• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvedena verska služba u vojsku

Ministar odbrane i patrijarh SPC potpisali u Nišu sporazum o vršenju verske službe u Vojsci Srbije. Šutanovac dobio orden od SPC. Sveštenici sa činovima.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej potpisali su danas u Nišu Sporazum o vršenju verske službe u Vojsci Srbije (VS).

"Ovaj sporazum učvršćuje odnose VS i SPC i po prvi put u našoj istoriji uvodi versku službu u VS, odnosno oficire verske službe u skladu sa srpskom tradicijom, ali i sa standardima organizacije modernih vojski u svetu", rekao je Šutanovac.

On je kazao da će u narednim mesecima isti sporazumi biti potpisani i sa šest preostalih tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

"Verska služba u VS se upostavlja kao potreba pripadnika vojske. Svi predstavnici SPC koji će ući u sasatav VS moraće da budu visoko obrazovani i da prođu sve one testove koje inače prolaze oficiri VS", rekao je ministar odbrane.

On je objasnio da će sveštenici u vojsci morati da budu "obučeni, zdravi i sposobni za vojnu službu", i da će im se vojnici obraćati na osnovu sveštenih zvanja, a ne u odnosu na činove koje nose".

"Startni čin za sveštena lica je kapetan, a teoretski može se doći i do čina pukovnika", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je podsetio da SPC već ima oficire-sveštenike u armijama drugih država - Holandije, SAD i Velike Britanije.

Patrijarh SPC Irinej je ocenio da je potpisivanje sporazuma o verskoj službi istorijski trenutak i veoma značajan ne samo za crkvu već i za vojsku.

"Uvođenje sveštenika u vojsku predstavlja momenat unošenja tradicionalne kulture našeg naroda i naše crkve. Sveštenici će svojim prisustvom u vojsci uneti jedan viši smisao služenja vojske, viši smisao u duhu rodoljublja i naše istorije. A iz istorije dobro znamo da onda kada je u našoj vojsci bio prisutan sveštenik da je davao ton rodoljublja i duhovnosti", rekao je Irinej.

"Neka bude srećno i blagosloveno", poručio je patrijarh Irinej.

Irinej je ukazao i na simboliku što je Sporazum potpisan baš na Vidovdan - nacionalni praznik naroda i crkve.

Patrijarh je uručio večeras na Vidovdanskoj akademiji u Nišu najviše priznanje Eparhije niške, Orden Svetog cara Konstantina, ministru odbrane Šutanovcu za njegov odnos prema crkvi i narodu.

Neposredno pre održavanja akademje, pripadnici Garde Vojske Srbije izveli su egzercir.Vlada Srbije je 24. marta ove godine donela Uredbu o vršenju verske službe u Vojsci Srbije, čime je omogućeno da se posle više od sedam decenija uvede verska služba u VS.

Posle usvajanja ove uredbe, kako su najavljivali nadležni biće zaključeni i sporazumi sa tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama koje su registrovane u Ministarstvu vera.

Vojni sveštenici će, kako je planirano, imati svoje oznake na reveru koji će biti znak verske službe, a primera radi oficiri pripadnici verske službe SPC imaće krst sa trolistom, a katolici latinski krst.

Planirano je i da na 100 do 500 pripadnika jedne verske zajednice u sistemu odbrane bude zaposlen jedan sveštenik, kao i da dva sveštenika dolaze na 500 do 1.000 pripadnika, dok će na svakih sledećih hiljadu pripadnika Vojske biti po jedan oficir verske službe.

Pripadnici verske službe, odnosno vojni sveštenici neće nositi oružje, a strogo će se čuvati i tajnost ispovesti pripadnika sistema odbrane.

Najavljeno je i da će vojni sveštenici biti raspoređeni u Generalštabu Vojske Srbije, komandama operativnog nivoa, komandama brigada i bataljona, Vojnoj akademiji i vojnozdravstvenim ustanovama.

Ideja o uvođenju verske službe u vojsci datira iz 2000. godine na osnovu iskustava stranih armija i srpske tradicije, što je podrazumevalo i prisustvo sveštenika u kasarnama i obezbeđivanje posebnog prostora za upražnjavanje verskih potreba vojnika svih nacionalnosti.

Usvajanjem Zakona o Vojsci Srbije decembra 2007. stvoreni su uslovi da se i u srpskim oružanim snagama organizuju verske službe, a tu nameru podržale su sve tradicionalne crkve i verske zajednice.

Vojni sveštenici u srpskoj vojsci imaju dugu tradiciju, do 1918. u vojsci Kraljevine Srbije u sastavu štaba komande postojao je vojni prota, a vojni sveštenici su bili raspoređeni u štabovima divizijskih komandi i u štabovima aktivnih pukova.

Posle Prvog svetskog rata u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pri Ministarstvu vojnom i mornarici postojalo je telo koje je rukovodilo sveštenickom strukom, a u njemu su bili po jedan vojni sveštenik prve klase za pravoslavnu, rimokatoličku i muslimansku veroispovest.

Vrhovni vojni sveštenik (referent) za pravoslavnu veru potpadao je pod crkvenu jurisdikciju srpskog patrijarha, za vojnike bogosluženja su održavana u kapelama i crkvama u krugu vojnih objekata, a tamo gde ih nije bilo u lokalnim verskim objektima.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image