• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svedoci na Kosovu ubijani još 1999. godine

Istraga Tužilaštva za ratne zločine pokazala je da je 14 svedoka u postupku protiv Ramuša Haradinaja ubijeno pre nego što su i pozvani da svedoče.

Četrnaest svedoka u postupku protiv Ramuša Haradinaja, Ljahi Brahimaja i Idriza Baljaja pred Haškim tribunalom likvidirano je pre nego što su i pozvani da svedoče, podaci su do kojih je došlo Tužilaštvo za ratne zločine tokom istražnih postupaka.

Prema podacima Tužilaštva u koje je Tanjug imao uvid, ubistva svedoka na Kosovu i Metohiji, čak i onih u programu zaštite Haškog tribunala, počela su još 1999/2000. godine.

Portparol Haškog Tribunala Nerma Jelačić danas je izjavila da su apsolutno netačne tvrdnje objavljene u nekim medijima u Srbiji o tome da su svedoci Tribunala ubijeni "u vreme suđenja Haradinaju i Limaju".

"Ni jedna osoba sa spiska svedoka ili kojoj je Međunarodni sud odobrio zaštitne mere u ova dva predmeta nije ubijena", navela je ona.

Prema podacima Tužilaštva za ratne zločine, međutim, u periodu od 2001. do 2007 godine ubijeni su: Iljir Seljimaj, Smailj Hajdaraj, Bekim Mustafa, Avni Eljezaj, Tahir Zemaj, Sabahete Toljaj, Isuf Hakljaj, Sadik Musaj, Ismet Musaj, Sinan Musaj, Dželjadin Musaj, Sadik Murići, Veselj Murići i Kujtim Beriša, od koji su Sadik i Veselj Murići bili zaštićeni svedoci.

U blizini Peći kod sela Pobrđe, 14. aprila 2003. godine, u zasedi, vatrenim oružjem, ubijen je Iljir Seljimaj, a sa njim je likvidirana i supruga njegovog brata Ferida Seljimaj.

U zasedi postavljenoj na raskrsnici u mestu Vitomirica kod Peći, 17. februara 2002. godine iz vatrenog oružja ubijen je Smailj Hajdaraj, bivši pripadnik FARK-a, blizak saradnik Tahira Zemaja i Rugove.

Bekim Mustafa i Avni Eljezaj ubijeni su zajedno 2002. godine, vatrenim oružjem, dok su u zasedi, u blizini kombinata Druri u Peći, 4. januara 2003. godine ubijeni Tahir Zemaj i sa njim sin Enis i brat Hasan Zemaj.

Smatra se da je ubistvo Iljira Seljimaja i Tahira Zemaja naručio Ramuš Haradinaj kako bi ih sprečio da svedoče protiv njega u Haškom tribunalu, a ubistvo Zemaja su po nalogu Haradinaja, kako se navodi u dokumentu izvršili Agim Eljšani, Avni Eljšani, Ćerim Eljšani, Adem Eljšani, Ahmet Eljšani, Sali Ljajić, Fljorim Ejupi zvani Mazulj i Ljulji

U zasedi, vatrenim oružjem 24. novembra 2003. godine, ubijena je i pripadnica KPS policije Sabahete Toljaj, zajedno sa drugim svedokom, takođe pripadnikom KPS policije Isufom Hakljajem, nakon čega je njihovo vozilo zapaljeno.

Oboje su za vreme rata bili pripadnici FARK-a pod komandom Tahira Zemaja, a UMNIK policija je 2004. godine saopštila da je osumnjičeni za ovo ubistvo Bedri Krasnići.

U Peći 1. februara 2005. godine ubijen je Sadik Musaj, a njegov brat Dželjadin Musaj ubijen je u zasedi ( zajedno sa unukom) kod benzinske pumpe Molika u selu Raušić kod Peći 14. juna 2005. godine. Dželjadin Musaj je bio u programu zaštite svedoka.

Ismet Musaj, brat ubijenih Sadika i Dželjadina Musaja, ubijen je 2001. godine neposredno pre početka suđenja grupi Dukađini u Prištini, dok je njihov brat Sinan Musaj nestao za vreme sukoba na Kosovu i Metohiji kao pripadnik FARK, za čiju se otmicu i ubistvo sumnjiči Haradinaj.

U Peći 2002. godine iz vatrenog oružja ubijeni su zaštićeni svedoci Sadik i Veselj Murići, dok je u saobraćajnoj nesreći 17. februara 2007. godine u Podgorici ubijen Kujtim Beriša.

Pored ovih 14 ubijenih potencijalnih svedoka, u dokumentu se navodi i neuspeo pokušaj ubistva svedoka Ramiza Murićija.

