Šutanovac: Odluka o Vojsci je istorijska | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Šutanovac: Odluka o Vojsci je istorijska

Ukidanje obaveze služenja vojnog roka istorijska je odluka i ona će Srbiju svrstati u red država sa modernom vojskom, po najvišim standardima, rekao je Šutanovac. On očekuje da do kraja godine sistem civilne kontrole nad vojskom bude zaokružen.

Obrazlažući poslanicima Predlog odluke o obustavi služenja obaveze služenja vojnog roka, ministar odbrane Dragan Šutanovac je kazao da je profesionalizacija vojske želja i težnja velike većine građana.

Prema njegovim rečima, profesionalni vojnik je dobrovoljno u vojsci, zreliji je, obučeniji, odgovorniji i spremniji da ispuni sve misije i zadatke.

"Ekonomska računica pokazuje da je profesionalni vojnik neznatno skuplji od redovnog vojnika, ali višestruko korisniji", kazao je ministar odbrane i podsetio da su sve vojske u okruženju već
profesionalizovane.

Šutanovac je istakao da se rezultat reforme očitava kroz poverenje građana u vojsku koje je danas, kako je naveo, na visokom nivou.

U svom izlaganju, Šutanovac je podsetio na istoriju profesionalne vojske u Srbiji.

On je naveo da je od 2003. godine otvorena mogućnost za civilno služenje vojnog roka, koje je do danas prošlo oko 90.000 mladića, a da je doneta strateška odluka o pristupanju konačnoj profesionalizaciji do 31. decembra 2010. godine.

Prema rečima ministra odbrane, od maja 2007. godine pokrenute su najsveobuhvatnije reforme vojske.

"Završena je reforma vojnog školstva, prvi put upisana je prva generacija kadetkinja, pa će u septembru prvi put imati priliku da pozdravimo prve žene oficire, doneseni svi zakoni. U narednim mesecima zaokuružićemo ciljeve", kazao je Šutanovac.

Na polju međunarodne saradnje, kako je naveo ministar, ostvareni su najveći uspesi, a u ovom trenutku Ministarstvo odbrane sarađuje sa 50 država.

"Vojska i ministarstvo povratili su ugled i među drugim zemljama, pa smo imali priliku da ugostimo veliki broj državnika. Najveće priznanje za reforme stiglo od načelnika generalštaba Kine, Rusije i SAD", kazao je Šutanovac.

On je naveo da oni koji se budu odlučili za dobrovoljno odsluženje vojnog roka, pošto obaveza služenja bude ukinuta u Srbiji, treba da imaju određene beneficije i prednost prilikom zapošljavanja u državnim organima.

Šutanovac je novinarima u parlamentu rekao da oni koji prođu vojni rok i tako se oduže državi treba da imaju prednosti u zapošljavanju u državnim organima, odnosno policiji, vojsci, kao sudski stražari i da veruje da će takva odluka biti doneta.

On je dodao da postoji široka lepeza beneficija za njih, kao i da se u svetu izdaju i sertifikati za rukovanje oružjem, upravljanjem avionima, autobusima…

"Verujem da ćemo naći mogućnosti da uplatimo i radni staž za tri meseca, da to (služenje vojnog roka) ne bude ni na koji način gubljenje vremena", kazao je Šutanovac.

Ministar odbrane je napomenuo i da će građanima koji žive u inostranstvu, a u Srbiju nisu dolazili zbog obaveze odsluženja vojnog roka, usvajanje odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka, uz viznu liberalizaciju, omogućiti slobodan dolazak u Srbiju i povratak kućama.

On je u Skupštini Srbije, gde je u toku razmatranje predložene Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka, na primedbu LDP da ne postoji civilna kontrola nad vojskom, rekao da će taj proces biti zaokružen do kraja 2010. godine.

