• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pastor: A da sad održimo izbore i za 2016.?

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor smatra danas da parlamentarni i predsednički izbori ne mogu biti održani istovremeno.

Takov spajanja izbora, pod upitnim obrazloženjem manjeg troška za državu, nije u skladu sa Ustavom Srbije i zakonima.

Pastor je na stranačkoj tribini posvećenoj predstojećim izborima izrazio nadu da će "preovladati razum, a ne populizam obavijen ekonomskim kontekstom", ocenivši da "nijedna normalna država i demokratija ne funkcionišu tako".

"Zbog čega se onda ne bi dogovorili da je nacionalni interes i da se istovremeno održe izbori za 2012, 2016, 2020. i 2024. godinu jer tako najjeftinije?", dodao je predsednik SVM.

Predsednički izbori se, istakao je Pastor, prevremeno mogu održati samo u slučaju da predsednik podnese ostavku, premine ili bude smenjen, dodajući da nijedna od tih opcija ne odgovara realnosti u Srbiji.

"Ne radi se o izborima, novcu, nego o principu da li smo se složili da gradimo državu koja će funkcionisati normalno", dodao je Pastor.

Savez vojvođanskih Mađara će na predstojećim izborima nastupiti samostalno i ima ambiciju da osvoji 100.000 glasova, kaže Pastor.

"Posle izbora želimo da nastavimo saradnju sa strankama sa kojima smo sada u koaliciji - Demokratskom strankom i partijama koje je okružuju".

On je, međutim, dodao da SVM ne želi da uđe u postizbornu koaliciju po svaku cenu, već isključivo na bazi dogovora o ključnim elementima izbornog programa SVM, koji je u pripremi.

Kako je objasnio Pastor, SVM neće ići u predizborne koalicije jer takva pozicija omogućava slobodu definisanja političkih ambicija, iako možda takav pristup nije najisplativiji.

Pastor je dodao da bi SVM, da nastupa u koaliciji, možda dobio više mandata, ali je zaključio da "ovako nema predizbornih stega koje ograničavaju razmišljanje".

Kao razloze zbog koji su mnogi SVM u prethodnom periodu videli u "zagrljaju SNS", on je naveo dva - to što su su ih naprednjaci "vukli u zagrljaj", kako bi potvrdili legitimnost, a sadašnji koalicioni partneri ih gurali kako bi oskrnavili podršku stranke u izbornom telu.

"Nismo zainteresovani za mesta u Vladi Srbije i izvršne pozicije, koliko za realizaciji našeg izbornog programa", poručio je Pastor i dodao da SVM pre svega zanima vlast na nivou pokrajine.

Govoreći o izbornom programu, Pastor je naveo da se SVM zalaže za ulazak u NATO i postavljanje kriterijuma u spoljnoj politici u kojoj bi evroatlantske integracije trebalo da budu na prvom mestu.

Kako je rekao, neki od segmenata su i zalaganje za decentralizaciju, dekoncentraciju i regionalizaciju, autonomija Vojvodine, jačanje poverenja lokalnih samoupara u centralu, kao kolektivnih i pojedinačnih prava manjina.

Uz ocenu da je izvesnije da će izbori biti 6. maja nego 29. aprila, on je najavio da će SVM učestovati i na izborima u Beogradu i to kao većinska stranka, iako ne veruje da će ući u beogradsku skupštinu jer je za to potrebno sakupiti 50.000 glasova.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image