• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mas: Nerealno da Srbija uđe u EU 2014.

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas ocenio je da nije realno da Srbija i zemlje regiona 2014. postanu deo EU.

"Prošla godina bila je uspešna za evropske ambicije Srbije. Postavljeni ciljevi mogu da pomognu održavanju tog elana, i u tom smislu možemo da posmatramo 'Agendu 2014'. Ali, kao politički cilj, ona nije realna... Treba trezveno imati pred očima koliko je ceo posao trajao u slučaju drugih: put od kandidature do pristupanja realno ne može da se pređe za četiri godine", rekao je Mas u intervjuu za "Večernje novosti".

Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger i zamenik grčkog šefa diplomatije Dimitris Drucas izneli su 21. januara u pismu visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton inicijativu da evrointegracije zapadnog Balkana budu jedan od prioriteta, kao i da taj region uđe u Uniju do 2014.

Mas je ponovio da Nemačka i dalje "bezrezervno" podržava Srbiju na putu ka EU i dodao da "sad sve zavisi od brzine reformi u Srbiji", kao i od toga da li su "ispunjeni preduslovi stavljeni pred svakog kandidata".

Na pitanje da li je Srbija trebalo da sačeka odluku o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) pre podnošenja aplikacije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, Mas je naveo da bi "imalo smisla da se prvo pokrene ratifikacija ŠP".

Međutim, dodao je da razume odluku srpske vlade, koja je "očigledno smatrala da će predajom aplikacije sopstvenom stanovništvu dati signal spremnosti za stupanje u fazu sticanja statusa kandidata".

Mas je istakao da povlačenje Beograda sa severa Kosova nije uslov Beogradu za dalji proces evrointegracija.

"Nikoga nisam čuo da kaže da Srbija treba da prekine veze sa severom Kosova. To ne bi bilo u skladu sa našim predstavama dobrosusedskih odnosa", rekao je Mas.

On je ocenio da plan Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo, čiji je član i Nemačka, a kome se suprotstavljaju i Srbi sa Kosova i Metohije i Beograd, ne može da ugrozi stabilnost u toj oblasti.

"Ne vidim kako bi pokušaj da se uspostavi jedinstveni pravni i carinski prostor na Kosovu, kako je predviđeno i Rezolucijom 1244, ugrozio stabilnost. Naprotiv, ti napori doprinose stabilnosti", izjavio je Mas.

Na pitanje da li može da bude efikasan rad Pitera Fejta na Kosovu, koji je istovremeno i na čelu Kancelarije međunarodnog predstavnika koja sprovodi plan nezavisnog Kosova Martija Ahtisarija i predstavnik EU koja nije jedinstvena oko statusa pokrajine, Mas je ocenio da Fejt "kroz tu duplu funkciju može da utiče" na procese na Kosovu.

"Zahvalan sam što EU, koja snosi najveći deo tereta u angažovanju međunarodne zajednice na Kosovu, kroz ovu duplu funkciju može da utiče na tamošnje procese. Podrazumeva se da Kancelarija međunarodnog predstavnika ima drugačije nadležnosti", rekao je Mas.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image