Mladic trazi vremena da razume optuzbe

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Mladić traži vremena "da razume optužbe"

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH, pojavio se danas u Tribunalu u civilnom odelu i otežano govoreći rekao da mu treba više od mesec dana da "razume ove gnusne optužbe".

"Želim da dobijem ove gnusne optužbe, da ih pročitam i razmislim o njima sa svojim advokatom. Meni treba više od mesec dana da shvatim ove gnusne optužbe za događaje za koje nisam mislio ni da mogu da se dese", rekao je general Mladić sudu.

Pretresno veće sudija čine Alfons Ori iz Holandije, Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike a ovom prilikom, pošto je u pitanju predprocesna procedura, u sudnici je proces vodio sudija Ori i on je na ovo rekao da sud to shvaća kao da Mladić traži propisani rok "do mesec dana" da se izjasni po optužnici kao kriv ili nevin.Sudija Ori je zakazao sledeće izjašnjavanje o optužnici za 4. jul.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU IZ SUDA

General Mladić je kratko, ne hajući mnogo za strogu proceduru koju nameće sud, počeo sa svojom odbranom i pre formalnog izjašnjavanja o optužnici.

"Nisam ubijao ni Hrvate kao Hrvate ni Muslimane kao Muslimane, niti sam ubijao po Libiji i Africi, već sam samo branio svoju zemlju" rekao je Mladić "ne držeći" se pitanja sudije Orija."Želim da živim i doživim slobodu i da hodam kao slobodan čovek a ne da me vode ovde kao slepca. Ovde sam da branim svoju zemlju i svoj narod a ne Ratka Mladića", kazao je general.

Skupljenih obrva, uzdignute brade, lica koje nije odavalo emocije, gledao je ispred sebe ili prema sudiji, često brišući, maramicom u levoj ruci, lice i usta. Mladić se nije služio desnom rukom, iako ju je pomerao.Sudija Ori odlučio je da ipak izloži sažetak optužnice, a Mladić je to mirno saslušao, ravnodušnog izraza lica i, na trenutke, oštrog pogleda ispod skupljenih obrva. Nekoliko pogleda, Mladić je uputio prema publici na galeriji sudnice i to prema delu gde su sedele predstavnice udruženja Majke Srebrenice.

Odrečno i u neverici klimnuo je glavom-levo desno kada mu je sudija čitao navode o nasilnom uklanjanju nesrba sa velikih delova teritorije BiH; ubijanju muslimanskih muškaraca u Srebrenici i uzimanju osoblja UN za taoce.

Sajt Tribunala je prekinuo sa emitovanjem odmah po početku sesije, verovatno zbog ogromnog interesovanja. Za prenos se akreditovano više od 200 novinara.

Ovaj deo procesa počeo je malim sporom oko godine Mladićevog rođenja, koji će biti rešen naknadno, a nastavljen je sa utvrđivanjem da li postoje proceduralne osnove za suđenje.

Neubičajeno za procese u Hagu u otvorenom delu zasjedanja nije bilo reči o poslednjoj adresi na kojoj se optuženi nalazio pre dolaska u tribunal, primećuje Srna.

Mladiću je predstavljeno veće i tužilac, a konstatovano je i prisustvo branioca po službenoj dužnosti.Generala Mladića u prvom pojavljivanju pred Tribunalom zastupa njegov privremeni advokat Aleksandar Aleksić, dok Mladić ne odabere a sud prihvati trajnog zastupnika.

"Ja sam teško bolestan čovek, čujem ta ovde govorite ali treba mi vremena da razumem o čemu se govori. Dobio sam tri fascikle u zatvorskoj ambulanti ali ja to ništa nisam čitao niti išta potpisao. Doživeo sam stres i treba mi vremena" rekao je Mladić, obraćajući se predsedavajućem sa "Časni sude".

Prema proceduri Mladiću je trebalo da bude pročitana optužnica, koja sadrži 38 strana i potrebna je čitava jedna sednica Sudskog veća da ona bude pročitana.

Sudija je Mladiću predstavio "istoriju" njegove optužnice, kada je podignuta, kada je menjana sve do poslednje izmene iz maja ove godine.

Mladić je odbio, formalno se odrekao prava, da mu se čita optužnica rečina "ne želim čitanje ni u jednom slovu" ali mu je sudija ipak pročitao sažetak optužnice za koju je Mladić kasnije rekao da je "gnusna".

Bivši komandant Vojske Republike Srpske zatražio je danas od pretpretesnog sudije Alfonsa Oria održavanje privatne sednice kako bi govorio o svom zdravstvenom stanju. Privatna sednica je zatvorena za javnost.

Privremeni branilac Aleksić je potvrdio da je Mladić pre pojavljivanja na sudu pregledan u bolnici zatvora u Ševeningenu.

"Deo procedure prijema su i lekarski pregledi. Ti pregledi se delom obavljaju u pritvoru Tribunala, a delom u medicinskoj jedinici zatvorskog kompleksa u Ševeningenu", rekla je za Betu predstavnica Haškog tribunala Nerma Jelačić.

Za svoje optužene, Tribunal iznajmljuje deo holandskog zatvorskog kompleksa, ali su za medicinsku negu pritvorenika zadužene i holandske vlasti.

Prethodno je beogradski advokat Aleksandar Aleksić, koga je Tribunal imenovao za privremenog Mladićevog zastupnika, izjavio da je Mladić u zatvorskoj bolnici.

Posle razgovora sa Mladićem, Aleksić je izjavio da je Mladićevo opšte zdravstveno stanje "zapušteno".

"Imajući u vidu da dugo godina (Mladić) nije imao nikakvu medicinsku negu, mislim da je stanje njegovog opšteg zdravlja veoma zapušteno, da ne kažem ruinirano. O detaljima sada ne mogu da govorim", rekao je Aleksić za B92.

Mladićev beogradski advokat Miloš Šaljić ranije je rekao da je dobio lekarski nalaz od bivšeg agenta CIA u kojem se vidi kako je Mladić lečen od tumora limfnih žlezda u jednoj državnoj klinici.

Međutim, zamenik tužioca Bruno Vekarić kaže da Tužilaštvo za ratne zločine sumnja u verodostojnost lekarskog nalaza.

Stavovi lekara koje je s tim u vezi konsultovalo tužilaštvo za ratne zločine, prema rečima Vekarića, jesu da bi Mladić bio mrtav još pre godinu i po dana da je imao tu dijagnozu.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader