• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOV IZGLED BEOGRADA IZMEĐU BAGERA I PROKOPANIH ULICA: Zašto deo javnosti negoduje zbog najavljenih projekata?

Autor Jelena Nikolić

Prema najavama u Beogradu će se u 2024. graditi Nacionalni stadion, dobićemo novi savski most, srušiti stari, radiće se brojni putevi, prva faza za beogradski metro...

 Zatvaranje ulica u Beogradu zbog radova i novi projekti za 2024 Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U iščekivanju beogradskih izbora, licitiranja kako će buduća gradska vlast izgledati, već sada znamo da nas tokom 2024. godine u Beogradu očekuje nekoliko velikih projekata koji će, kako je najavljeno, "promeniti izgled prestonice". 

Neki od najavljenih projekata i početak radova izazvali su velike podele u javnosti i polemiku - od toga da li nam je to zaista potrebno u Beogradu do premeravanja jesmo li preplatili projekte i kako će se odvijati život u glavnom gradu tokom izvođenja radova.

Novi Savski most

Dugo najavljivani novi most preko Save izazvao je do sada mnogo burnih reakcija, od negodovanja zbog rušenja starog, do željnog iščekivanja početka radova koji su bili odloženi od 2019. godine.

Prema najnovijim informacijama, početak izgradnje Novog savskog mosta planiran je za drugi kvartal ove godine, s ciljem da se završi najkasnije do juna i biće građen u okviru planova za Expo 2027.

Finansiranje ovog grandioznog projekta obezbeđeno je putem ugovora sa uglednom francuskom bankom BNP Paribas, koja je odobrila kredit do vrtoglavih 79,9 miliona evra. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 94,02 miliona evra.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ova sredstva će biti iskorišćena kako za demontažu starog mosta tako i za konstrukciju potpuno novog, obećavajući revitalizaciju prekookeanskog povezivanja u prestonici.

Radovi na beogradskim ulicama i zatvaranje za saobraćaj

Radovi su najavljeni i u mnogim gradskim i prigradskim naseljima, najčešće na ulicama. Na listi se našla Baogradska u Grockoj od 27.3. do 25.7, Budimska na Starom gradu, do 18.4, deo Generala Horvatovića na Vračaru i to do 14.8, Grge Andrijanovića na Paliluli, od 5.3 do 15.6, Đevđelijska na Zvezdari do 30.9.

Detaljan spisak Grad Beograd objavio je na sajtu, a radovi će povlačiti i povremene izmene u saobraćaju i gradskom prevozu, kao i potpuno zatvaranje ulica, o čemu će redovno izveštavati građane.

Tokom izvođenja radova na asfaltiranju i uređenju ulice Prote Jefimija Ivanovića u Busijama, na delu od Zemunske do Mojsija Lazarevića. Radovi će se izvoditi od 2. aprila do 1. juna 2024. u dve faze.

Faza 1 – Radovi podrazumevaju zatvaranje desne saobraćajne trake gledano u smeru ka ulici Zemunska, zbog čega će vozila sa linija javnog prevoza br. 702 saobraćati na sledeći način:

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Vozila sa linije br. 702 će u smeru ka okretnici „Batajnica/Železnička stanica“ saobraćati ulicama Bovanska, Mojsije Lazarevića, Dr Đorđa Šulce, Zemunska i dalje redovnom trasom, dok će u suprotnom smeru saobraćati redovnom trasom. Ova faza će se izvoditi od 2. aprila do 1. maja 2024.

Faza 2 – Radovi podrazumevaju zatvaranje leve saobraćajne trake gledano u smeru ka Zemunskoj, zbog čega će vozila sa linija javnog prevoza br. 702 saobraćati na sledeći način:

Vozila sa linije br. 702 će u smeru ka okretnici „Busije“ saobraćati ulicama Zemunska, Dr Đorđa Šulce, Trandafila Duke i dalje redovnom trasom, dok će u suprtonom smeru saobraćati redovnom trasom.

Ovi radovi će se izvoditi u periodu od 2. maja do 1. juna 2024.

Nacionalni stadion

Ništa manje podeljenih mišljenja nije se javilo ni u slučaju Nacionalnog stadiona, koji bi, prema najavama, trebalo da počne da se gradi i to nakon sedam godina čekanja, a prvi bageri će zakopati 1. maja.

Dok se deo javnosti kune u Srbiju kao "fudbalsku naciju", uprkos ne tako sjajnim rezultatima, i mišljenja je da je ovaj “sportski hram” neophodan našoj zemlji, stručni deo smatra da je projekat "preplaćen", s obzirom na to da bi vrednost projekta mogla da dostigne čak 540 miliona evra.

