U skupštini "bez jezika" 78 poslanika | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

U skupštini "bez jezika" 78 poslanika

Dok je radikal Zoran Krasić govorio ove godine govorio ukupno 12 sati, gotovo trećina narodnih predstavnika reč nije prozborila na sednicama srpskog parlamenta.

Krasić je oborio svoj prošlogodišnji rekord i zadržao "titulu najveće pričalice" u parlamentu, pošto je za skupštinskom govornicom proveo 11 sati i 45 minuta, dok čak 78 poslanika, prema podacima Skupštine Srbije, tokom prolećnog zasedanja nije progovorilo ni reč.

Skupštinski podaci pokazuju da je Krasićev dosadašnji rekord od sedam sati, oborila i njegova stranačka koleginica Vjerica Radeta, koja je na diskusiju "potrošlila" osam sati.

Poslanici Srpske radikalne stranke su se za reč javljali više od 600 puta, a njihov lider Dragan Todorović bio je ove godine nešto manje aktivan - govorio je manje od sat vremena.

U vladajućoj koaliciji prednjačila je šefica ZES-a Nada Kolundžija, koja je 35 puta dobila reč i u raspravi provela sat i 47 minuta, a u "stopu su je pratili" Srđan Milovojević i Mirko Čikiriz, koji su za govornicom bili 30 puta.

Iz ZES-a, međutim, dolazi i poslanik koji je tokom prolećnog zasedanja bio najćutljiviji - Ivan Jovanović debatovao je samo minut i 38 sekundi.

Doskorašnja šefica poslanika Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubiješić "držala je slovo" nešto više od 13 minuta, dok je njen kolega iz stranke za samo jedno izlaganje "izdvojio" 20 minuta.

Šef poslanika Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić pričao je dva sata i 10 minuta, ali je ostao u senci Milice Vojić-Marković, koja se za reč javljala 64 puta i govorila više od četiri sata.

U Srpskoj naprednoj stranci glavnu reč je 5 sati i 25 minuta vodila Jorgovanka Tabaković, predsednik te stranke Tomislav Nikolić sat i po vremena, dok je u Novoj Srbiji "najzapaženiji" bio lider te stranke Velimir Ilić koji je "polemisao" skoro pet školskih časova.

Predsednik Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović je u raspravi proveo tri sata i 53 minuta, šef poslanika SPS-JS Branko Ružić 41 minut, a Momo Čolaković iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije 15-tak minuta manje.

Tokom prolećnog zasedanja 38 poslanika se za reč javilo samo po jednom, šef poslanika manjina Balint Pastor je govorio nešto manje od sata, a predsednik Lige socijaldemokrata Nenad Čanak samo četiri minuta.

U diskusijama su dnevno u proseku učestvovala 24 poslanika, koji su se 57 puta javljali za reč i govorili oko pet minuta, a rasprave su tokom prolećnog zasedanja trajale prosečno oko pet sati.

Mada skupštinska sala neretko izgleda prazna, sednicama je u proseku prisustvovao 161 posalnik, dok je u raspravi najviše učestvovalo njih 40. Rekord je postavljen kada su u jednom danu 171 put zatražili reč.

Među članovima Vlade Srbije, koji su parlament dolazili da brane zakone i odgovaraju na pitanja poslanika, najpričljiviji je bio potpredsednik vlade Božidar Đelić, koji je govorio oko dva i po sata.

Premijer Srbije Mirko Cvetković za govornicom je proveo 103 minuta, minut manje od ministarke sporta Snežane Samardžić-Marković i minut više od guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića.

Kada je reč o predstavnicima izvršne vlasti, u skupštini je najćutljivija bila nekadašnja ministarka za NIP i sadašnja potpredsednica vlade Verica Kalanović, koja je na raspravu "potrošila" samo minut i 28 sekundi.

U srpskom parlamanetu, tokom prolećnog zasedanja, usvojena su 52 zakona i 20 drugih akata, na koje je podneto više od 1.600 amandmana.

(Tanjug)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU