• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BUDUĆI STUDENTI NE ŽELE DA STUDIRAJU SRPSKI JEZIK! Najslabije interesovanje na Filološkom, a imamo i rekordera

Autor Jelena Nikolić

Upis na fakultete je počeo, a već sada se vidi da pojačano interesovanje vlada one fakultete koji donose dobro plaćene poslove nakon diplomiranja, dok je jasno da ćemo u budućnosti imati problem sa određenim kadrovima

 GetOriginalImageById.jpg Izvor: MONDO/Jelica Dojčinović

Prva dva dana prijavljivanja budućih studenata za upis u neki od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu rangirao je listu najpopularnijih fakulteta i za koje profesije vlada najveće interesovanje. Iako upis traje do 12. jula, za sada je jasno da ćemo u budućnosti imati problem sa određenim kadrovima, jer se na nekim fakultetima ni ove godine nije prijavio dovoljan broj studenata ni za budžet, a kamoli samofinansiranje.

Na Filološkom fakultetu problematičan je smer "srpski jezik i književnost", gde se za sada prijavilo samo 19 kandidata iako je planirano da bude primljeno 85 na budžet i još 15 samofinansirajućih. Ništa bolje nije ni na smeru "srpska književnost" gde se za prijavilo njih 22 na 62 budžetska mesta.

Građevinarstvo na Građevinskom fakultetu, Softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu, Informacioni sistemi i tehnologije na Fakultetu organizacionih nauka, Stomatologija na Stomatološkom fakultetu, Farmacija na Farmaceutskom fakultetu, te Mikrobiologija i Fiziologija na Biološkom fakultetu, već sada ima više prijavljenih kandidata nego što ima slobodnih mesta, podaci su Beogradskog univerziteta.

Na Geografskom fakultetu vlada dobro interesovanje samo za smer "prostorno planiranje", gde se za sada prijavilo 25 kandidata, na 20 budžetskih mesta. Za ostale (demografiju, turizmologiju i geoprostorne osnove životne sredine, za sada se prijavilo manje od broja koji primaju na budžet).

Izvor: Univerzitet u Beogradu

Sudeći po prijavama, ubuduće ćemo imati najviše psihologa, jer se sa ovaj smer na Filozofskom već prijavilo preko 500 svršenih srednjoškolaca i to u konkurenciji za 116 mesta.

Više od 15 hiljada mesta za buduće studente

Na 107 studijskih programa za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije otvoreno je 15.283 mesta, od čega na budžetu 9.778, a samofinanasirajućih 5.505.

Iznenađenje je Učiteljski fakultet, koji prethodnih godina nije mogao da sakupi dovoljan broj zainteresovanih. Ove godine interesovanje se povećalo, pa posle dva dana već ima prijavljenih 90 kandidata, na 95 mesta za budžet i 45 za samofinansirajuće. 

Kao i proteklih godina, apsolutno najveći broj prijavljenih je za smer Psihologija na Filozofskom fakultetu – samo prvog dana prijavljivanja 330 kandidata na 116 mesta.

Da će Srbija "mirno spavati" jer će o njoj brinuti bezbednjaci pokazuju podaci prijavljenih na Fakultetu bezbednosti, za sada se prijavilo 408 njih, za 150 budžetskih mesta i 250 samofinansirajućih.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, prof. dr Dejan Filipović, ističe da ovo nisu zvanični ni potpuni podaci. Sistemi prijavljivanja na pojedinim fakultetima podrazumevaju elektronsku pretprijavu, kao što je slučaj na Medicinskom, Filološkom i nekim drugim, te će ti podaci tek biti dostupni. 

Kako je bilo prethodnih godina?

Prethodnih godina najveće interesovanje vladalo je za FON, Elektrotehnički i Arhitektonski, bez obzira na visoke školarine.

Fakultet organizacionih nauka (FON) u Beogradu godinama unazad je omiljen među srednjoškolcima, a razlog se uglavnom nalazi u činjenici da su u ovoj profesiji visoke plate u informatičkom sektoru. Samo prošle godine bilo je prijavljeno 2.308 potencijalnih brucoša, gotovo tri puta više nego što ima mesta na fakultetu koji žele.

Među popularnijima je godinama unazad Elektrotehnički fakultet i to smer softversko inženjerstvo. Srednjoškolci se rado odlučuju na studiranje Arhitektonskog fakulteta, iako školarina prelazi 200 hiljada godišnje, a razlog je sličan kao i za FON - odlične plate koje su "zagarantovne" nakon diplomiranja.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Igors

Čudo kako bi bilo da postoji neki faks za one želim mnogo para i mnogo kola a nije nam potrebna škola, zanimanje starleta, kontraverzni biznismen, tajkun, kratko rečeno imati samo materjalno zadovojstvo a duhovne i kulturne vrednosti nisu potrebne za neke, šta će im vajari, slikari, arhitekte, dizajneri, hemiski fakultet da budu kao Nikola Tesla, a da ne govorim medicinska sestra i lekar, kuvarica i kuvar , bravar, sva su zanimanja potrebna u društvu , ali kao da je srmota raditi nešto za one koji ne žele da rade nešto posle srednje škole faks nije obavezan, a da ne govorim o onima koji sada završavaju osnovne škole i u gaserskom su fazonu života ili oni koji sada završavaju srednje škole u vremenu gde su vrednosti što ih nema, pa ti klinci ne shvatju da bez nekih zanimanja bi bili na ulici jel recimo zgrade u koima se živi i radi treba neko da nacrtan neko da ih gradi , jel ovo sve što imamo su zaslužni oni koji su kreativni i pametni i dobri u nekom poslu!

Admiral Armagedon 🤙

Koga normalnog zanima Srpski jezik...

ping pong

@Admiral Armagedon 🤙 Vidi se da ti je i u skoli slabo isao srpski, jer je "srpski" prisvojni pridev i pise se malim slovom- srpski jezik.

special image