• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RADNIKU PLATA 750, INŽENJERU DUPLO VIŠE! Ova fabrika u Pančevu na prvo mesto stavlja zaposlenog i uslove u kojima radi!

Izvor Promo

Republička direkcija za imovinu i Grad Pančevo potpisali su u novembru 2019. godine ugovor sa nemačkom kompanijom "Brose" o ustupanju 23 hektara zemljišta u pančevačkoj Severnoj industrijskoj zoni.

Posle samo četiri meseca, nemačka kompanija "Brose", koja inače proizvodi elektroniku i senzorsku tehnologiju za vrata automobila i sedišta automobila, elektromotore i elektroniku, počela je izgradnju svoje prve fabrike i razvojnog centra u Srbiji. Ulaganja - 180 miliona evra, ranika - 1.100. A kad smo kod radnika - plate je 750 evra dok kod visokoobrazovanih ona iznosi 1.500 evra.

Koliko je značajna ova investicija svedoče i reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je dolazak kompanije Brose jedna od najboljih stvari koja se dogodila Srbiji u poslednjih 50 godina. Predsednik se tom prilikom zahvalio nemačkoj vladi koja podstiče dolazaka nemačkih investitora u našu zemlju. Podatak koji ne sme da se zaboravi je činjenica da je Nemačka najznačajniji poslodavac u Srbiji gde namačke kompanije zapošljavaju 65.000 ljudi.

Istaknuto je da je ovo jedna od onih fabrika koja će menjati sve ali ne samo u Pančevu i Banatu, već i u Beogradu i celoj Srbiji. Zanimljivo je napomenuti da su u 50 odsto novih automobila u svetu ugrađeni delovi kompanije Brose.

U Pančevu su potom došli stručnjaci iz jedanaest zemalja koji su obučavali nove radnike. Neki od radnika su bili i na obuci u Nemačkoj. Prošli su teorijski deo, a potom su išli direktno u proizvodnju, gde su na praktičnim primerima videli kako to sve izgleda u velikoj serijskoj proizvodnji.

Roman Strakoš, direktor "Brosea" u Pančevu, kaže da su doneli odluku o izgradnji fabrike u Srbiji i Pančevu nakon analize lokacija širom Evrope.

"Industrijski grad poznat po velikom potencijalu i kvalifikovanim stručnjacima nas je privukao, kao i blizina Beograda, u kojem se nalaze renomirani univerziteti. Započeli smo saradnju sa Mašinskim i Elektrotehničkim fakultetom, i ovde ćemo dovoditi njihove studente na praksu. Biće nam potrebni programeri softvera i hardvera, inženjeri i menadžeri u proizvodnji i logistici", naveo je svojevremeno Strakoš.

Fabrika je svečano otvorena u oktobru prošle godine. U planu je da do 2025. godišnji izvoz bude gotovo 500 milona evra.
Nemački "Brose", četvrti je po veličini u svetu, kada je reč o porodičnim kompanijama koje se bave snabdevanjem automobilske industrije. Posluju u 24 zemlje, na 64 lokacije i imaju više od 26.000 radnika. Promet koji ostvaruju je 6,2 milijarde evra.

Podsećanja radi, Industrijsko oživljavanje Pančeva, pokrenula je nemačka kompanija "ZF", koja je otvorena u junu 2019. godine. U ovu fabriku biće investirano skoro 160 miliona evra i ona će do kraja 2022. godine uposliti više od 1.000 ljudi. Zasada ih radi nekoliko stotina, a mnogi od njih, na obuku su išli u Nemačku. U "ZF" su se zaposlili mnogi mladi Pančevci, ali i ljudi iz čitave Srbije. Ono što je zanimljivo je da je njihovim dolaskom, drastično skočila i cena kvadrata u Pančevu.

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikica

Rade...rade...isto kao i Frezenius i ostala Nemačka preduzeća...sačekajte par meseci...razvaliće ih ove sankcije Rusiji...tako da verujem da će sigurno još gledati da investiraju u Srbiju...

Imam info

Ovde su uslovi rada trenutno takvi da se radi minumum 10ak sati, ne postoje procedure po kojima se radi. Niti iko zna svoj posao. Jednom recju HAOS. Radnici se manjaju na po godinu dana.Istina je da je plata oko 1.000 evra sa fakultetom. Isto vazi i za ZF (ovde sam radio)

Bane

@Imam info Pozdrav, na kojoj poziciji si radio?

special image