• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvo čišćenje groblja u Prištini od 1999.

Čišćenje groblja u Prištini na kome su pre rata sahranjivani Srbi pravoslavci, Albanci katolici i Jevreji, danas je počelo prvi put nakon 1999. godine.

Na čišćenju groblja zaraslog u šiblje i drugo rastinje, sa brojnim porušenim spomenicima, koje se prostire na četiri hektara, radi 70 radnika firme "Hortikultura".

Zamenik premijera Kosova i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović i gradonačelnik Prištine Isa Mustafa najavili su prilikom obilaska radnika koji čiste groblje, da će ono biti stalno održavano.

Petrović je rekao novinarima da je ovo prvi put posle 1999. godine da će gradsko groblje biti potpuno očišćeno i da očekuje da će biti zaposleno 12 radnika koji će ga stalno održavati.

Mustafa je naveo da su radnici već uredili muslimansko groblje u drugom delu Prištine i da sada čiste to pravoslavno, katoličko i jevrejskog groblje, jer je nedopustivo da ono bude u takvom stanju.

Prištinski paroh Darko Marinković rekao je da se uređenje groblja obavlja uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog i kosovskometohijskog Teodosija.

Marinković je ocenio da je navažnije razumevanje kosovskih vlasti da se groblje konačno očisti, da vernici mogu bezbedno da obilaze grobove svojih upokojenih rođaka i predaka.

U Prištini sada žive dve porodice pravoslavnih sveštenika i više od 60 uglavnom starijih Srba.

U poslednje dve godine na tom groblju sahranjena je samo jedna Srpkinja, kazao je paroh i dodao da je u tom periodu ekshumirano oko 15 posmrtnih ostataka koji su odneti u centralnu Srbiju.

Na poslednjim Mitrovdanskim zadušnicama raseljeni Srbi su se žalili da od rastinja, trnja, šiblja oko porušenih spomenika nisu mogli da priđu grobovima.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image