• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petersen: Rešenje za Kosmet do kraja 2006.

Šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji Seren Jesen-Petersen izjavio je za bečki "Standard" da će odluka o budućem medjunarodno-pravnom statusu te pokrajine biti doneta do kraja ove godine.

Šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji Seren Jesen-Petersen izjavio je za bečki "Standard" da će odluka o budućem medjunarodno-pravnom statusu te pokrajine biti doneta do kraja ove godine.

"Važno je da svako shvati da na Kosovu postoji većina od 90 procenata stanovništva koja jasno zna šta želi. Isto tako je važno da ta većina shvati kako postoji manjina od 10 deset odsto i da jedno društvo, koje ignoriše želje i brige tih 10 odsto, nikad ne može funkcionisati", rekao je Jesen-Petersen.

Komentarišući lažne vesti o hapšenju Ratka Mladića, šef UNMIK-a je ocenio da to može biti "probni balon" kako bi se ispitalo raspoloženje stanovništva, ali i potez u cilju, kako je rekao, pripreme hapšenja bivšeg komanadanta Vojske Republike Srpske. On je rekao da vremenski trenutak kada su lansirane glasine o hapšenju Mladića nije u vezi s početkom razgovora državne delegacije iz Beograda i predstavnika privremenih institucija iz Prištine u Beču, ali ipak smatra da je "sve to, na neki način, povezano".

Srbija je pod trostrukim pritiskom - da će izgubiti Kosovo, Crna Gora bi mogla krenuti svojim putem, a procesi približavanja Evropskoj uniji i NATO su talac Ratka Mladića i Radovana Karadžića, uveren je Jesen-Petersen.

Ukoliko bi pitanje Mladića i bivšeg predsednika RS Karadžića bilo rešeno, "moglo bi doći do otvaranja izgleda za evroatlanske integracije Srbije," ocenio je šef UNMIK-a, a to bi, kaže, moglo imati pozitivne posledice po Kosovo.

Jesen Petersen je, komentarišući strahovanja da bi eventualna nezavisnost Kosmeta ojačala radikalne snage u Srbiji, rekao da "onog dana kada evroatlantske perspektive budu realne za Srbe, bez obzira gde žive, i za Albance, bez obzira gde žive" neće više biti važno to, kako je rekao, “staromodno vezivanje za teritoriju”.

Prema šefu UNMIK, kratkoročno gledano, biće napetosti, ali srednjoročno i dugoročno to može samo da ojača demokratizaciju u Srbiji i regionu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image