Slušaj vest

Na izletištu "Točak" u opštini Malo Crniće 30. jula održana je manifestacija "Sa izvora bistre vode", a događaj koji je privukao pažnju ekipi portala MONDO je jedinstven i specifičan. Reč je o takmičenju "Mis baba" koje se organizuje od 2014

Od te godine u njemu je učestvovao veliki broj baka, a "najmlađa" koja se takmičila imala je "samo" 40 godina. Jasno je da za učestvovanje u takmičenju kandidatkinja treba da ispuni samo jedan uslov - da ima unuke. Poželjno je da na izboru nosi srpsku nošnju. Takođe treba da prošeta podijumom, a onda žiri kog čine tri člana donosi odluku koja kandidatknja treba da ponese titulu. 

Mondo/Stefan Stojanović/Ivana Vlajković Mis Babe Malo Crniće

Predrag Preša Lukić iz Kule je tvorac takmičenja "Mis babe". Na ideju je došao jer je želeo da oda priznanje svim bakama Srbije za sav trud koji su tokom života uložile i koji još uvek ulažu bez obzira na to koliko godina imaju.

"Bake puno rade oko dece, unučića, kuća, imanja i imaju mnogo prepreka kroz život i želeo sam da im pružim priliku da pokažu svoju vrednost. Tokom takmičenja 'Mis babe' biramo mis baku, naj baku i super baku. Mis baka je ona koja je najlepša, naj baka je ona koja sve radi, a super baka je ona koja ima najviše unučića", kazao je za MONDO Predrag Preša Lukić iz Kule. 

predrag_preša_lukić_stefan_stojanović_ (5).jpg
MONDO/Stefan Stojanović 

Ispričao nam je da su bake te 2014. godine njegovu ideju odmah prihvatile i da su bile zadovoljne što je želeo da im oda priznanje.

"Moram da priznam da sam imao tremu kad se prvi put održavalo takmičenje jer sam se najviše plašio kako će omladina da reaguje. Strahovao sam da će početi da zvižde i da negoduju. Od muke sam bio sav mokar. Međutim, lepo su to prihvatili i shvatili koju sam poruku želeo da pošaljem. 'Mis babe' su te 2014. godine dobile najveći aplauz. Moram i da napomenem da je jedne godine za najlepšu baku izabrana jedna koja je tad imala 72 godine", zaključio je razgovor naš sagovornik. 

Prva super baba

Živojka Milić (72) učestvovala je na prvom takmičenju "Mis babe" i osvojila je titulu super baba. Za portal MONDO je ispričala da je 2014. godine super baba morala da bude posebna žena, a onda je izabrana jer je bila jedina koja je pisala knjige. 

MONDO/Stefan Stojanović MIS BABA - Najlepša Baba Malo Crniće

"Napisala sam 12 knjiga, pisala sam poeziju i prozu. Učestvovala sam u takmičenju kako bih pomogla drugim ženama da to učine jer u ovom kraju one su mahom domaćice, bave se kućom, njivom, ručkovima. Na ovaj način mogu da izađu iz kuće i da se druže", ispričala nam je Živojka Milić. 

Napomenula je da joj je drago što takmičenje traje i posle deset godina. Dodala je da ima dvoje unuka i jednog praunuka od tri godine. 

Ovogodišnje takmičenje

Ove godine u takmičenju "Mis babe" učestvovalo je šest baka. Ševala Tovilović (70) takmičila se pod rednim brojem jedan. Ima sedam unuka i u takmičenju je učestvovala i 2015. godine. Snežana Petrović (54), ima četvoro unučića i takmičila se pod rednim brojem dva, Radica Savić (64) bila je kandidatkinja pod rednim brojem tri i ima petoro unučića, Angelina Stokić (72) ima 17 praunuka i takmičila se pod rednim brojem četiri, Bojana Stokić (54) kandidatkinja pod rednim brojem pet ima deset unuka i Milijada Životić (68) ima četvoro unuka i takmičila se pod rednim brojem šest.

Tri bake osvojile su titulu. Snežana Petrović (54) proglašena je na naj baku, Angelina Stokić (72) za super baku a Ševala Tovilović (70) za mis baku, odnosno najlepšu baku

Takmičenje Mis Babe opština Malo Crniće 2024
MONDO/Stefan Stojanović 

Snežana Petrović je za portal MONDO ispričala da ima ćerku i sina i da njeno najstarije unuče ima 14 godina, a najmlađe 10.

"Mlada sam postala baka, imala sam 39 godina. Prvo dete sam rodila sa nepunih 18 godina. Kad dobiješ unuče, to je najlepši osećaj koji postoji", kazala nam je ovogodišnja naj baba. 

Ševala Tovilović je izabrana za mis babu, odnosno za najlepšu babu.

"Presrećna sam. U ovom takmičenju sam učestvovala i 2015. godine i tad nas je stvarno bilo dosta. Bilo je predivno. Osvojila sam drugu titulu tad. Imam sedmoro unučića i četvoro dece. Tri sina i ćerku. Od tad dolazim svake godine sem kad je bila korona. Mis babe šalju poruku da sve babe budu ponosne na ono što imaju, na decu i unučad, da se slažu i poštuju", kazala nam je mis baba. 

Tvorac "Mis babe" Predrag Preša Lukić iz Kule se nada da će takmičenje postati tradicija u opštini Malo Crniće. 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija SREDNJEVEKOVNI VITEZOVI NA TVRĐAVI U NIŠU: Manifestacija koja je oduševila sve građane