Izvor: Ministarstvo finansija Srbije

I Nacionalni stadion gradi se u okviru projekta EXPO 2027. Siniša Mali rekao je da će pripremni radovi uskoro biti gotovi, ali se i dalje ne zna kako će prostor namenjen za EXPO izgledati na kraju ove godine.

Kuća cveća ostaje bez najpoznatijeg stanovnika?

"Pokrenuću inicijativu da jednom za svagda završimo sa tom Kućom cveća, i da Josipa Broza vratimo tamo u Kumrovec, odakle je došao, a da Kuća cveća bude mesto gde će počivati najveći srpski velikani", rekao je Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda. Rekao i izazvao buru među građanima koji danima vagaju da li bi taj potez bio ispravan ili ne.

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Navodeći da bi Kuća cveća trebala biti "muzej srpske istorije", iako Beograd takav muzej već ima, Šapić je rekao da bi tu trebalo da počivaju "ljudi koji su nas zaista branili, od Stepe Stepanovića, Živojina Mišića, Radomira Putnika i ostalih".

Čelnici glavnog grada Bosne i Hercegovine poručili su da je ostavština vođe antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu dobrodošla u taj grad, isto je reagovao i gradonačelnik Cetinja u Crnoj Gori, a ideju da se Josip Broz vrati u rodni Kumrovec podržao je i načelnik te opštine u Hrvatskoj.

Ministarstvo kulture Srbije za sada se nije oglašavalo ovim povodom.

Metro u Beogradu

"Kada ćemo dobiti metro?" na pitanje od million dolara mogli bismo dobiti odgovor ove godine. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, najavio je 2024. kao rok za početak radova na izgradnji depoa na Makiškom polju ove godine, zajedno sa tri stajališta na liniji 1.

Ako se planovi Ministra ispune, nadzemni radovi na pojedinim delovima prve linije mogli bi početi već sledeće, 2025. godine.

Izvor: Studio OBE/printscreen

Ni ovaj projekat nije prošao bez buke, a jedan od razloga je taj što realizacija zahteva rušenje 60 stambenih i poslovnih objekata na teritoriji četiri opštine u gradu.

Projekat metroa obuhvata dve linije, čija je procenjena cena bila 4,6 milijardi evra još 2021. godine.

Tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana

Još jedno kultno mesto Beograda "odlazi u istoriju". Plato oko Ekonomskog fakulteta menja izgled, jer će, kako je najavio Šapić, tu graditi tunel koji će povezivati fakultet sa Bulevarom despota Stefana. Početak radova najavljen je za ovaj mesec, koštaće približno 150 miliona evra, dok je ukupna cena radova procenjena na više od 235 miliona evra.

Stručnjaci su u više navrata isticali mane ovog projekta, među kojima je haos koji će nastati u Bulevaru despota Stefana kada budu počeli radovi, previsoku procenjenu vrednost, kineske izvođače radova. S druge strane, u "prednostima" projekta navode najčešće to što će konačno srediti i dati novo ruho delu Beograda koji godinama unazad propada.

(Mondo.rs)

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Istino_mer

Da se bilo ko u prethodnim političkim garniturama bavio razvojem Beograda (a i zemlje), a manje punjenjem svojih džepova našim parama, danas nebi moralo sada sve od jednom da se radi. Ma da vidim da bi neki voleli da se zaustavi svaki napredak, razvoj i boljitak i da bi im naj više prijala Srbija u kamenom dobu ili bar na nivou razvoja u ropstvu pod Turcima. Iznenađen sam tolikim brojem mediokriteta i bolesnih umova koji bi da vrate Srbiju u nazad i koji se uvlače ovima koji su "prodali veru za večeru" a sami sebe nazivaju nekakvom elitom. Ma da niko ne zna da objasni u čemu su tačno to oni elita. Ma da možda je u pitanju "naj stariji zanat" koji odavno upražnjavaju sa nekim političarima iz inostranstva plaćajući srpskim državnim interesima i obrazom.

Voždovac

Rusenje mosta je zlocin, zlocin u pravom smislu te reci, neshvatljivo i neobjasnjivo… A o premestanju Tita da ne govorimo! Svaka drzava bivse Jugoslavije bi pozelela da ima takvu turisticku atrakciju ali mi ne?

Voždovac

Odrekose se Tita ali nece komunizma?!

special image