• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilac zatražio zabranu "1389 "

Republičko javno tužilaštvo smatra da je delovanje Pokreta 1389 suprotno Ustavu zbog čega bi tu organizacuju trebalo zabraniti.

Ustavni sud Srbije održao je danas javnu raspravu po zahtevu Tužilaštva za zabranu Pokreta 1389 na kojoj su strane u postupku iznele razloge za i protiv zabrane te organizacije.

Zamenica republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić objasnila da je taj pokret potrebno zabraniti zbog toga što njegovo delovanje karakterišu nasilje, netolerancija, međunacionalna netrpeljivost i političko nasilništvo.

Ona je navela i incidente od 2005. godine kada je najpre osnovano Udruženje građana 1389, kasnije preimenovano u Pokret 1389, do 2008. godine kada je osnovana nova "frakcija" pod nazivom Srpski narodni pokret (SNP) 1389 i tokom 2009. godine. U međuvremenu, nepunih godinu dana od potpisivanja Sporazuma o ujedinjenju.

Punomoćnik Pokreta "1389" Goran Petronijević je predložio da republičko javno tužilaštvo pojasni koje deliktne radnje je počinio pokret koji je, kako je rekao, najveći deo svojih aktivnosti ispoljio "u zaštiti ustavnog poretka" Srbije.

Petronijević smatra da je zahtev za zabranu pokreta zapravo inicijativa nekih nevladinih organizacija.

"Krivične prijave nema nijedne, prekršajnih nekoliko, ali se Radojko Ljubičić (predsedavajući Pokretom 1389) u nekim od tih prijava pominje kao predsednik Pokreta SNP 1389", naveo je Petronijević.

Kako je ukazao, tužilac navodi Mišu Vacića i druge pripadnike SNP 1389 koji nije frakcija nego potpuno novi pokret i njihove radnje stavlja na teret Pokretu 1389.

Petronijević je izrazio bojazan da stav Tužilaštva predstavlja veliku opasnost za slobode i zatražio od Ustavnog suda da odbije predlog za zabranu Pokreta 1389, koji se u međuvremenu razišao od SNP Naši.

Zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje, Slobodan Radovanović je u svojstvu republičkog javnog tužioca 25. septembra 2009. podneo Ustavnom sudu predlog za zabranu rada udruženja građana "Otačastveni pokret Obraz" i "1389".

Tužilaštvo je uočilo da su organizacije "Obraz" i "1389" uzročnici brojnih incidenata, kojima su njihovi pripadnici, pridržavajući se osnovnih načela, statuta i saopštenja njihovih organizacija, na razne načine povređivali Ustavom zagarantovana ljudska prava.

Predlog Tužilaštva se zasniva na činjenici da, uprkos proklamovanoj toleranciji u društvu, izjave i radnje koje preduzimaju članovi "Obraza" i "1389" predstavljaju sistematsko i konsekventno ugrožavanje slobode opredeljenja ljudi po raznim osnovama i poziv na uspostavljanje totalitarnog, umesto demokratskog društva.

Osnovanost predloga o zabrani rada ovih udruženja potvrđuje se osnovnim načelima, statutom i drugim dokumentima udruženja, izvodima iz saopštenja, podnetim prekršajnim prijavama i osudama za prekršaje, izveštajima policije i pokrenutim krivičnim postupkom.

U predlogu tužioca navodi se da se u novije vreme u društvu javljaju različiti oblici diskriminacije prema pojedinim delovima društvene zajednice, grupama i pojedincima, a što izaziva pažnju javnosti i stručnih krugova.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image