• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ban Ki-mun: Nema zamene Rezolucije 1244

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun preneo je ministru spoljnih poslova Kosova Skenderu Hiseniju da njegov zahtev o zameni Rezolucije 1244 SB UN ne može da bude ispunjen.

"Do zamene Rezolucije 1244 može da dođe jedino ukoliko je efekat javnog mnjenja toliko veliki da države članice SB UN počnu da prihvataju državnost Kosova", rekao je Hiseniju Ban, a prenosi danas prištinski list "Koha ditore".

List navodi da je generalni sekretar UN, u društvu šefa UNMIK-a Lamberta Zaniera, objasnio kosovskom ministru da sudbina Rezolucije 1244 zavisi od stavova zemalja članica Saveta bezbednosti, a ne od UN ili Međunarodnog suda pravde.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova izdalo je saopštenje prema kojem je Hiseni tražio zamenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ban i Zanier su uoči današnje sednice SB UN o Kosovu, od Hisenija zatražili da mehanizmi UN budu obuhvaćeni mogućim razgovorima o tehničkim pitanjima između Srbije i Kosova.

Generalni sekretar UN ocenio je, u najnovijem izveštaju Savetu bezbednosti, da je situacija na Kosovu relativno stabilna, upozoravajući, istovremeno, da postoji rizik od nestabilnosti, prvenstveno na severu Kosova.

"Ostajem zabrinut nedavnim nasilnim događajima u severnoj Mitrovici", naglasio je Ban, dodajući da su "oni pokazali da svaki drugi pristup tom osetljivom pitanju, osim miroljubivog i kroz konsultacije i koodinaciju svih relavantnih faktora, može dovesto do destabilizacije i dalje podele među tamošnjim zajednicama".

U izveštaju, koji obuhvata period od tri meseca, okončan 15 jula, generalni sekretar je izrazio žaljenje što nije došlo do približavanja Beograda i Prištine, pozivajući ih da započnu dijalog o praktičnim pitanjima u cilju poboljšanja životnih uslova svih na Kosovu.

Ban se, iako je taj događaj izvan okvira tog roka, osvrnuo i na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, koji je odgovorio na zahtev Srbije da se izjasni o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova.

"Na Generalnoj skupštini je da odluči na koji će način postupiti u pogledu Suda pravde", istakao je pozvao obe strane da izbegnu bilo kakve korake koji se mogu smatrati provokativnim i koji bi uskratili mogućnost potencijalnoj dijaloga .

Generalni sekretar UN je naveo da je pozvao visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da ispitaju preostale izazove vezane za Kosovo, preneo je KiM radio.

"Predložio sam da UN i EU, dogovore zajednički pristup", rekao je Ban Ki Mun i dodao da je Ešton u odgovoru ukazala da EU želi da pomogne Beogradu i Prištini da nastave svoj put ka Evropi.

Ban Ki Mun je u izveštaju pozvao strane da budu uzdržane i da imaju konstruktivan pristup kako bi se izbegla dalja eskalacija na severu Kosova gde je situacija, kako je ocenio, "politički delikatna", objavljeno je na sajtu UN.

Generalni sekretar UN takođe je naveo da računa i na podršku Saveta bezbednosti u ohrabrivanju strana da se posvete dijalogu.

U izveštaju se navodi da je UNMIK omogućio učešće Kosova na regionalnim i međunarodnim forumima i da će to nastaviti da čini sve dok je na snazi Rezolucija 1244 u cilju promovisanja regionalnog dijaloga i saradnje, "iako se čini da kosovske vlasti veruju da to nije u interesu njihovog proglašenog suverenog statusa".

Generalni sekretar je naveo i da su od poslednjeg izveštaja 6. aprila još četiri nove države priznale Kosovo.

Govoreći o decentralizaciji, Ban je kazao da su kosovski Srbi počeli da stvaraju administrativnu strukturu u opštinama u kojima predstavljaju većinu, ali je podsetio da su se povodom lokalnih izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici bunile prištinske vlasti, a povodom lokalnih izbora u Partešu zvanični Beograd.

U odeljku koji govori o odnosu UNMIK-a sa prištinskim vlastima navodi se da su ti odnosi “učtivi i kurtoazni”, dok je za srpsku stranu rečeno da održava konstantne odnose sa UNMIK-om, pomenuvši susret Zanijera I Jeremića.

Beograd I Priština nastavili su saradnju po pitanju nestalih osoba, kroz radnu grupu koju je organizovao Crveni krst, naveo je generalni sekretar UN, ocenivši da pitanje nestalih i dalje predstavlja problem u odnosima dve etničke zajednice.

Prema podacima iz aprila ove godine 1.862 osobe se još vode kao nestale.

Generalni sekretar je dodao i da Euleks još uvek nije uspeo da otvori multietnički sud u severnoj Kosovskoj Mitrovici koji bi funkcionisao i da je situacija na severnom Kosovu i dalje politički osetljiva.

On je podsetio i na dva incidenta – bombaški napad na Srbe, kada je poginula jedna osoba i napad na srpskog političara Petra Miletića.

Osvrnuvši se na proces povratka, Mun je istakao da su se tokom ovog perioda 523 osobe vratile na Kosovo, od toga 268 Srba, dok je iz zapadnoevropskih zemalja u sklopu readmisije vraćeno je 756 ljudi.

UNMIK je nastavio da pomaže radove na obnovi 34 verska i kulturna objekta, koji su uništeni tokom martovskog nasilja 2004. godine, zaključio je generalni sekretar UN.

U aneksu izveštaja o radu Euleks šef te misije Iv de Kermabon ocenio je da odluka o produženju mandata misije do 14. juna 2012. ukazuje na snažnu posvećenost EU Kosovu, vladavini prava i evropskoj perspektivi Kosova.

On je naveo da Euleks nastavlja saradnju sa kosovskim vlastima, UNMIK i ostalim predstavnicima Evropske unije na Kosovu kao i sa Kforom. Takođe, nastavljen je dijalog s predstavnicima srpskih pravosudnih organa.

Taj izveštaj za period od 16. marta do 15. jula večeras će Zanijer predstaviti Savetu bezbednosti UN.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image