I naprednjaci za vladin predlog

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

I naprednjaci za vladin predlog

Srpska napredna stranka odlučila da podrži vladin predlog odluke o Kosovu, nakon što su prihvaćeni njeni amandmani. Jeremić: Treba nam jedinstvo.

Srpska napredna stranka (SNS) će podržati predlog odluke Vlade Srbije o nastavku politike prema Kosovu i Metohije, jer je Vlada Srbije prihvatila tri amandmana koja je predložila SNS, izjavio je u ponedeljak uveče šef te stranke Tomislav Nikolić.

Vlada Srbije je razmotrila sve predložene amandmane opozicije i samo tri amandmama SNS su u skladu sa rezolucijom koju predlažemo, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je saopštio da je Vlada Srbije prihvatila te amandmane.

Šef srpske diplomatije je pozvao i postale stranke da podrže vladin predlog, rekavši da je potrebno da se postigne nacionalno jedinstvo po pitanju Kosova.

Jeremić se osvrnuo i na primedbe opozicije da je trebalo podići tužbe protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, rekavši da bi takav spor pred MSP bio “najbolji put da se sve izgubi”.

“U četvrtak nam MSP nije oduzeo Kosovo, kao što ga ni Generalna skupština UN neće vratiti, jer je ovo dug proces”, istakao je Jeremić.

Skupština Srbije u ponedeljak je ceo dan raspravljala o vladinom predlogu odluke o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašenje nezavisnosti privremenih institucija Kosova i Metohije i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, koji je parlamentu uputila Vlada Srbije.

U predlogu odluke Vlade Srbije navodi se da Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova, kao i da nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca.

Dodaje se da parlament potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije, vođenu na osnovu odluka Skupštine, i nalaže vladi korišćenje svih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju suverenim državama, članicama UN.

Šef pravnog tima Srbije Dušan Bataković je pred poslanicima rekao da je Međunarodni sud pravde, u savetodavnom mišljenju o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, "nije zatvorio vrata" za dalje političke i diplomatske aktivnosti Srbije čiji je cilj očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Bataković je istakao da je taj sud načinom na koji je formulisao savetodavno mišljenje pokušao da pronađe izlaz iz neprijatne političke situacije, pa je tretirao pitanje deklaracije kao pravnog instrumenta, a ne pitanje prava na otcepljenje i posledica tog čina.

Time je suštinski deo postavljenog pitanja - da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom - vraćen Generalnoj skupštini UN.

Srbija je u teškoj poziciji

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je u obraćanju posalnicima da je 55 država "na korak" od priznavanja Kosova, ali da Vlada Srbije čini sve da to predupredi.

"Situacija u međunarodnoj zajednici vezano za Međunarodni sud pravde je za našu poziciju izuzetno teška. 55 država sveta se nalazi vrlo blizu priznavanja nezavisnosti Kosova, ali Vlada čini sve da taj broj svede na što manju meru", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je rekao da Srbija i dalje smatra da je prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo i da kosovski Albanci nisu imali pravo na odcepljenje.

Sud je, kako je kazao, "prepustio političko odlučivanje o pravu na otcepljenje kosovskih Albanaca debati koja će se voditi pred Generalnom skupštinom UN".

Zamenik predsednika vlade Ivica Dačić izjavio je da predstojeći potezi Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji u budućnosti moraju biti dobro osmišljeni kako se ne bi dogodilo da pred Generalnom skupštinom UN Srbija sama stavi tačku na borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Političkim dijalogom u Srbiji je, kako je istakao, neophodno do detalja promisliti strategiju dalje borbe za Kosovo i Metohiju i pronaći odgovore na pitanja šta će Beograd učiniti ako ipak u jednom trenutku na putu ka EU bude suočen sa uslovom priznanja Kosova, ili ako Srbi u pokrajini budu izloženi novim napadima.

"Da li iko misli da EU i SAD više vole Albance na Kosovu nego Srbe? Treba da razgovaramo suštinski šta se više traži od ove države i gde je kraj pritiscima. Moramo da vidimo šta je naš vrhovni interes i gde je naše mesto u podeli karata na ovom kontinentu", rekao je Dačić.

