Spasioci na vodi na Gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici svojim budnim okom motre na posetioce i plivače. Nažalost, imali su nekoliko akcija spašavanja davljenika, ali na ogromnu radost sve akcije su bile uspešne. Osim toga, ovi spasioci su pravi dečji idoli, jer sa mališanima rade, uče ih da surfuju, vozaju ih svojim čamcima i daju im veliku lekciju o pravilnom ponašanju na vodi.


Vodena površina nikada ne miruje i svako ko je gleda duže od pet minuta, mora da se umori, a spasilac mora da ima koncentraciju sve vreme. Spasilac mora da bude punoletan, da ima položenu licencu i da bude fizički spreman za svaku eventualnu situaciju. Ako dođe do spašavanja, kod osobe koju izvlačimo, adrenalin se luči za 60 posto više nego obično, pa potreban ogroman fizički napor da izvučemo osobu koja je duplo lakša od nas. Za spasica je najbitnije stanje svesti. Uvek ćete ih na plaži prepoznati po našim bojama - žuta majica i crveni šorts”, rekao je spasilac Đorđe Nedeljković za Sremska Mitrovica živi.


Grad Sremska Mitrovica je od prošle sezone uveo moderan video nadzor, pomoću kog svaka potencijalna opasnost za kupače bude uočena. To spasiocima pomaže da brže reaguju. Ipak, takvih situacija je malo, jer se kupači uglavnom pridržavaju pravila. Zbog toga su za najmlađe pripremili gomilu uživanja, a u okviru manifestacije Leto na Savi, za njih su pripremili radionicu “Kad porastem biću spasilac”, pa ako mališane iz Sremske Mitrovice upitate šta će biti kada porastu, znajte da imaju samo jedan odgovor.

Promo Spasioci