Na regrutaciju idu samo dobrovoljci | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Na regrutaciju idu samo dobrovoljci

Od marta 2011. godine uvodi se dobrovoljno služenje vojnog roka. Od tog datuma u Vojsci Srbije neće biti nijednog regruta na obaveznom služenju vojnog roka.

Tada će ona biti potpuno profesionalizovana, a vojni kontingent činiće 16.000 vojnika. Uz profesionalne vojnike, Vojsku Srbije moći će da služe još samo dobrovoljci, piše današnji "Blic".

Posle obustave obaveze služenja vojnog roka, na regrutovanje će ići regruti koji žele da dobrovoljno služe vojni rok, dok ostali regruti neće imati obavezu izvršenja regrutovanja.

Vojska Srbije (VS), planirano je, u martu iduće godine imaće 11.000 profesionalnih vojnika, od ukupno planiranih 16.000. Prema proizvoljnim procenama, očekuje se da u njenom sastavu godišnje učestvuje oko 2.000 dobrovoljaca.

Sada je u sastavu VS oko 8.000 profesionalnih vojnika. Na služenju vojnog roka su martovska i junska klasa, što je oko 4.000 vojnika i isto toliko ih je na služenju civilnog vojnog roka decembarske, martovske i junske klase.

"Poslednja klasa regruta biće upućena na služenje vojne obaveze u decembru. Još se pouzdano ne zna koliko će njihova obaveza trajati. Ali, zasigurno, posle njih, u Vojsci Srbije više neće biti niti jednog regruta", kaže za "Blic" pukovnik Dragan Kotarlić, načelnik odeljenja za vojnu obavezu.

Obavezu služenja vojnog roka nakon potpune profesionalizacije Vojske Srbije, na predlog Vlade obustavlja Narodna skupština Republike Srbije. Nacrt odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka je izrađen, u Sekretarijatu Ministarstva odbrane je, i biće u narednoj sednici dostavljen drugim ministarstvima na stav i mišljenje.

Nakon toga MO će ga dostaviti Vladi na razmatranje u septembru, a potom u Skupštinu na odlučivanje u oktobru. Tada bi Skupština mogla da donese odluku o upućivanju predloga predsedniku Srbije Borisu Tadiću na odlučivanje o skraćenju služenja vojnog roka decembarske klase.

Odluka o obustavljanju obaveze služenja vojnog roka nakon potpune profesionalizacije Vojske Srbije očekuje se do kraja 2010. godine. Septembarska klasa služiće šest meseci, prema važećem zakonu, do marta, ali bi i oni možda mogli biti predmet odluke predsednika o skraćenju trajanja vojnog roka.

Trenutno je u jedinicama Vojske Srbije oko 70 odsto profesionalaca. Konkursi su otvoreni i popuna je i dalje u toku. Oko 1.000 budućih profesionalaca je već na obuci koja traje od četiri do osam nedelja, nakon čega potpisuju ugovor.

Početna plata profesionalnog vojnika je oko 27.000 dinara, a uz to se isplaćuju i putni troškovi za prevoz od jedinice do mesta stanovanja, posebni dodaci za rad u jedinicama posebne namene, kao što su specijalne brigade iz Pančeva i Niša, dodaci za vojnike angažovane na obezbeđenju administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Inače, vojni obveznici u rezervnom sastavu vodiće se u evidenciji kao rezervni oficiri, rezervni podoficiri i vojnici u rezervi.

Kotarlić objašnjava da obaveze u rezervnom sastavu nastaju od momenta otpuštanja sa služenja vojnog roka ili civilne službe, ili od dana prestanka profesionalne vojne službe i traju do kraja kalendarske godine u kojoj vojni obveznik navršava 60 godina života.

"Izmena je da se rezervni sastav Vojske Srbije deli na aktivnu rezervu i pasivnu rezervu. Aktivna rezerva predstavlja obučeni rezervni sastav Vojske Srbije koji će biti angažovan za popunu jedinica VS i MO, radi izvršavanja zadataka u određenom periodu i čija će prava i dužnosti biti regulisana zakonom i zaključenim ugovorom", kaže sagovornik "Blica".

Aktivni rezervisti imaće ratni raspored u komandama, jedinicama i ustanovama VS i MO sa kojima sklope ugovor o angažovanju u svojstvu pripadnika aktivne rezerve.

Pripadnici aktivne rezerve biće angažovani na zadacima održavanja operativne i funkcionalne sposobnosti, obučavanja, angažovanja u misijama i na drugim zadacima, u skladu sa zaključenim ugovorom. Planskim i intenzivnijim obučavanjem i kondiciranjem pripadnika aktivne rezerve obezbeđuje se viši stepen osposobljenosti u odnosu na lica iz pasivne rezerve.

Pripadnici aktivne rezerve se pozivaju u toku kalendarske godine na redovno obučavanje do 45 dana. Pripadnici pasivne rezerve se raspoređuju načelno po teritorijalnom principu i na obučavanje se pozivaju do 15 dana u toku kalendarske godine, piše "Blic".

(MONDO)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU