Predsednik Aleksandar Vučić je sa kancelarom Šolcom prvom imao sastanak u četiri oka, a potom su se sastale delegacije dve zemlje. Vučić se oglasio neposredno po završetku sastanka i naglasio da su teme razgovora bili bilateralni odnosi, ekonomska saradnja, situacija u regionu, kao i geopolitička pitanja.

"Dotakli smo se teme naših bilateralnih odnosa i otvaranja novih radnih mesta u Srbiji. Nemačka podržava ulazak Srbije u Evropsku Uniju", rekao je između ostalog Šolc na početku konferencije, pa se nadovezao na situaciju u vezi sa ratom u Ukrajini, kao i dijalogu sa Kosovom:

"Zemlje kandidati moraju u tako teškim vremenima da jedni drugima pružaju podršku. Važno je da svi šaljemo istu poruku i da niko ne može da prihvati rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Za put Srbije ka EU je važno da nastavi put ka reformama. Ključna tema našeg razgovora je bila i normalizacija odnosa sa Kosovom. Napredak u dijalogu je od ogromnog značaja za obe zemlje", istakao je nemački kancelar.

Predsednik Srbije je na konferenciji u Berlinu otkrio koji su njegovi stavovi povodom ključnih tački razgovora sa Šolcom.

"Čini mi se da smo zajednički konstatovali veliki uspon u našim bilatealnim i ekonomskim odnosima. Nemačka je najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije, kao i Srbija Nemačkoj na Zapadnom Balkanu. Ono što je za nas veoma važno su reči kancelara Šolca koji je danas u više navrata ponovio da je uveren u zapadnu budućnost celog Balkana. To je važno obećanje za sve ljude na Zapanom Balkanu, pa samim tim i Srbiju", istakao je Vučić i dodao:

"Što se tiče odnosa prema ratu u Ukrajini, ukazao sam na opredeljivanje Srbije o prirodi tog sukoba već dva puta na glasanju Ujedinjenih nacija, i govorio o svim problemima sa kojima se Srbija suočava. Ključno pitanje su bili regionalni odnosi i iimali smo otvoren razgovor. Obećao sam kancelaru Šolcu da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema i da će Zapadni Balkan imati i mir i stabilnost. Dijalog sa Prištinom za nas nije lak, ali to sam rekao kancelaru Šolcu i njegovim saradnicima. Daćemo sve o sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, ali ta rešenja ne mogu biti samo naša, već i drugih koji u tom dijalogu učestvuju", rekao je Vučić i odgovorio dodatno na pitanje o odnosu prema Rusiji i ratu u Ukrajni:

"Jedino je izjašnjavanje Srbije bilo neočekivano ili delimično očekivano za razliku od svih ostalih. Mi nismo ni otvorili poglavlje 31 i imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa svim odlukama Evropske Unije. Kancelar Šolc je danas na vrlo snažan način ponovio stavove i zahteve Nemačke, i to je sve što imam u ovom trenutku da kažem. Srbija je dobro razumela poruku Nemačke i poruku svih ostalih", zaključio je on.

Šolc je dodao da "iznuđeni mir pod uslovima Rusije neće uspeti", kao i da Putin ide putem koji je "ćorsokak". "Svako od nas treba da shvati da je situacija drastična i zabrinjavajuća, a Rusija mora što pre da prekine vatru i povuče svoju vojsku", zaključio je nemački kancelar.

olaf solc
PinkTv/Screenshot Ola Šolc

(Mondo)