Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, istakao je danas da je izricanje končane presude generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom zakazano za 15 časova, 8. juna, a isti dan će biti održana i sednica Saveta bezbednosti UN-a, na kojoj će Srbija biti kritikovana zbog, kako kaže, nepoštovanja Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

"To je podešeno, sami zaključite da li je slučajno ili ne, u 15 sati ide izricanje presude, a onda u 21 po našem vremenu zakazana je sednica Saveta bezbednosti na kojem se očekuje kritika rukovodstva Srbije zbog nepoštovanja mehanizma", kaže Vučić i dodaje da se to odnosi na slučaj neisporučivanja dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete i Petra Jojića tom međunarodnom mehanizmu zbog nepoštovanja Haškog suda.

"To će biti teška situacija za celokupan srpski narod i Srbiju. Što se tiče same sednice imamo i tehnički problem, i Bramerc i Adžijus imaće pravo da se obrate virtuelno, a za sada meni kao predsedniku Srbije to nije omogućeno", istakao je Vučić. 

Vučić je dodao da se nada da će mu biti omogućeno na sednici Saveta bezednosti da se obrati.

"Nadam se da će mi biti omogućeno, ako ne naći ćemo način da odem i stignem do Njujorka, jer imam pravo da prisustvujem i uživo", objasnio je Vučić.

Ratko Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora. U avgustu 2020. godine iznesene su žalbe na presudu. Odbrana je tada zatražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

Suđenje Mladiću počelo je 2011. godine i traje 10 godina. Za sve to vreme, general nije nijednom bio na privremenoj slobodi.

(MONDO)