LDP je od ministra zatražila da inicira formiranje posebnog odbora za odbranu u Skupštini Srbije, kako bi nadzorna funkcija parlamenta u toj oblasti bila poboljšana, posle čega je Šutanovac apelovao na njegovo formiranje.

Na navode poslanika PUPS-a da će Srbija posle profesionalizacije vojske u svom sastavu imati malo vojnika, Šutanovac je rekao da će Vojsku Srbije činiti ukupno 36.000 ljudi.

Upoređujući je sa zemljama u okruženju, ministar je rekao da BiH ima 9.000, Albanija 13.500, Makedonija 7.900, Rumunija 90.000, Mađarska 24.500, Hrvatska 18.500, a da će Bugarska imati manje od Srbije.

Šutanovac se osvrnuo i na participaciju Srbije u mirovnim misijama, navodeći da je ona za sada simbolična, ali da će ubuduće srpska vojska biti veoma važan činilac svetske bezbednosti i svetskog mira.

Polemika Samardžića i Šutanovca o ukidanju roka i NATO

Raspravu u Skupštini Srbije o ukidanju obaveze služenja vojnog roka danas je obeležila polemika poslanika Demokratske stranke Srbije Slobodana Samardžića s ministrom odbrane Draganom Šutanovcem u kojoj je Samardžić optužio ministra da vodi "tajnu politiku" za ulazak države u NATO.

Samardžić je tražio od ministra Šutanovca da pokaže podatak po kojem većina građana, kako tvrdi, želi profesionalizaciju vojske I da se izjasni da li će biti raspisan referdum o eventualnom ulasku Srbije u NATO navodeći da je prema istraživanju, 60 do 70 odsto građana protiv ulaska u NATO.

"Argumenti su vam tanki. Uverite nas da narod hoće profesionalnu vojsku i NATO", poručio je Samardžić ministru odbrane.

"Ogromna većina građana i vaših birača je za profesionalizaciju vojske. Političke odluke koje ćemo donositi u budućnosti nemaju veze sa tim", poručio je ministar odbrane.

Ministar odbrane je kazao da je najveće urušavanje sistema odbrane bilo od 2004. do 2007. godine za vreme vlade Vojislava Koštunice kada je doneta odluka da se vojska na "neprincipijelni način desetkuje sa 75.000 na 35.000 pripadnika".

Šutanovac je dodao da je tada doneta i odluka da policija presume granice i odluka o slanju vojnika u misiju u Avganistan, a da danas Samardžić kritikuje slanje vojnika u misije u inostranstvo.

Ministar odbrane je naveo da je Koštunica bez referenduma aplicirao da se Srbija priključi Programu NATO - Partnerstvo za mir i da je na svim svim dokumentima u Ministarstvu odbrane do 2007. bilo napisano "evroatlantske integracije".

Dodao je da je u manadatu vlade Vojislava Koštunice vojni rok skraćen na šest meseci, a da je Vladi koja je došla posle Koštuničine ostavljen dug Ministarstva odbrane od 2,7 milijardi dinara.

"Proces profesionalizacije vojske smo počeli 2003. Taj proces ste do 2007. godine kočili, kao i mnogo toga. Ako vam je žao što sin ili bratanac neće služiti vojni rok, lično ću da se postaram da služi vojni rok", poručio je Šutanovac Samardžiću.

Samardžić je potom rekao da Šutanovac pokušava da "vrati kao bumerang kofu đubreta" na glavu Vojislava Koštunice.

"Tako se ne diskutuje u parlamentu osim kada ministar ne prekorači red. Refrendum (o ulasku u NATO) je vaš veliki problem, raspišite ga jer je to sporno pitanje u državi... Pitajte građane o ulasku NATO, pa onda idite u vaše vojne avanture za račun drugih zemalja", kazao je Samardžić.

U Skupštini i dalje traje rasprava o izmenama Zakona o vonoj, radnoj i materijalnoj obavezi i Predlogu odluke o obustavljanju obaveze služenja vojnog roka.

(agencije/MONDO)

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU