• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina objavila belu knjigu o pitanju Tajvana i ponovnom ujedinjenju u novoj eri

Izvor Promo

Kancelarija za poslove Tajvana i Kancelarija za informisanje pri Državnom savetu Kine objavile su u sredu belu knjigu pod naslovom „Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri“.

 Kina objavila belu knjigu o pitanju Tajvana i ponovnom ujedinjenju u novoj eri Izvor: Promo

Bela knjiga je objavljena kako bi se ponovila činjenica da je Tajvan deo Kine, da bi se demonstrirala rešenost Komunističke partije Kine (KPK) i kineskog naroda i njihova posvećenost nacionalnom ujedinjenju, i da bi se naglasila pozicija i politika KPK-a i kineske vlade u novoj eri.
Tajvan je od davnina pripadao Kini. Ova tvrdnja ima čvrstu osnovu u istoriji, navodi se u Beloj knjizi.
Rezolucija 2758 Generalne skupštine UN je politički dokument koji obuhvata princip jedne Kine, čiji pravni autoritet ne ostavlja mesto sumnji i priznat je širom sveta, navodi se u Beloj knjizi.
Princip jedne Kine predstavlja univerzalni konsenzus međunarodne zajednice i u skladu je sa osnovnim normama međunarodnih odnosa, navodi se u Beloj knjizi.

"Mi smo jedna Kina, a Tajvan je deo Kine. Ovo je neosporna činjenica podržana istorijom i zakonom. Tajvan nikada nije bio država, njegov status kao dela Kine je nepromenljiv", navodi se u Beloj knjizi.

KPK je posvećena istorijskoj misiji rešavanja tajvanskog pitanja i ostvarenja potpunog ponovnog ujedinjenja Kine. Pod njenim odlučnim vođstvom, ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza radili su zajedno na deeskalaciji tenzija širom Tajvanskog moreuza. Oni su krenuli putem mirnog razvoja i napravili mnoge pomake u poboljšanju odnosa između dve obale, navodi se u Beloj knjizi.
Pod rukovodstvom KPK-a, postignut je veliki napredak u odnosima između dve obale Tajvanskog moreuza u proteklih sedam decenija, posebno otkako je okončano otuđenje između dve strane. Povećana razmena, šira saradnja i bliže interakcije doneli su praktične koristi ljudima na dve obale, posebno ljudima na Tajvanu. Ovo u potpunosti pokazuje da su prijateljstvo i saradnja između dve obale obostrano korisni, navodi se u Beloj knjizi.

„Ostvarivanje potpunog nacionalnog ujedinjenja potaknuto je istorijom i kulturom kineske nacije i određeno je zamahom i okolnostima koje okružuju naše nacionalno podmlađivanje. Nikada ranije nismo bili tako blizu, sigurni i sposobni smo da ostvarimo cilj nacionalnog podmlađivanja, “ navodi se u Beloj knjizi.

Razvoj i napredak Kine – posebno velika dostignuća tokom četiri decenije reformi, otvaranja i modernizacije – imali su dubok uticaj na istorijski proces rešavanja tajvanskog pitanja i ostvarivanje potpunog nacionalnog ujedinjenja, navodi se u Beloj knjizi.
Postupci vlasti Demokratske progresivne stranke doveli su do napetosti u odnosima dve obale Tajvanskog moreuza, ugrožavanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, i podrivanja prosperiteta i ograničavanja prostora za mirno ujedinjenje. To su prepreke koje se moraju ukloniti u unapređenju procesa mirnog ujedinjenja, navodi se u Beloj knjizi.

Spoljne snage su podsticale provokativne akcije separatističkih snaga što je pojačalo napetost i konfrontaciju između dve obale i podrilo mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu. To je u suprotnosti sa osnovnim globalnim trendovima mira, razvoja i saradnje u kojoj svi dobijaju, a takođe je u suprotnosti sa željama međunarodne zajednice i težnjama svih naroda, navodi se u Beloj knjizi.
Mirno ujedinjenje i „jedna zemlja, dva sistema“ su naši osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja i najbolji pristup ostvarenju nacionalnog ujedinjenja, navodi se u bijeloj knjizi.

„Da bismo ostvarili mirno ujedinjenje, moramo priznati da kopneni deo i Tajvan imaju svoje posebne društvene sisteme i ideologije. Princip 'jedna zemlja, dva sistema' je najinkluzivnije rešenje za ovaj problem. To je pristup zasnovan na demokratskim principima, koji pokazuje dobru volju, traži mirno rešenje tajvanskog pitanja i donosi obostranu korist. Razlike u društvenom sistemu nisu ni prepreka ponovnom ujedinjenju niti opravdanje za secesionizam", navodi se u Beloj knjizi.
„Radićemo sa najvećom iskrenošću i uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje. Ali nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere. Ovo je da se zaštitimo od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti. To ni na koji način ne cilja na naše sunarodnike na Tajvanu. Upotreba sile bi bila poslednja mera preduzeta pod ubedljivim okolnostima", dodaje se u Beloj knjizi.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA