Sanitarna inspekcija, posle redovne inspekcijske kontrole, zabranila je rad centralne kuhinje u studentskom domu "Karaburma" i distributativnih kuhinja u domovima "Patris Lumumba" i "Djušina", saopštilo je u sredu Ministarstvo zdravlja Srbije.
Sanitarna inspekcija, posle redovne inspekcijske kontrole, zabranila je rad centralne kuhinje u studentskom domu "Karaburma" i distributativnih kuhinja u domovima "Patris Lumumba" i "Djušina", saopštilo je u sredu Ministarstvo zdravlja Srbije.Pored te mere, zabranjen je i dalji promet svih zatečenih namirnica, naložen je vanredni zdravstveni pregled svih zaposlenih radnika, naredjena je dezinfekcija svih prostorija i radnih površina, opreme i uredjaja.
Rezultati laboratorijskih analiza pokazali su da je, od ukupno 57 zaposlenih, kod petoro iz brisa nosa izolovan Staphylococcus aureus, Co+, u kuhinji "Karaburma" od 30 uzoraka, kod dva brisa sa ruku kuhinjskog osoblja prisutna je ista bakterija.
U kuhinji "Patrisa Lumumbe" svih 17 uzoraka hrane je mikrobiološki ispravno, dok je u jednom, od 20 briseva sa radne površine, nadjen Enterobacter.
Od 39 uzoraka namirnica iz kuhinje "Karaburma" neispravno je devet: osam zbog nalaza Staphylococcus aureus, Co+, i jedan uzorak kiselog mleka u orginalnom pakovanju zbog nalaza E.Coli.
Sanitarna inspekcija je zaključila da je uzrok oboljenja studenata Staphylococcus aureus, Co+, izolovan iz brisa nosa kuhinjskih radnika i naknadne kontaminacije hrane istim uzročnikom.
Inspekcija je preduzela sve neophodne i zakonom propisane mere, čime su posledice po zdravlje bitno umanjene, a protiv odgovornih lica u studentskim domovima biće podnete prekršajne prijave, navedeno je u saopštenju.
(Tanjug)