Specijalne "Rosu" jedinice su navodno krenule na sever Kosova i Metohije, prenosi prištinska "Koha". Prema njihovim informacijama, kolona borbenih vozila se kreće ka Kosovskoj Mitrovici.

Da podsetimo, sastanak političkih, kao i predstavnika Srba koji rade u kosovskim institucijama, završen je oko 13 sati u Zvečanu, i na njemu je doneto nekoliko zaključaka, a glavni od njih je da "Srpska lista" napušta sve političke institucijePredsednik Srpske liste Goran Rakić je na sednici javno da podnosi ostavku na mesto ministra u Vladi Kosova.

"Srbi napuštaju skupštinu, vladu i sve institucije, ka i učešće u policiji pravosuđu", rekao je Goran Rakić na konferenciji.

Odluke ostaju na snazi dok Priština ne povuče jednostrane odluke oko registracije tablica. Uputili su zahtev Prištini da poštuje sve sporazume uključujući Briselski sporazum.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić saopštio da svi poslanici podnose neopozivu ostavku, a grupa policajaca simbolično je skinula uniforme. Na sastanku su čelnici Srpske liste, svi predstavnici Srba u kosovskim institucijama, gradonačelnici četiri opštine sa Severa (Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić), a ispred zgrade opštine Zvečan okupljene su brojne medijske ekipe.

U međuvremenu se na sajtu kosovske policije pojavio demanti da "nije bilo angažovanja niti slanja specijalnih jedinica na sever Kosova, kako su objavili neki mediji".

"Policijske jedinice za održavanje javnog reda i mira se kreću i cirkulišu u zavisnosti od svojih obaveza i zadataka, ali nema slanja specijalnih jedinica na sever Mitrovice kao što su naveli mediji. Policija prati dešavanja na severu Mitrovice i pravi profesionalne procene na osnovu kojih pravi mere kako bi se rešila sigurnosna situacija i preduzeo profesionalan odgovor u slučaju napada na ustavni poredak", piše u saopštenju kosovske policije koja je prosleđena medijima.

Kurir Srpski policajci Kosovo

(MONDO/Novosti)