Kandidatkinja za predsednicu Srbije Milica Đurđević Stamenkovski je prema obrađenom izbornom materijalu, imala 4,25 odsto glasova na nedavno završenim predsedničkim izborima, a njena stranka Zavetnici na parlamentarnim izborima osvojila 3,74 odsto glasova birača.

Ko je Milica Đurđević Stamenkovski?

Rođena je 1990. godine u Beogradu, odrasla je, kako sama često ističe, u Kaluđerici. Završila je Prvu beogradsku gimnaziju, a potom diplomirala na Fakultetu političkih nauka.

Njen otac je bio dramski pisac, novinar i ratni reporter Rajko Đurđević, koji je je 2012. godine učestvovao u osnivanju pokreta "Zavetnici". Nakon toga se i ona pridružila toj organizaciji, i godinama je bila njen portparol. Iako biste pomislili da je predsednica "Zavetnika", ona je u stvari - članica Predsedništva.

Udata je za predsednika svoje stranke Stefana Stamenkovskog. Venčao ih je, u septembru 2017. godine, tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji im je i otpevao pesmu "Ječam žnjela kosovka devojka". Pre ovih izbora, tri puta je pokušavala da uđe u parlament. Za nju je očigledno četvrta sreća, jer joj je tek ove godine pošlo za rukom.

Prvi put se kandidovala za poslanika u Skupštini na izborima 2014. godine, sa "Patriotskim frontom" Borislava Pelevića, ali su osvojili tek 4,514 glasova i ostali ispod cenzusa.

Dve godine kasnije, 2016. godine, rešila je da samostano okuša sreću, čak se u toku kampanje slikala sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, ali joj to nije pomoglo jer je osvojila 27.690 glasova, nedovoljno da pređe izborni prag.

Tokom kampanje za Beograd 2018. "Zavetnici" su na prostorije "Žena u crnom"," Centra za kulturnu dekontaminaciju" i Inicijative "Ne davimo Beograd" lepili nalepnice sa natpisima "Strani agenti" i "Zatvoreno od 4. marta". Igrom slučaja, upravo će sa "Ne davimo Beograd" po prvi put sesti u parlament. NI 2020. nisu uspeli da preskoče cenzus, osvojila je 45.950 glasova (1,43 odsto).

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je sinoć da bi se odazvala pozivu na sastanak s pobednikom predsedničkih izbora Aleksandrom Vučićem i razgovarala o "važnim državnim i nacionalnim pitanjima", ali da će Zavetnici ostati državotvorna opozicija i da ne vide sebe u Vladi Srbije.

Na konferenciji za novinare, Đurđević Stamenkovski je kazala da će se vrlo odgovorno odnositi prema trenutnoj situaciji i da neće slaviti dok institucije ne saopšte zvanične rezultate.

"Zavetnici su jedina stranka koja je samostalno izašla na izbore i nije sklapala trule koalicione aranžmane. Deset godina smo strpljivo radili, nije nam ništa bilo teško i građani su to večeras nagradili", dodala je ona. Đurđević Stamenkovski je naglasila da će i nakon izbora Zavetnici ostati dosledni programskim načelima i neće sklapati koalicije.

Youtube/printscreen/Suzana Đorđević, YouTube/Printscreen/NOVA S Milica Đurđević

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", koji je kroz javno mnjenje pratio njeno kotiranje među biračima, kaže da je u pitanju sklop ubedljivog nastupa i činjenice da je dobro iskoristila situaciju u Ukrajini.

"Oni su imali političku hrabrost da izađu sami, a njena kandidatura za predsednicu je takođe pomogla. Ona je harizmatična, ljudi joj veruju, spretna je u komunikaciji, pogotovo za publiku koja to voli. Pomogla im je situacija u Ukrajini da dobiju svojih pet minuta", ističe Pejić, prenosi Blic

On dodaje da su udela imali i nastupi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

"Ona se ponaša kao pravi političar, koji treba da se obraća svim građanima i iznosi svoje stavove. A ona je taj stav i imala, a kad ga nemate, onda i svo gostovanje gubi smisao. Takođe, njena retorika nije bila radikalna, omekšala je način komunikcije i bila je prijemčiva i onima kojima nije ranije", napominje Pejić.

(Mondo)