Murići je zajedno sa Veseljom Murićijem, Sadikom Musajem, Tahirom Zemajem i Iljirom Seljimajem svedočio na suđenju grupi pripadnika OVK u međunarodnom sudu u Prištini u postupku protiv Ramuša Ahmetaja, Idriza Baljaja, Ahmeta Eljšanija, Bekima Zekaja i Dauta Haradinaja.

Osumnjičena petorica osuđena su na kazne zatvora od tri do 15 godina za ubistvo četiri pripadnika oružanih formacija tzv. Republike Kosovo - FARK kojima je komandovao Tahir Zemaj.

Suđenje je počelo 2001. godine, a završeno decembra 2002. godine. Okrivljeni su bili oficiri OVK, u operativnoj zoni Dukađini, pod komandom Ramuša Haradinaja.

U intervjuu datom 2. juna 2007. godine novinarima-istraživačima Instituta za izveštavanje o ratu i miru sa sedištem u Londonu, Ramiz Murići je rekao da "ta petorica koja su osuđena, i sada se nalaze u zatvoru na Kosovu, sistematski vrše osvetu".

"Svi svedoci u slučaju Dukađini redom se likvidiraju. Ostali smo samo još ja i moj rođak Veselj Murići koji je zajedno sa drugom petoricom pripadnika FARK bio otet i uspeo da pobegne sa mesta zločina. Pošto je njegovo svedočenje na sudu bilo od presudnog značaja, kasnije se odselio sa Kosova", rekao je tada Murići koji je posle svedočenja bio uključen u program zaštite svedoka.

Ramiz Murići se kasnije sam odrekao zaštite.

Dokumentacija Tužilaštva svedoči i da se likvidacija prvog potencijalnog svedoka iz redova bivše OVK dogodila 23. juna 1999. godine, kada je u Dečanima nestao Suad Ksoraj, glavni operater satelitskih veza OVK za vreme rata na Kosovu.

Njegovo ugljenisano telo pronađeno je 1. avgusta iste godine u šumi nedaleko od Dečana, a pokraj leša pronađena je poruka "Ubili ga Srbi". Porodica Suada Ksoraja prijavila je KFOR-u i UNMIK-u nestanak, sumnjičeći Haradinaja za njegovu otmicu i ubistvo.

Likvidacija ostalih potencijalnih svedoka iz redova bivše OVK i FARK-a nastavljena je u jesen 2000. godine kada je u centru Prištine ubijen Dževat Makoli, šef obezbeđenja Ibrahima Rugove.

Iste godine bačene su četiri eksplozivne naprave na Rugovinu porodičnu kuću, a u jednom od bombaških napada smrtno je stradala Rugovina svastika i dvoje maloletne dece.

Oktobra 2000. godine u Srbici ubijeni su predsednik Rugovinog DSK u tom mestu Bekim Kastrati i novinar prištinskog lista "Bota Sot" Besim Dujaku ( tada zamenik šefa Rugovinog obezbeđenja). Tom prilikom ranjen je Gani Geci.

Septembra 2003. godine hicem iz vatrenog oružja ubijen je oficir KPS-a Hajdar Ahmeti, a nekoliko dana nakon ovog ubistva, hicima iz vatrenog oružja ubijen je i Agim Makoli, takođe oficir KPS-a.

U Peći, 2004. godine ubijeni su Smajl Eljazaj (otac ubijenog svedoka Avnija Eljezaja) i Esat Tahiri.

U dokumentu Tužilaštva za ratne zločine navodi se da je nekoliko saradnika Rugove i Tahira Zemaja (FARK) likvidirano i pre dolaska KFOR-a i UNMIK-a na Kosovo i Metohiju.

Tako je jedan od osnivača Rugovine partije DSK dr Fabri Hamiti teško ranjen u pokušaju atentata oktobra 1998. godine u Prištini, u naselju Dardanija, a nakon dvadesetak dana od ranjavanja i preminuo u prištinskoj bolnici.

Publicista i bivši novinar prištinske Rilindije, član Predsedništva DSK, Enver Maljoku ubijen je decembra 1998, nakon objavljivanja Rugovinog intervjua u kome se osuđuju napadi i otmice nealbanaca na Kosovu od strane OVK.

Bivši oficir JNA Ahmet Krasnići, tada samozvani ministar odbrane Republike Kosovo, ubijen je u Tirani u predstavništvu ilegalne Vlade Republike Kosovo početkom 1999. godine.

Prema dokumentu Tužilaštva, u postupku protiv Haradinaja, Brahimaja i Baljaja haško tužilaštvo je izvelo 81 svedoka, od kojih je 34 njih dalo iskaz pod zaštitnim merama, izdato je 18 poziva pod pretnjom prinudnih mera i dva naloga za privođenje svedoka.

(Tanjug)

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

 Svedoci na Kosovu ubijani još 1999. godine