• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otporaši traže smenu sudije

Otporaši iz Požarevca Momčilo Veljković i Nebojša Sokolović podneli su inicijativu za smenu sudije Gordane Vidojković zbog oslobađanja krivice Marka Miloševića.

Pripadnici "Otpora" Nebojša Sokolović i Momcilo Veljović podneli su Visokom savetu sudstva i Ministarstvu pravde inicijativu za pokretanje postupka za razrešenje sudije Osnovnog suda u Požarevcu Gordane Vidojković zbog zastarevanja postupka protiv Marka Miloševića.

U obrazloženju se navodi da je Vidojković nečinjenjem, odnosno opstrukcijom i grubim kršenjem Ustava, KZRS i ZKP i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava dozvolila da nastupi zastarevanje krivčnog gonjenja Marka Miloševića i njegovih telohranitelja.

Ona je, prema njihovim navodima, u postupku koji se vodio protiv sina bivšeg predsednika SRJ zbog učešća u tuči i nanošenja lakih i teških telesnih povreda, Sokoloviću, Veljkoviću i pokojnom Radojku Lukoviću onemogućila da ostvare pravdu i satisfakciju.

"Otporaši" su naveli da je Vidojković prvo ročište zakazala tek posle 16 meseci od podnošenja optužnice u martu 2003. godine, a svako sledeće na četiri do šest meseci.

Prema njihovim tvrdnjama, prvu presudu je donela tek 10. juna 2OO8. godine, kojom je Miloševića i njegove telehranitelje oslobodila optužbi.

Okružni sud u Požarevcu je posle pola godine ukinuo tu presudu i u februaru 2009. je vratio na ponovni postupak, ali Vidojković, kako su naveli u inicijativi za njeno razrešnje, nije zakazala nijedno ročište sve do maja 2010. godine kada je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

Okrivljeni su zbog toga jula 2010. oslobođeni krivične odgovornosti, a Apelacioni sud u Beogradu je tu presudu ukinuo u žalbenom postupku i nalažio njegovo obnavljanje, dodaje se u obrazloženju inicijative.

Osnovni sud u Požarevcu je 17. novembra je zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, odbio optužbu protiv Miloševića za prebijanje pripadnika Sokolovića u Požarevcu 2. maja 2000.godine.

Odluka je doneta posle saslušanja veštaka, koji je potvrdio da su Sokoloviću nanete teške povrede, ali da iz postojeće dokumentacije ne može da se zaključi i da su bile opasne po život.

"Otporaši" tvrde da je veštačenje obavljeno na osnovu nepotpune dokumentacije, a ne neposredno, kako je nalaožio Apelacioni sud u Beogradu.

Veljković i Sokolović su najavili da će se žaliti sudu u Strazburu, a u međuvremenu je objavljeno da je Evropski sud za ljudska prava naložio Srbiji da sporazumno obešteti "Otporaša" Nebojšu Sokolovića zbog povrede prava na pravično suđenje i u razumnom roku..

"Po nalogu suda u Strazburu, država je ponudila određeni iznos, koji je višestruko manji od mog odštetnog zahteva. Pregovori o tome teku u dobrom pravcu", rekao je Sokolović za "Politiku".

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas Tanjugu da se pridružuje inicijativi bivših članova "Otpora" i poručila da za neažurne sudije nema mesta u reformisanom pravosuđu Srbije.

"Inicijativu ću uputiti Visokom savetu sudstva, kao nadležnom za odlučivanje, i pridružiti se toj inicijativi, jer je nedopustivo da procesi zastarevaju i da sudija dozvoli da bilo koji postupak zastari, naročito nakon sprovedene reforme pravosuđa čiji je glavni cilj efikasno i nezavisno pravosuđe", poručila je Malović.

Prema njenim rečima, sudije imaju obavezu da vrate poverenje u pravosuđe i da građani osete da je pravda dostižna.

Ona očekuje da će inicijativa biti ozbiljno razmatrana na jednoj od narednih sednica Visokog saveta sudstva.

Prema njenom mišljenju, upravo postupanje u slučajevima koji su povezani sa teškim nasleđem 90-ih godina građani Srbije sagledavaju uspešnost reforme.

"Oni moraju biti efikasno okončani kako bi se poslala jasna poruka da pravosuđe radi samo po zakonu", naglasila je ona.

Pravi efekti reformisanog pravosuđa već se vide i to upravo na slučajevima iz prošlosti koji su nas opterećivali i trajali godinama, kao što su presude Andriji Draškoviću, Sretenu Jociću, pa i Stanku Subotiću.

U Zakonu o sudijama navedeno je da je zastarevanje postupka jedan od disciplinskih prekršaja koji su razlog za pokretanje razrešenja sudije, istakla je ministarka i dodala da ovo nije jedina inicijativa koja je stigla u Visoki savet sudstva za pokretanje postupka za razrešenje sudije.

(Tanjug/MONDO)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU