Srpsko selo je originalna ideja investitora Miroslava Kovačevića da se, uz pomoć spoja tradicionalnog i modernog, dočara srpsko selo. Tako će ovo moderno tradicionalno selo uključiti kućice izgrađene po principu tradicionalne srpske kuće, dok će drugi deo obuhvatati moderni hotel sa spa centrom.

Kućice u selu će biti prikaz geografskih i stilskih razlika tradicionalne seoske arhitekture svih krajeva Srbije, od vojvođanske, preko šumadijske, moravske i kamenih kuća pirotskog kraja, pa do planinskih brvnara. To će biti postignuto uz korišćenje pojedinačnih elemenata, bez pravljenja replika ili donošenja originalnih kuća iz tih krajeva.

kosjerić 2
BSA/MORPH/MKA arhitektonski studio 

"Srpsko selo imaće 16 takvih kućica, a u okviru rizorta nalaziće se još dva, zajednička objekta – centralni atrijum i multifunkcionalna dvorana koja će služiti za kongrese i ostala dešavanja, i u čijem će podzemlju biti smešteni podrumi za vino i rakiju, a drugi centralni objekat biće restoran sa kafeom. Kao poseban deo kompleksa gradiće se hotel sa 4 zvezdice, kapaciteta 112 soba, sa spa centrom na oko 1000 m2 i zatvorenim bazenom," navodi menadžerka ovog autentičnog projekta Marina Višnjić.

Čitav projekat rađen je uz podršku Šumarskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta i Etnografskog muzeja, a tvorci su arhitekte Branislav Stojanović, Darko Ilić i Marina Višnjić i iz projektantskih studija BSA, MORPH i MKA.

(MONDO/eKapija)