• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šešelj "ucenio" Hag sa pet uslova

Ukoliko Tribunal uslove ne ispuni, lider SRS se dalje neće braniti, osim uvodnom reči odbrane, već se može preći na završne reči. Ukoliko ispuni, Šešeljeva odbrana i ispitivanje 100 svedoka će trajati još dve godine.

Uslovi, koje je Vojislav Šešelj izložio Haškom sudu su u vezi su sa statusom njegovih pravnih savetnika Zorana Krasića i Borisa Aleksića, finansiranjem odbrane, dostavljanjem dokumenata i prevodom njegove dve knjige na engleski jezik.

Šešelj je kazao da će, ako mu uslovi budu ispunjeni, zatražiti dve godine za pripremu dokaznog postupka odbrane u kojem bi izveo 100 svedoka za 120 radnih sati, vreme jednako onom koje su potrošili tužioci.

Ako Tribunal uslove ne ispuni, Šešelj je najavio da neće izvoditi dokaze odbrane, ali je naznačio da želi da ubrzo iskoristi pravo da održi uvodnu reč odbrane. Potom bi, kako je rekao, proces mogao biti okončan završnim rečima.

Pošto mu je pretresno veće odredilo 17. jun kao rok za podnošenje spiska svedoka odbrane, Šešelj je kazao da u tom roku ne može podneti spisak zato što za to nisu ispunjeni uslovi.

Kao prvi uslov, naveo je da se njegovom pravnom savetniku Zoranu Krasiću vrati pravo uvida u poverljive dokumente, kao i da mu se dozvoli da prisustvuje iskazima zaštićenih svedoka.

Šešelj je, kao drugi uslov, zahtevao da Tribunal obustavi disciplinski postupak protiv njegovog drugog pravnog savetnika Borisa Aleksića, koji je, kako je rekao, sudski sekretarijat pokrenuo pred komorom branilaca.
Lider Srpske radikalne stranke je, kao treći uslov, postavio da njegovim pravnim savetnicima bude isplaćeno 1,3 miliona evra za dosadašnji rad.

Kao četvrti uslov, Šešelj je zatražio da mu bude dostavljena dokumentacija o tome zašto je tužilaštvo 2005. zatražilo da protiv njega bude pokrenut postupak za nepoštovanje suda i odluka kojom su sudije taj zahtev odbile.

Takođe, optuženi je zahtevao i da mu budu dostavljeni dokumenti koje mu je tužilaštvo, krajem 2005, greškom poslalo, a potom, kako je sugerisao, nasilno oduzelo.

Kao peti uslov bez čijeg ispunjenja neće izvoditi dokaze odbrane, Šešelj je naveo prevođenje na engleski jezik njegovih knjiga "Ideologija srpskog nacionalizma" i "Rimokatolički zločinački poduhvat veštačke hrvatske nacije".

"Bez ove dve knjige ne mogu da obaram suštinu optužnice - ovaj govor mržnje koji svi prihvatate kao krivično delo, iako ono ne postoji u međunarodnom krivičnom pravu. Ali, neće mi biti teško da izađem na kraj s vama", kazao je Šešelj sudijama.

Lider radikala je naglasio da bez ispunjena pet uslova, odnosno njegovih prava koja smatra fundamentalnim, neće izvoditi dokaze odbrane.

"Ako niste spremni da ispunite ove uslove, ja neću izvoditi odbranu. Ali, tražim od vas da zakažete uvodnu reč odbrane u trajanju od četiri sata, možete i do kraja maja... Posle toga, ako ne ispunite uslove, prelazimo na završnu reč", kazao je Šešelj.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti odgovorio je da će veće razmotriti Šešeljeve uslove. On je, međutim, ocenio da je finansiranje odbrane "lažan problem", budući da je veće već donelo odluku da Šešeljevi savetnici dobijaju polovinu novca koji primaju advokati.

Uz to, Antoneti je Šešelju rekao da je on sposoban da se sam brani, zato što ima "enciklopedijsko znanje".

"Finansiranje nije pravi problem, ali vi imate pravo da to tražite", kazao je sudija.

Tužilac Matijas Markusen ocenio je da Šešelj postavljanjem uslova "zapravo preti da neće izvoditi dokaze odbrane, o čemu ima pravo da odluči sam".

"Ja ništa ne pretim i tih pet zahteva su moje fundamentalno pravo. Ako ih prekršite, ja ću u završnoj reči govoriti samo o kršenju svih mojih prava od dolaska u Hag, a ne o meritumu optužbi. A u uvodnoj reči odbrane, govoriću samo o vašoj odluci da odbijete moj zahtev za oslobađanje i izdvojenom mišljenju sudije Antonetija", odgovorio je Šešelj.

On je i danas, smejući se, ponovio da je Tribunal dobio zadatak da ga u pritvoru zadrži "dok se u Srbiji ne završi još jedan izborni turnus".

Sudija Antoneti je uzvratio da njemu i drugim sudijama to niko nije mogao naložiti.

Šešelj je ponovio i da ga presuda Tribunala "ne zanima", te da je u sudnici "samo zbog javnosti" i "odbrane ne samo lične časti i ugleda nego i časti i ugleda 10.000 dobrovoljaca SRS-a".

Današnje zasedanje sudija Antoneti je završio rečima: "Videćemo se sledeći put - kad se vidimo".

Sudsko veće je juče odbilo Šešeljev zahtev za oslobađanje posle dokaznog postupka optužbe, ocenivši da su tužioci izveli dovoljno dokaza po svih devet tačaka optužnice.

Predsedavajući Antoneti je u izdvojenom mišljenju naglasio da dovoljnim smatra dokaze za tačke optužnice koje Šešelja terete za progon, prisilno premeštanje i deportacije nesrba, dok bi po ostalih šest tačaka oslobodio Šešelja.

Tim tačkama, Šešelj je optužen za ubistva, mučenje, nehumano postupanje, bezobzirno razaranje naselja i uništavanje verskih objekata, kao i za pljačku javne i privatne imovine.

(Beta)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU