalopolisa sa 18 miliona stanovnika, a potom je posetio i Šangajski muzej urbanog istorijskog razvoja.

Delegacija Srbije, koju Tadić predvodi u višednevnog državnoj poseti Kini, obišla je i Izložbenu dvoranu urbanog planiranja Šangaja, u kojoj je postavljena ogromna maketa celog grada, u razmeri 1:500.

Za goste iz Srbije, koju u Šangaju borave u organizaciji kineske države, priređena je i izuzetno atraktivna virtuelna trodimenzionalna prezentacija grada.

Videti ono što su za 20 godina, sa ledine, uradili jedna zemlja i jedan grad, pretvarajući je u najveći poslovni centar sveta, kako je naglasio Tadić, pokazuje šta sve može da se uradi, ako se dobro planira, brzo i kvalitetno radi.

Ne bismo trebali da jadikujemo i očajavamo zbog onoga što se nama događalo u proteklih 20 godina, posebno što ne krećemo sa ledine i praznog prostora, već imamo i određenu osnovu, rekao je Tadić.

"Možemo mnogo toga da uradimo u narednih 20 godina, ako budemo radili svakog dana i svakog minuta", zaključio je Tadić.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image