• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd dobio razvojni budžet

Skupština grada usvojila budžet za 2011. godinu težak 84,882 milijardi dinara, sa planiranim deficitom od 11,1 milijardi dinara. Odbornici Nove Srbije napustili su sednicu odmah na početku, jer nisu dobili izveštaje o radu javnih komunalih preduzeća.

Obrazlažući predlog budžeta pomoćnik sekretara za finansije Duško Nikodijević je rekao da će sopstveni prihodi grada iznositi 71,2 milijarde dinara, dok su predviđeni rashodi 82, 3 milijardi dinara.

"Najviše novca dobili su Sekretarijat za finasije - 17 milijardi dinara, Sekretarijat za saobraćaj - 13, 9 milijardi i Sekretarijat za komunalne i stambene poslove - 7, 2 milijarde dinara", naveo je Nikodijević.

U narednoj godini, grad će se zadužiti kod stranih banaka u iznosu od 11, 8 milijardi dinara, dok će od domaćih banaka povući sredstva u iznosu od 767 miliona dinara.Sredstva od kredita stranih banaka biće iskorišćena za nastavak izgradnje mosta preko Ade i njegovih pristupnih saobraćajnica, dok će novac od domaćih kredita biti upotrebljen za izgradnju stambeno poslovnih objekata u Kamendinu i Novom Beogradu.

Nikodijević je naveo da je predviđen budžetski deficit od 11,1 milijardi dinara, što svedoči o trendu njegovog smanjena, budući da su dva deficita ovogodišnjeg budžeta bila 19 i 13 milijardi dinara.

"Budžet Beograda za 2011. godinu ima razvojni i investicioni karakter, što je veoma dobro, s obzirom na ekonomsku krizu u kojoj se nalazimo", zaključcio je Nikodijević.

U okviru Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, JP "Beogradske elektrane" dobiće 756 miliona dinara, "Gradska čistoća" milijardu, "Zelenilo Beograd" 2,1 milijardu dinara, "Ada Ciganlija" 70 miliona, dok će Zoološki vrt dobiti 50 miliona dinara.

Gradsko saobraćajno preduzeće dobiće 3,2 milijarde dinara, Direkcija za puteve šest milijardi, dok će u železnički saobraćaj biti investirano 191 miliona.

Za osnovno obrazovanje biće izdvojeno 1,9 miliona dinara, za srednje 1,1 milion dinara, za stipendije 150 miliona dinara, dok će u opremanje vrtića biti uloženo 450 miliona dinara.

Oko 229, 6 miliona dinara biće izdvojeno za obnovu sportskih centara "Pionirski grad" i "Tašmajdan", kao i JP "Hipodrom Beograd", a gradski budžet predvideo je 17 miliona dinara za projekte "Beograd - zdrav grad", "Halo beba" i "Bazari zdravlja".

Na ime socijalne zaštite trudinica, pomoći nezaposlenim porodiljama, jednokratne pomoći penzionera i jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim licima biće izdvojeno 4,6 miliona dinara, dok će za pomoć romskoj populaciji biti izdvojeno 19,7 miliona dinara.

Turistička organizacija Beograd dobiće 96, 2 miliona dinara, dok će za subvencije "Beogradske tvrđave" i Centra "Sava" biti izdvojeno 130 miliona dinara.

Gradske opštine naredne godine dobiće 10, 4 milijardi dinara, što je za oko 1,1 milijardu manje od prošlogodišnjeg, naveo je Nikodijević, dodajući da će najviše novca dobiti opštine Obrenovac - 1,5 miliona dinara, Stari grad - 1,2 miliona, dok će Lazarevac dobiti 834.000 dinara.

Budžetskoj sednici nisu prisustvovali odobornici iz redova Nove Srbije. Kako je šef odborničke grupe Nove Srbije, Borislav Borović, na dnevnom redu nema traženog izveštaja o radu javnih preduzeća u Beogradu.

"Dokaz da nešto ne valja je ovo što se dešava sa GSP-om, a ne znamo razloge zbog kojih je direktor tog preduzeća podneo ostavku", rekao je on.Borović je kazao da se od opozicionih odbornika kriju mnogi podaci, dodajući da oni nisu imali uvid u to koliki je deficit budžeta za 2010. godinu, ni koliko je sredstava potrošeno za izgradnju mosta na Adi.

Jedna od zamerki NS-a je i neprisustvovanje gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa sednici na kojoj će se razmatrati budžet za narednu godinu, a koji je njegov predlagač.

"Napuštanje sednice je protest u znak zaštite integriteta građana i ostalih odbornika, a rad dva odbornika NS-a zavisiće od odluka Skupštine grada", rekao je Borović.

Početak zasedanje gradskog parlamenta kasnio je sat vremena, a na početku sednice, po skraćenom postupku, odbornici su razrešili generalnog direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" Radoslava Nikolića i za vršioca dužnosti direktora tog preduzeća imenovali Miletu Radojevića.

Na dnevnom redu sednice je budžet Beograda za 2011. godinu, kao i Predlog odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata u gradu.

Odbornici su usvojili Odluku o zoniranju grada, kao i detaljnih planova regulacije u opštinama Čukarica, Zemun, Palilula, Savski venac, Zvezdara i Obrenovac, a nastavak zasedanje očekuje se nakon praznika.

Nova Odluka o zoniranju predviđa smanjenje ekstra zone poslovanja u okviru prve zone, pa će ona od sada biti ograničena ulicama Knez Mihailovom i Vasinom, do Trga Nikole Pašića, rekao je član Gradskog veća Oliver Glišić.

On je dodao da se na taj način smanjuju komunalne takse na imovinu, što će pomoći razvoju privrede i opstanku malih preduzentika. Poznati trgovački centar na Novom Beogradu - "Yu biznis", takođe je izuzet iz ekstra zone poslovanja, kako bi se podstakao njegov razvoj, naveo je Glišić.

Novina je i da se u okviru prve zone izdvaja "zona zaštite zelenila", kojoj pripadaju velike gradske šume i parkovi, gde će se po tarifi za ekstra zonu naplaćivati same naknade za građevinsko zemljište, dok će se ostale takse računati kao u prvoj zoni, rekao je Glišić.

Odbornici su usvojili i planove za detaljnu regulaciju u nekoliko gradskih opština, sa ciljem da teritorija grada bude pokrivena planski izgrađenim objektima.

U naselju Sremčica na taj način biće regulisano oko 800 hektara zemljišta zahvaćenog divljom gradnjom, a na Banovom brdu biće regulisana površina od oko 400 hektara između ulica Zrmanjske, Vase Stajića, Paštrovićeve, Vladimira Radovanovića i Požeške.

Te odluke donete su sa ciljem da se racionalizuje korišćenje građevinskog zemljišta na opštini Čukarica i da se podigne kvalitet života izgradnjom stambenih i poslovnih objekata, ukazao je Glišić.

Na sednici su usvojene i odluke o detaljnoj regulaciji prostora u Batajnici, delovima opštine Zvezdara, Palilula, Savski venac i Obrenovac.

Sednica je završena usvajanjem odluke o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja, kojom se produžava važenje te odluke na narednih godinu dana, kao i odluku o prestanku važenja matičnih područja Čukarica i Železnik, zbog ekonomičnosti i efikasnosti.

Nastavak 29. sednice Skupštine grada, na kojoj će se raspravljati o izmeni radnog vremena ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, planu postavljanja tezgi na javnim površima u opštini Vračar i izmeni statuta javnih gradskih preduzeća, biće održan nakon praznika, najavio je presednik gradskog parlamenta Aleksandar Antić.

(Tanjug/MONDO)

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU