Erdevik, na tridesetak kilometara od Sremske Mitrovice, postao je prestonica jedinstvenog sremskog specijaliteta, kralja trpeze, koji se u stara vremena načinjao samo kada su posebne gozbe u kući. U stara vremena, kulen se pravio tokom svinjokolja kada zima najjače stegne, a prvi bi se načinjao tek na praznik Spasovdan. Naravno, kako se radi o fruškogorskom, vinskom Sremu, bez vina išta ne može da prođe, a nekako ovo sremsko gošćenje ne bi moglo da bez ovakvog spoja hrane i pića, naravno uz muziku i zabavu.

Da ne bi sve bilo samo zabava, a Sremci i dragi gosti se diče svojim kulenjen, tu je i takmičarski deo, a zadatak ocenjivačke komisije jeste da ocene kome je kulen najbolji. Za apsolutnog pobednika u kategoriji kulena u prirodnom omotaču proglašen je šidski Lemaić K&M, a za apsolutnog pobednika u kategoriji uzanog omotača Poljoprivredno gazdinstvo Milana Kabića, takođe iz Šida. U kategoriji za proizvođače kulena van Srema, pobednio je preduzetnik Nikola Maksimović iz Valjeva. Osim stručne komisije, ukuse su ocenjivali i profesionalni kuvari koji su za najbolji ocenili kulen Srđana Edelinskog, takođe iz Šida. Sigurno je svaki kulen zavredio pažnju, ali su pojedinci morali biti najbolji. Svakako, o ukusima ne vredi raspravljati, važno je da je bilo nešto lepo da se nabode na čačkalicu i čime da se zalije (i da Sremci imaju najbolji kulen).

SREMSKA MITROVICA ŽIVI PROMO