"Mi treba da budemo svesni nove političke realnosti, a ona je takva da mi danas treba da branimo Kosovo, ali ne vodeći zemlju i samoizolaciju. Moramo biti svesni i nepravednosti međunarodnog poretka, ali to što je on nepravedan ne znači da mi treba da budemo van njega", rekao je Dačić.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije ni poraz ni pobeda za Srbiju, koja za očuvanje teritorijalnog integriteta nije davala "autogolove".Prema njegovim rečima, predsedniku Srbije i šefu srpske diplomatije se, kada je reč o Kosovu i Metohiji, ne može ništa zameriti.

Šef poslaničke grupe “Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija pozvala je sve poslanike republičkog parlamenta da podrže vladin predlog rezolucije o Kosovu.

“Pozivam sve poslanike da pokažu svest o tome da, kada Vlada Srbije ima nedvosmislinu podršku parlamenta, ima i bolju poziciju da obrani teritorijalni integritet zemlje… Ukoliko ima podršku i opozicionih stranaka, njena argumentacija je jača i pred međunarodnim institucijama”, naglasila je Kolundžija.

Ona je rekla da ne postoji ništa što je u tom dokumentu neprihvatljivo, jer on obavezuje na Ustav i daje podršku vladi da nastavi borbu pred međunarodnim institucijama.

“Molim poslanike da se opredele za podršku, jer će tako istinski pokazati da Kosovo i Metohija nisu samo politička tema na kooj žele da dobiju neki politički poen”, poručila je Kolundžija.

Ona smatra da se ni u Srbiji, ali ni među sagovornicima Vlade Srbije van zemlje, nisu čuli bolji predlozi za druge poteze od onih koji je vlada povukla.

Šef poslaničke grupe G17 Plus Suzana Grubješić rekla je da će ta stranka podržati vladin Predlog i naglasila da su Srbiji u traganju za kompromisnim rešenjem potrebne i Evropska unija i SAD.

Ona je rekla da bi trebalo nastaviti traganje za kompromisnim rešenjema, a to je svako rešenje kojim Srbija ne priznaje Kosovo i Meothiju.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić u raspravi je optužio Vladu Srbije da je "ubila srpsku diplomatiju" i svela je na dva čoveka i ocenio da niko nije znao kako će se braniti Kosovo i Metohija.

Nikolić je rekao da SNS nije problem nijednoj vlasti i najavio da će pomoći da se bitka za Kosovo i Metohiju dovede do kraja.

Čedomir Jovanović je u skupštinskom obraćanju izjavio da LDP neće podržati predlog odluke Vlade "jer predstavlja izraz politike kontinuiteta i nedostatak ambicije da se razgovara o novoj politici prema Kosovu i Metohiji."

Ono što treba da uradimo je da pomognemo onima koji su vlast voljom građana i koji su odgovorni za stanje u zemlji, kao i do sada, rekao je Jovanović i naglasio da je LDP spremna da podrži novu politiku prema Kosovu.

Jovanović je kritikovao Vladu i Jeremića što poslanicima nisu dostavili rezoluciju koju će Srbija predstaviti na Generalnoj skupštini UN u septembru.Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da ta partija takođe ne može da prihvati vladin predlog jer smatra da se njome nastavlja politika vlade prema Kosovu koja je doživela "totalni poraz" pred MSP.

Samardžić je rekao da predlog vlade da Srbija sa rezolucijom o Kosovu izađe pred Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija jeste "samoubilačka akcija" u koju izvršna vlast pokušava da uvuče parlament.

On je ocenio da je gotovo nerealno da Generalna skupština donese zaključak o Kosovu koji bi bio suprotan mišljenju MSP.

Samardžić je ponovio zahtev te partije da se skupština aktivno uključi u vođenje politike prema Kosovu i da se podnese tužba protiv države ili grupe država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da u rezolucji, koju će Srbija uputiti Generalnoj skupšitni UN, treba da se insistira na poštovanju Rezolucije 1244, a Srbija ojača saradnju sa Rusijom, Kinom i Indijom.

"Rusija, Kina i Indija nisu u poziciji da podležu pritiscima SAD i za Srbiju je saradnja sa njima jedan od najboljih izlaza i načina da se na smanji pritisak. Vodeće zemlje EU ne žele ovakvu Srbiju, možda će je prihvatiti kada je budu sveli na beogadski pašaluk, ali ovakvu na želi", rekao je.

Todorović je kazao da treba "trezveno razmisliti o tome da SAD definitivno hoće da otmu Kosovo i Meothiju i da zato treba proglasiti okupaciju dela Srbije od strane NATO pakta, jer je NATO okupirao deo Srbije 1999, pošto tamo nisu ušle snage UN".

(agencije/MONDO)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU