Brisel Srbiji kandidatura za EU

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Brisel: Srbiji kandidatura za EU

Evropska komisija preporučila da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u EU a da pristupni pregovori počnu čim Srbija ostvari "dodatni značajan napredak u daljoj normalizaciji odnosa sa Kosovom".

Evropska komisija je danas predložila da se Srbiji odobri status kandidata za prijem u Evropsku uniju jer je zaključila da je "Srbija za to spremna", ali je stavila do znanja da će Srbija biti spremna za početak pregovora o članstvu "čim dođe do valjanog napretka" u dijalogu Beograd-Priština.

To se navodi u sažetku Mišljenja o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU, koje je danas objavila Evropska komisija.

Najviši srpski zvaničnici ocenili su odluku EK kao veoma dobru vest.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da zbog situacije na severu Kosova Evropska komisija nije mogla da, pored statusa kandidata, za Srbiju predloži i otvaranje pregovora o članstvu u EU.

File je, na konferenciji za novinare u Briselu, naglasio da je Komisija predložila da Srbija dobije status kandidata zbog ostvarenog napretka i uz pretpostavku da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom i brzo početi da primenjuje postignute sporazume.

Evropska komisija preporučuje da pregovori sa Srbijom o priključenju počnu čim Beograd ispuni jedan od ključnih prioriteta, odnosno ostvari dalji značajan napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, u skladu sa uslovima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je File.

On je podsetio da su u prošlogodišnjem izveštaju dve države Zapadnog Balkana za otvaranje pregovora o pristupanju trebalo da ispune sedam, odnosno 12 prioriteta, a pred Srbijom je samo jedan.

Upitan zašto ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova nije navedeno kao uslov za Srbiju, kao što je to nagovestila jedna od najvažnijih članica Unije, File je rekao da preporuke u izveštaju održavaju ono što bi države članice EU volele da vide.

File je naglasio da je u ovom trenutku važno da odnosi Srbije i Kosova budu normalizovani, jer smo jasno stavili do znanja da EU ne želi da uvozi nove nestabilnosti, već da otvorena pitanja treba rešiti tokom procesa pristupanja.Jedan visoki zvaničnik EK je dopisniku agencije Beta podrobnije obrazložio da mišljenje znači da "Evropska komisija predlaže da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, uz razumevanje da će biti obnovljen dijalog s Kosovom i u dobroj veri primenjeni dosadašnji dogovori u dijalogu".

Visoki funkcioner EK je dodao da je "datum početka pregovora praktično isključivo vezan za napredak u dijalogu i opipljive korake u sređivanju stanja na severu Kosova".

Evropska komisija će, po njegovim rečima, "o tome obaveštavati Savet ministara EU koji u svakoj fazi može dati zaključak o ispunjavanju tih uslova i mogućem pokretanju pregovora" o članstvu s Beogradom.

U sažetku Mišljenja EK se podvlači da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju političkih merila EU.

Kad je reč o procesu stabilizacije i pridruživanja, "Srbija zaslužuje pohvale zato što je na potpuno zadovoljavajući nivo dovela saradnju s haškim Sudom, hapšenjem preostalih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića", a imala je i "jaku aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji i pomirenju u regionu".

U dokumentu EK se dodaje da se "posle prvih rezultata u dijalogu s Kosovom, očekuje da se Srbija ponovo uključi i glatko sprovede dosadašnje dogovore".

"Srbija će morati da ostvari dalji značajan napredak u odnosima s Kosovom, i pragmatično i održivo primeni rešenja koja će olakšati život ljudi", navodi EK.

Kad je reč o političkim merilima, u Mišljenju se ističe da "Srbija ima sveobuhvatan zakonski i institucionalni okvir za vladavinu zakona i zaštitu ljudskih prava i manjina, što sve odgovara evropskim i međunarodnim standardima".

Ključni zakoni saglasni sa evropskim standardima su doneti proteklih meseci u oblastima izbornog sistema, finansiranje političkih stranaka i odnosa parlamenta i nezavisnih nadzornih tela.

Takođe se ističe da je "pokrenuta dalekosežna reforma pravosuđa", a u toku je postupak otklanjanja ranijih nedostataka u imenovanju sudija i tužilaca.

"Celokupan je zakonski i institucionalni okvir, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, gde su ostvareni početni rezultati", kaže EK i ukazuje na "niz manjkavosti u primeni tog zakonskog okvira za čiju dogradnju Srbija mora uložiti napore".

U dokumentu EK se kaže da je "Srbija učinila važne korake u stabilizaciji funkcionalne tržišne privrede", uspela je da očuva makroekonomsku stabilnost u globalnoj krizi, a razvija i slobodnu tržišnu utakmicu, dok je "visok stepen ekonomske integracije s EU".

"Niz strukturnih slabosti, međutim, i dalje postoje u Srbiji, što mora biti srednjoročno otklonjeno uz pritisak konkurencije i tržišnih snaga unutar Unije", piše u tekstu.

EK pored ostalog primećuje da je 2011. godine ponovo počeo da raste priliv direktnih stranih investicija u Srbiju, iako je "poslovni ambijent skučen zbog neizvesnosti".

Koje ekonomske pogodnosti Srbiji će doneti odluka EK pročitajte OVDE.

EK je danas dala "ocene" i ostalim zemljama u regionu. Pročitajte kako su "prošle" Crna Gora, Hrvatska i BiH.

Na Kosovu "mnogi izazovi"

Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterijuma i usklađuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ocenila je danas Evropska komisija u izveštaju o napretku Kosova u evropskim integracijama.

"Kosovo je napredovalo u pogledu političkih kriterijuma u više značajnih područja. Nakon opštih i predsedničkih izbora formirana je vlada koja je počela rešavanje izazova sa kojima se Kosovo suočava. Do septembra, dijalog Beograda i Prištine vođen je u generalno konstruktivnom duhu", navodi se u sažetku izveštaja Evropske komisije.

Komisija je navela da su opšti izbori bili obeleženi "ozbiljnim neodstacima i navodima o krađi". Počiniocima treba suditi, a neophodan je i napredak u reformi izbornih propisa.

Nadležni za sprovođenje zakona i pravosudne vlasti treba da ojačaju suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije što ostaju i dalje "ozbiljni izazovi". "Oni moraju da podnesu izveštaj o istrazi i presudama i stoga Evropska komisija predlaže da se pokrene strukturni dijalog o vladavini prava", navodi se u dokumentu.

Komisija je saopštila i da je koordinacija evrointegracije na Kosovu značajno unapređena, i da je Ministarstvo za evropske integracije značajno pojačalo ulogu, kao i uspešno sproveden jedan ciklus dijaloga u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

"Ljudi na severu takođe treba da imaju korist od evropske perspektive. Važno je da Kosovo pokrene sveobuhvatnu agendu za sever", ukazuje se u dokumentu.

Evropska komisija će, kako se dodaje, "do kraja ove godine pokrenuti dijalog o vizama s Kosovom", uzimajući u obzir napredak Kosova na readmisiji i reintegraciji povratnika.

(Beta/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader