Ko su specijalci koji su pre tri dana zaposeli administrativni prelaz Jarinje i koji patroliraju sa dugim cevima? O specijalnoj jedinici kosovske policije ROSU se vrlo malo zna, a o njima čak i kosovski mediji i policija ćute.

Skraćenica ROSU se koristi i dalje u srpskim medijima, ali u albanskim ona više ne postoji, naglašava se da je reč o specijalnoj operativnoj jedinici (NJSO).

Ova specijalna jedinica korene vuče još iz 1999. godine kada je na Kosovo stigla Civilna policija UNMIK-a (CIVPOL), sa ciljem da obuči lokalne policijske snage. Već 2002. godine u Prištini je formirana preteča ROSU jedinica, tzv. Regionalna jedinica za ulični kriminal (RCSU). Buduće specijalce su obučavali i predvodili šef CIVPOL-a Amerikanac Angel Kveipo i njegov zamenik Džim Renfrau. Obojica su slovili za stručnjake za operacije u suzbijanju šverca narkotika, hapšenje po poternicama, ali i za razbijanje demonstracija. Predavači i instruktori bili su eksperti iz SAD, ali i Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Turske.

ATA Images/Antonio Ahel, ATA Images/B.P. Kosovo Jarinje

Naredne godine Renfrau je preuzeo mesto šefa jedinice, koja je bila bazirana u Kosovu polju i trebalo je da bude regionalna po potrebi. Dok je još Renfrau bio komadant, ime je promenjeno u ROSU (Regionalna operativna jedinica za podršku). U svakom regionu Kosova postavljena je po jedna takva jedinica.

Posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ime je promenjeno u Specijalna operativna jedinica (Njesia Speciale Operative – NJSO), koje se i danas koristi. Za komadanta operativnih snaga kosovske policije tada je postavljen Rašit Kalaj.

NJSO koristi poseban asrotiman naoružanja - pištolji "glok 19", "hekleri MP-5", AK 47 modifikovani kalašnjikovi, suzavci, a u nekim slučajevima i snajperi.

Prema tvrdnjama albanskih zvaničnika na Kosovu, NJSO ima ovlašćenje da deluju na celoj teritoriji tzv. Kosova. Oni su aktivni prilikom većih nereda, protesta, ponekih rizičnijih hapšenja i slično. Uglavnom služe za razbijanje demonstracija, zaštitu političara, ili učestvuju u akcijama pronalaženja droge.

Kosovski mediji o njima retko i šturo pišu, uglavnom da imaju veoma male plate i da u bivšoj bazi KFOR-a "Belvedere" u Južnoj Mitrovici borave i vežbaju "u katastrofalnim uslovima". Ovu bazu im je KFOR ustupio 2011. godine.

ROSU, kako je poznatije u našim medijima, do sada je nekoliko puta intervenisala na severu Kosova – 2011. godine kada su Srbi postavili barikade na severu, nakon čega su bili na teritoriji Zubinog Potoka, kada su hapsili Srbe zbog ubistva Envera Zamberija, kosovskog specijalca. U januaru 2017. pominjani su kao specijalna jedinica koja je trebalo da minira prugu kojiom je od Beograda do Kosovske Mitrovice saobraćao "srpski voz", a zatim da privede mašinovođu i putnike. Iako mine nisu nađene, voz nije otišao dalje od Raške. U martu iste godine učestvovali su u hapšenju tadašnjeg direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. U maju 2019. ipali su u srpske opštine na severu Kosova i Metohije i hapsili naše državljane.

(MONDO/Blic)