• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Premašen rekordni vodostaj iz 1981.

Gradski štab za odbranu od poplava naredio je u četvrtak evakuaciju stanovnika Ade Ciganlije, pošto reka Sava, čiji nivo i dalje raste u Beogradu, probija nasip, saznaje MONDO.

Vodostaj Dunava kod Beograda i Zemuna premašio je raniji rekord iz marta 1981. godine, ali je situacija na neuralgičnim tačkama pod kontrolom, rekao je novinarima gradonačelnik Nenad Bogdanović, obilazeći te tačke.

Kako su rekli čelnici gradskog štaba za odbranu od poplava, vodostaj na Dunavu kod Beograda je 755, a kod Zemuna 762 centimetara. Rekord iz 1981. godine iznosio je 754 centimetara.

"Situacija je pod kontrolom, za sada nema dramatičnih očekivanja, a na nagle promene ćemo reagovati", rekao je Bogdanović na zemunskom Keju oslobodjenja, pozvavši pritom stanovnike ugroženih gradskih područja da slušaju naloge nadležnih službi.

Takodje je rekao da je evakuisano sedam porodica iz zemunskog naselja Govedji brod, da su u sredu uveče iz "Bare Venecije" iseljene dve porodice, i da postoje planovi opštine Savski venac za evakuaciju još 10 porodica iz tog naselja kod Starog savskog mosta.

Bogdanović je obišao obalu Save kod autobuske stanice, gde je Hercegovačka ulica delimično poplavljena, premda je prohodna za saobraćaj. Na Savskom trgu i u Karadjordjevoj ulici, koji su 1981.
godine "plivali", vode ima na samo dva mesta i ne ometa saobraćaj.

"Te godine voda je bila niža (nego danas), ali je bilo mnogo više vode na ulicama", rekao je Bogdanović, ukazavši da je stanje poboljšano zbog novih crpnih stanica kod Železničke stanice, koje imaju povećan kapacitet.

On je najavio izgradnju tih stanica i u Bulevaru Vojvode Mišića, koji će biti rekonstruisan, a čiji se deo, koji je niži od Save, sada nalazi pod vodom zbog izlivanja kanalizacije. Taj bulevar sada je prohodan, ali je saobraćaj otežan.

Donjogradski bulevar, ispod Kalemegdana, prohodan je i obezbedjen vrećama sa peskom, a sa obe njegove strane zemljište je pod vodom - prostor kod Nebojšine kule, kao i zelene površine izmedju kolovoza i brda na kojem je beogradska tvrdjava.

Situaciju na ulicama otežava kiša, povećavajući "jezera" na Bulevaru Vojvode Mišića, zato što vode iz kanalizacije, začepljene vrećama s peskom, ne mogu da oteknu.

Elektrodistribucija Beograd je saopštila da je zbog povećanog nivoa vode isključila javnu rasvetu na desnoj strani poteza izmedju Brankovog mosta i Gazele. Iz ostog razloga rasveta je isključena u Donjem gradu i na levoj strani Brankovog mostu prema Ušću.

Vrh poplavnog talasa na Dunavu očekuje se u subotu 15. aprila. Vanredna odbrana od poplava na teritoriji Beograda proglašena je 7. aprila.

Evakuacija Ade Ciganlije

Gradski štab za odbranu od poplava naredio je u četvrtak evakuaciju stanovnika Ade Ciganlije, pošto reka Sava, čiji nivo i dalje raste u Beogradu, probija nasip, saznaje MONDO. Reč je o divljem naselju na Adi u kojem živi oko 1.000 stanovnika.

Gradonačelnik Beograda rekao je da je, iz razloga predostrožnosti, doneta odluka o iseljenju naselja "Partizan" na Adi Ciganliji. "Ne smemo ni najmanje rizikovati", rekao je Bogdanović i dodao da će sve porodice biti zbrinute.

Vodostaj Save i Dunava u Beogradu je i dalje u porastu, a nivo vode će do noći izmedju četvrtka i petka, kada se očekuje vrh poplavnog talasa, porasti za još 20 centimetara.

Na potezu od Brankovog mosta do Starog železničkog mosta, koji je najkritičnije mesto za odbranu od poplave na starobeogradskoj strani, Sava je prešla vrh obalnog nasipa i izbila na biciklističku stazu.

Voda će uskoro na tom potezu dospeti do improvizovanog nasipa od nasute zemlje i džakova, ali članovi osmatračke službe koji proteklih dana danonoćno dežuraju kraj reke ne očekuju da će ovaj poplavni talas biti toliko visok da prouzrokuje prelivanje reke u Karadjordjevu ulicu.

Nivo Save je trenutno na apsolutnoj koti od 75,52 metara nad morem. Vrh improvizovanog nasipa u tom delu rečnog priobalja je na koti od 76 metara.

Iako se reka još nije iz korita prelila na beogradske ulice, u najnižim delovima grada, zato što su pojedine saobraćajnice izvedene na koti ispod maksimalnog vodostaja, voda iz kanalizacionih odvoda izbija na kolovoz. Na pojedinim mestima u Bulevaru vojvode Mišića i ispod Mostarske petlje nivo vode na kolovozu iznosi nekoliko desetina centimetara.

Beogradski štab za odbranu od poplava saopštio je brojeve telefona opštinskih štabova na koji mogu da zovu gradjani ugroženi visokim vodostajem reka.

Gradjani Čukarice mogu da zovu na 30 52 115.

Na Savskom vencu telefon je 26 45 488.

Broj opštinskog štaba na Paliluli je 32 36 221.

U Zemunu 26 14 500 ili 21 98 323.

Na Starom gradu gradjani mogu da zovu na 32 22 626.

Na Novom Beogradu je broj 31 06 872.

Broj telefona za gradjane Grocke je 85 00 748.

U Obrenovcu je 87 26 438 ili 87 21 281.

Dunav prekrio zemunsko šetalište

Radnici komunalnih preduzeća i prigovarači savesti koji vojni rok služe u civilu, užurbano podižu odmbrambeni nasip na Dunavskom keju u Zemunu, gde je reka dostigla nivo šetališta.

Odmbrambeni nasip, sačinjen od vreća se peskom, podignut je sa gradske strane šetališta u visini od pola metra, a ide od Karadjordjevog trga do zgrade Stare kapetanije.

Najkritičnija situacija je u zemunskoj ulici Kej oslobodjenja, od Stare kapetanije do restorana "Šaran", gde je policija obustavila saobraćaj i gde pumpe neprestano izbaciju vodu iz dvorišta kuća i restorana.

Odbrambeni nasip podiže se na sredini ulice, a u radu učestvuju radnici i mehanizacija Vodoprivrednog preduzeća "Galovica", "Srbijašuma" i Javno-komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo".

Na beogradskoj strani, odbrambeni nasip izmedju Brankovog i starog železničkog mosta neznatno je ojačan, a reka Sava je u potpunosti poplavila šetalište.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image